Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Képgaléria

Kína rendíthetetlen az olimpia ellen felszólaló aktivistákkal szemben

Christian Post Reporter – 2008. február 1.

Kína ismételten kijelentette, nem fog meghajolni „senki és semmilyen csoport nyomása” előtt, és „senkinek sem kellene politizálnia” a pekingi olimpiai játékokat a különböző aktivisták egyre komolyabb felszólításai közepette.

image001.jpgLáthatóan zavarja Kínát az aktivisták hada, akik a világ minden tájáról próbálnak nyomást gyakorolni különböző politikai kérdésekben: a vallásszabadságtól kezdve Tibet és Tajvan függetlenségéig. Kína ezzel kapcsolatos kemény ellenállása olvasható az állami vezető lapban, a People’s Daily-

„Amióta a pekingi olimpia kedvelt beszédtémává vált szerte a világon, néhányan, akik a kínaiakat színes szemüvegen keresztül nézik, érthetetlen izgalmi állapotot kreáltak.” – jelentette ki a kommunista párt egyik kommentárja. Továbbá hozzátette: „a világ minden tájáról érkező vádak félreértésekkel, szarkazmussal és igen kemény kritikával vannak tele.”
A cikk félreérthetetlenül utalt a színésznőre, Mia Farrowra, aki vezető alakja annak a globális kampánynak, mely Kínát akarja meggyőzni, változtassa meg szudáni politikáját. A kínai kormány ugyanis fegyvereket ad el Szudánnak, és olajat vásárol tőle. A cikk kijelenti, az aktivista csoportok megpróbáltak sztárokat gyűjteni ügyük sikere érdekében. Kína azonban nem hajol meg semmilyen nyomásnak. „Azt hiszik, kellő nyomást gyakorolhatnak a kínai kormányra, hogy belekényszerítsék egy olyan helyzetbe, ahol semmi más nem tehet, mint követi az ő utasításaikat. De rosszul számoltak.”
Amerikai emberi jogi aktivisták arra ösztönzik az embereket, hogy ne utazzanak Pekingbe, a 2008-as olimpiára, hacsak Kína nem biztosít az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának, az UNHCR-nek (United Nations High Commissioner for Refugees) hozzáférést a területén rejtőzködő észak-koreaiakhoz.
E hónap elején a kínai kormány állítólag úgy döntött, hogy körülbelül 40 észak kóreai menekült számára engedélyezi, hogy harmadik országba távozzanak, például Dél-Kóreába, vagy az Egyesült Államokba, hónapokkal a közelgő pekingi olimpia előtt. Kína általában visszaküldi a menekülteket Észak-Kóreába, ahol börtönbüntetéssel, kínzással és néha kivégzéssel kell szembenézniük, amiért elhagyták hazájukat – ami állami büncselekménynek számít. Valószínűleg azért hozta a kínai kormány ezt a döntést, hogy megakadályozza, hogy árnyék vetüljön a 2008-as pekingi olimpiára.

A hivatalosan ateista kormány azt mondta, vallásszabadságot garantál au idei pekingi nyári olimpiai játékok idejére. Azonban számos jelentés szembesít az egyre növekvő kínai retorziókkal, például azokkal keresztény eseményekkel szemben, melyekre a kormány által szabályozott templomokon kívül került sor.

A Pekingi Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának szóvivője, Wang Hui a hétfői pekingi sajtókonferencián elmondta, hogy bármilyen bojkottáló döntés „nem fair”. „Az olimpia egy harmonikus, versengő és hasznos sportesemény, ugyanakkor egy jelentős fesztivál a világ valamennyi népe számára.” – mondta. „Amit látni szeretnénk, hogy minél többen maradjanak otthon, és nézzék [a játékokat] a TV-n keresztül.”

„Amíg az aktivisták a világ minden táján egyre keményebben kampányolnak a kínai politika ellen, addig Kína is élesen és időszerűen fog reagálni ezekre.”
„A világ egyetlen országa sem kompromittálhatja az olimpia házigazdájának alapvető érdekeit” – jelentette ki a People’s Daily cikke, vádolva a kritikákat, melyek 1,3 milliárd kínai érzelmeit sértik. „Ha valamennyi újabb olimpián az emberek felállnak, és rosszindulatúan arra használják a politikát, hogy támadják a házigazda országot, és bojkott tervével állnak elő, akkor hol marad az olimpia szelleme? – vetette fel a kérdést a cikk.
Open Doors (nyitott ajtók), egy minisztérium, mely az üldözött egyházakkal foglalkozik, 2007. júniusában indított egy kezdeményezést – egy egy éves kampányt, hogy az emberek imádkozzanak a spirituális változásért Kínában. A kampány 2007. augusztus 8-tól 2008. augusztus 8-ig tart, azaz a pekingi olimpia első napjáig.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb