Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína polgárjogi ügyvédei az állam új ellenségei

2009. július 27./Huffington Post/WTN/TibetPress

2009 június 20.

A Xinjiang és Tibet kisebbségek által lakott területein alkalmazott kemény intézkedések mellett az elmúlt hónapokban Peking hazai ellenfeleit a - polgárjogi perekkel foglalkozó ügyvédeket - vette célba, olyan intézkedések sorozatát indítva meg ellenük, melyet a Kínai Emberjogi Csoport totális támadásnak nevezett.

Július 17-én pénteken reggel, a Pekingi Polgári Ügyek Hivatalának mintegy 20 alkalmazottja rohanta meg a kormánytól független jogi kutatási központ, az Open Constitution Initiative (OCI) nevű szervezet irodáját. A hivatalnokok egy négy és fél órán át tartó eljárás keretén belül elvitték a központ file-jait, számítógépeit és egyéb felszereléseit, és átadtak a személyzetnek egy végzést, hogy egy bejelentés alapján be kell zárni a központot.

Három nappal korábban, július 14-én, a központ kapott egy több mint kétszáz ezer dolláros (1,42 millió yuan) büntetésről szóló figyelmeztetést az államtól és a pekingi helyi adóhivataltól adócsalás címén.

A 2002-ben alapított OCI a Gongmeng Consulting group része, melyet olyan emberi jogokkal foglalkozó ügyvédek vezetnek, akik olyan ügyeket vállalnak, melyek vélhetően érzékenyen érintik Pekinget, a legfigyelemreméltóbb közülük egy nyilvános per indítása a fertőzött tej botrány áldozatainak képviseletében, akik nem engedhették meg maguknak hogy képviseltessék magukat. Idén májusban a központ kijött egy olyan beszámolóval melyben kritikus Peking tibeti politikáját illetően, azt sugallva, hogy a tibetieknek nem származik haszna a térségben végzett kínai fejlesztésekből, és hogy a múlt évben tüntető tibetiek jogos követeléseiknek adtak hangot. [lásd a Huffington Post cikkét]

A kínai jogász professzorok blogján a George Washington University Law School professzora Donald C. Clarke megjegyzi: Bárki számára ésszerűen belátható, hogy itt többről van szó mint csupán adóproblémákról.

A hivatalos ok amiért az OCI-t bezárták az volt, hogy nem volt regisztráltatva a kormánnyal mint nonprofit vagy civil társasági szervezet, és üzleti vállalkozásként futott. A büntetéseket magában foglaló bírság ellen szólt számos olyan megbízás amit a Yale Law School adott az OCI-nak. Jülius 18-án Paul Gerwitz, a Yale Law School professzora és a Yale's China Law Center igazgatója kiadott egy nyilatkozatot az OCI védelmében, Xu Zhiyong pedig a következőket mondta: Reméljük, hogy tovább folytathatja értékes munkáját. Valamint azt is, hogy az illetékes kínai hatóságok újra átgondolják ezeket a  büntetéseket és döntéseket ha egyszer további informáciökat kapnak az OCI-tól a kérvényezett kihallgatásokon.

Xu Zhiyong  a szenvedélyes polgárjogi aktivista és jogtudós, az OCI alapítója, beismeri, hogy lehettek elszámolás hibáik, de állítja, nincs olyan törvényes bizonyíték, amely azt bizonyítaná hogy a társaság helytelenül lett regisztrálva. Úgy gondolja, a központ bezárása mögött politikai okok állnak. Egy a blogján közzétett nyilatkozatban Zhiyong a következőket írja: Ez egy nem csupán ellenünk irányuló támadás. Támadás a tejporral fertőzött gyermekek ellen, a bevándorló munkások gyermekei ellen, a fejlesztők által épített ingatlanok tulajdonosai ellen, és azok ellen a tiltakozók ellen, akik fáradhatatlanul igazságot követelnek.

Ez pontosan egy olyan szervezet, melynek munkáját a kormánynak értékelnie kellene, mert segíti csökkenteni a panaszokat és minimalizálni a nyugtalanságot - mondta Sophie Richardson az Asia advocacy igazgatója a Human Rights Watch-nál.

Több beszámoló nyomán folyamatosan felszínre kerülnek olyan ügyek Kínában, melyekben törvényes engedélyeket vontak be, vagy megtagadták a megújításukat, felfüggesztettek ügyvédeket, vagy erőszakkal bezárattak ügyvédi irodákat. Néhány ügyvéd nem kapta meg az évenkénti engedély-ellenőrzést és az iktatási jóváhagyást az Ügyvédi Testülettől, ami nélkül nem praktizálhatnak törvényesen. A Human Rights Watch értesülései szerint Kínában három pekingi irodának, mely nem kapta meg az éves engedélyét, azt mondták, az az oka hogy nem kapták meg az engedélyt, hogy "anélkül képviseltek számos ügyet hogy keresztülmentek volna a szükséges eljárásokon." A 17 ügyvéd többsége olyan ügyekkel foglalkozott melyekben a Falun Gong-ról, a HIV/AIDS vírusról, földművesek földvitáiról, erőszakos kilakoltatásról, a melanimmel fertőzött tejporbotrányról, és vallásszabadságról volt szó.

A Human Rights Watch beszámol róla, hogy a Jogi Ügyek hivatalos Pekingi Hivatala kiadott egy közleményt melyben a város ügyvédjeit "óvatosságra" inti, nehogy belekeveredjenek a július 5-én Xinjiangban Urumqiben kitört lázadások gyanúsítottjainak védelmébe. Ez nem tűnik üres fenyegetésnek. Számos pekingi ügyvéd engedélyét bevonták annak eredményeképpen, hogy felajánlották, képviselik a tibetieket a 2008-as márciusi tüntetéseket követően.

A Human Rights in China weboldal olyan eseteket sorol fel, melyek során a bürokratikus akadályoknál és a megfélemlítésnél jóval agresszívebb taktikához folyamodtak a hatóságok

azokkal az ügyvédekkel szemben, akik olyan ügyeket vállaltak el, melyekben letartóztatásokról, eltűnésekről, és bántalmazásokról volt szó. Február 28-án Wei Liangwan-t a Heilongjiang tartománybeli ügyvédet, aki elvállalt pár vallásszabadsággal kapcsolatos ügyet, a harbini rendőrség letartóztatta. Áprilisban Yang Zaixin-t egy Guangxi tartománybeli ügyvédet, aki följüket elvesztett farmereket képviselt. durván megverték. Liu Yao-t aki földműveseket képviselt földdel kapcsolatos vitákban egy év börtönre ítélték, két év ideiglenes haladékkal. Május 13-án körülbelül 20 rendőr tört be két Chongqing-ben dolgozó pekingi ügyvéd Zhang Kai és Li Chunfu egy ügyfelének házába. Az ügyvédeket megbilincselték és megverték. Az Associated Press beszámol róla, hogy július 9-én a Pekingi Igazságügyi Minisztérium közzétette a weboldalán, hogy 53 ügyvéd engedélyét bevonták arra hivatkozva, hogy nem tudták őket újra regisztrálni. A kizárt ügyvédek között van a híres pogárjogi ügyvéd Jiang Tianyong is, kinek ügyfelei között találhatunk magasrangú tibeti szerzeteseket és rabszolgamunkára fogott áldozatokat.

Néhány megfigyelő azonban aggódik, hogy megszüntetve azokat a törvényes csatornákat melyeken keresztül az átlagos kínai polgár hangot adhat sérelmeinek, óhatatlanul kevésbé civilizált módszerekhez kell folyamodniuk, hogy meghallgatásra leljenek.

 

Ahogy a Human Rights Watch képviseletében Sophie Richardson megfogalmazta: "A kínai kormánynak két választása van: vagy azt hagyja, hogy az emberek a bíróságon oldják meg az ügyeiket, vagy azt, hogy az utcán."
Rebecca Novick

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb