Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína növeli katonai kiadásait

2010. március 4./MTI/VajdaságMaInfo/TibetPress

Kína 7,5 százalékkal kívánja növelni védelmi kiadásait éves szinten - hangzott el a kínai Országos Népi Gyűlés pénteken kezdődő ülésszaka előtti sajtótájékoztatón csütörtökön Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) szóvivőtől, aki nem érti: néhány politikusnak mért felfoghatatlan az az "egyszerű tény", hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy ország, és ennek az országnak Tibet is része.

Kína 2010-ben 532 milliárd 115 millió jüanra (78 milliárd dollár) tervezi éves költségvetésében a védelmi kiadásokat, 37 milliárddal többre, mint a tavalyi évben - tájékoztatott előzetesen - kérdésre válaszolva - a parlament soron következő ülésszakának szóvivője, aki kétszer is megjegyezte, hogy ezt a kérdést a parlamenti ülésszakok előtt rendre visszatérően firtatják leginkább külföldi riporterek. A megcélzott növekedés hosszú évek óta most először lesz egy számjegyű. Elhangzott: Kína mindig ügyel arra, hogy védelmi kiadásai egyensúlyban legyenek a gazdasági fejlődésével. Li emlékezetett arra, hogy az elmúlt években ez az összeg Kínában a GDP 1,4 százaléka volt, míg ugyanez az Egyesült Államokban 4 százalék felett van, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és - a kérdező hazájában - Oroszországban is meghaladja a 2 százalékot.

Kína védelmi kiadásai területéhez, földrajzi elhelyezkedéséhez, tengeri határai hosszához viszonyítva alacsonynak mondhatók - húzta alá Li, hangsúlyozva, hogy országa kizárólag szuverenitásának és területi integritásának megőrzését célozva fejleszti haderejét. A szóvivő kitért arra is, hogy Kína 1998-tól kezdődően kétévente kiadja fehér könyvét a hadseregről és a honvédelemről, továbbá éves jelentést tesz az ENSZ-nek kiadásairól.

Tibet és Tajvan kapcsán a szóvivő arról beszélt, hogy vannak politikusok, akik mind Tibet, mind Tajvan ügyét a kínai belpolitikába való beavatkozásra használják fel. A tibeti helyzet torz megítélését Li annak tudja be, hogy a politikusok egy része nem rendelkezik megfelelő történelmi ismeretekkel, továbbá nem ismerik a jelen körülményeket. Li idézte a VI. Dalai Láma egy versét, ami arról szól, hogy "sok hazugság nagyon szép, színes és illatos".

A Tajvant az ország "kincseként" emlegető szóvivő, aki a szigeten élőket a kínai szárazföldön élők "testvéreinek" és "honfitársainak" nevezte, a tájékoztatón megjegyezte: "Ha egy bizonyos ország korszerű fegyvereket ad el Tajvannak akkor, amikor a Tajvani-szoros két partján élő kínaiak testvéri, baráti kapcsolatokat ápolnak egymással, az olyan, mint ha valaki baráti ölelés közben tőrt tartana kezében. Vajon mi a szándéka?" - tette fel a költői kérdést végül Li Csao-hszing.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb