Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína mindent megtesz, hogy elvágja az információ-áramlást Tibetből

2009. június 21./Age/AFP/WTN/TibetPress

2008. március 19.
Egy mobiltelefonnal készített képet küldtek a Tibeti fővárosban Lhászában folyó zavargásokról, a  kínai Linxia  város egy lakosának. A blogok, csetszobák és a mobiltelefonok lehetővé teszik, hogy a tibeti tiltakozó megmozdulásokról szóló információk gyorsabban eljussanak hozzánk mint eddig bármikor, de Kína is felhasználja a technikát a maga javára, ezen kívül megfélemlítéssel igyekszik meggátolni az információáramlást. Az internet felhasználók, újságírók, és kampányoló csoportok mind próbálnak információt szerezni, hogy tárgyilagos képet alkothassanak az elmúlt napokban Tibetben, és Kína egyéb területein lezajlott halálos kimenetelű tiltakozó megmozdulásokról, és az újonnan életbe léptetett szigorításokról.

A modern technika lehetővé teszi számunkra, hogy azonnal értesüljünk az olyan eseményekről, mint a tibeti tiltakozó megmozdulások. Mondta Jeremy Goldkorn a kínai médiát megfigyelő Danwei. org. szerkesztője. Semmilyen csapást nem titkolhatnak el többé - mondta Goldkorn az AFP-nek. "Az internet létezése előtt lehetséges volt, hogy Kína elszigeteljen egy területet mert az átlagemberek nem jutottak információhoz, de ez ma már nem lehetséges."

Tenement Palm leforditott egy kínai internetfelhasználók közt mikroblognak nevezett oldalakon keresztül lezajlott beszélgetéseket, ahol mobiltelefonról küldött rövid üzeneteket oszthatunk meg barátaink egy kiválasztott csoportjával, vagy szélesebb körben. A blogban több tucatnyi kínai nyelvű bejegyzés található, számos közülük olyan személyektől származik, akik azt állítják magukról, hogy Lhászában tartózkodnak, bár az ilyen információk hitelessége nehezen bizonyítható. "Lhásza forrong... az iskolát bezárták... a városban brutális harcok folynak..." - áll az oldal egy szombati bejegyzésében.

Az utazással kapcsolatos blog fórumokon gyakran adnak tippeket azzal kapcsolatban, hogyan kerülhető ki a bürokrácia, ajánlanak látványosságokat, de találhatóak itt fotók, és első kézből származó (úti)beszámolók is.

Azonban néhány fórumot Kína propaganda célokra használ fel, ahol megjelenhetnek olyan dühödt hangvételű poszterek, amin keresztül (a kínaiak) kiélhetik a tibetiek iránt táplált indulataikat. "Egyetlen szavam van ezeknek a szeparatistáknak, akik megpróbálják romba dönteni a boldogságunkat - ölni" - írta a Sima. com népszerű oldalán egy szörfölő a délnyugat-kínai Chongqing városából.

Bár, az ehhez hasonló kíméleten megjegyzéseket mindkét oldal megállás nélkül ontja magából, komoly szemtanúktól származó hiteles beszámolókhoz már sokkal nehezebb hozzájutni, de az interneten keresztül elküldött digitális fotók segítenek kitölteni (az információhiányból) keletkező űrt. A videofelvételek megosztására alkalmas YouTube weboldalán látható volt egy Sichuanban a Labrang kolostor közelében kitört hatalmas méretű tüntetésről készült felvétel, ami szemmel látható bizonyítékként igazolta 4000 ember beszámolóját. Azonban az oldalt, Kínában vasárnap óta letiltották, hogy megakadályozzák az ilyen képek elterjedését, köztük a tibeti fővárosban, Lhászában zajló erőszakos megmozdulásokról készült felvételeket, a város virtuális megbénítását idézve elő ezzel. Az egymásnak ellentmondó információk áradata azt eredményezte, hogy nem is maga az információszerzés, inkább az adatok hitelességének ellenőrzése okozza a nagyobb fejtörést.

A Nemzetközi Kampány Tibetért képviseletében Kate Sanders elmondta, hogy most  már merőben más az információ áramlása, mint az 1989-ben a térségben lezajlott Kína-ellenes megmozdulások idején volt. "Most már nem lehetséges hogy a hírek olyan sokára tudódjanak ki." - mondta el az AFP-nek Londonból. "Az információ mennyisége példátlan, de ez nem minden esetben könnyíti meg a helyzetet. Sokkal könnyebb hibát ejteni, ha friss információkkal kell dolgozni." A technológia, az információáramlás blokkolására is felhasználható.

"Mi, külföldi riporterek mind óvintézkedéseket teszünk. Néhányan közülünk kicserélik a mobiltelefonjuk SIM kártyáját, vagy egyszerűen kikapcsolják a telefonjukat."  - mondta Tim Johnson, a McClatchy Newspapers  pekingi hivatalának vezetője, Sichuan-i blogján keresztül. "Így a hatóságok nem tudják bemérni a mobiltelefonok jelzéseit, és nem tudják kiszámítani a helyzetünket."

Egy nyugati aki az elmúlt két évet Tibetben töltötte, de már nem tartózkodik az országban, számos blogon és mikroblogon keresztül tartja a kapcsolatot a Tibet területén tartózkodó emberekkel, de mint mondta, az információk nagy része nehezen ellenőrizhető. "Az igazat megvallva (a helytálló) információk nagy része nem közvetlen   telefonbeszélgetésekből származik, mindegy hogy vezetékes vagy mobiltelefonról van-e szó. " - mondta el az AFP-nek a Nyugati aki nem kívánta felfedni személyazonosságát, hogy megóvja a Tibeti térségen belüli forrásait. "A kínaiak legjobb fegyvere a megfélemlítés és a megtorlás. Egyetlen tibeti sem fog mondani nekem semmit. Már a puszta tény, hogy valaki nemzetközi hívást fogadott vagy kezdeményezett, elég ahhoz, hogy kivallassák."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb