Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína lejáratja a tibeti szerzeteseket a földrengés sújtotta területeken

2010.április 21./FreeTibet.org/TibetPress

A média továbbra is folytatja a félrevezetést a "Kína Quake" címoldalán. A tibeti földrengéssel kapcsolatos külföldi hírek felbőszítették a kínai politikusokat. Free Tibet továbbra is rendkívül aggasztónak tartja, hogy folyamatosan "Földrengés Kínában" feliratok kerülnek a nemzetközi média címoldalaira és elfelejtik leírni, hogy a földrengés sújtotta területek valójában a legnagyobbrészt a Tibeti-fennsíkot és egyéb hatalmas kiterjedésű tibeti részeket érintett a múlt héten.

A főbb nemzetközi hálózatok és kiadványok ma tették meg főcím gyanánt, hogy Kína bejelentette a gyásznapot a kínai áldozatok és a Kína területén történt földrengés miatt. Free Tibet aggódik, hogy tartósan Kína-központú főcímek működnek közre abban, hogy a teljes adatszolgáltatás egyre torzul, és aránytalanul egy kínai lencsén át mutatja be a valóságot, amely nem adekvátan festi le a tibeti természet tragédiáját.

Free Tibet amiatt is nyugtalan, hogy a megtévesztő főcímek nem a tibetiek szükségleteit helyezik előtérbe, mint például az azonnali életmentést és segélyeket, melyekkel hosszú távra helyre lehetne állítani a leromlott területen lévő súlyos helyzetet és az elnyomott tibeti lakosságot.

Kína politikai befolyásoltsága a tibeti földrengés kapcsán
A félrevezető címlap veszélye az is, hogy a kínai hatóságok segély-akcióit hirdeti és lekicsinyelni a kiemelkedő erőfeszítéseket, melyeket a tibeti szerzetesek az azonnali segítségnyújtással adnak. Egy AP cikk ma beszámolt arról, hogy a tibeti szerzetesek, akik vezető szerepet játszottak a mentési erőfeszítésekben, parancsot kaptak, hogy hagyják el a régiót. Az AP jelentette, hogy a szerzetesek nem voltak láthatóak a hosszadalmas televízió beszámolóban és a gyászszertartások inkább a kínai szerepet hangsúlyozták a segélyezési erőfeszítések bemutatásával, mutatván kínai zászlókat félárbócra eresztve és egy beszédet, melyet az Qinghai Kommunista Párt titkára tartott egy ünnepség keretében Yushu-ban.

A kormány szerepét a szerzetesek lejáratására, a gyászszertartással kapcsolatban az AP tudósítója egyértelművé tette, hogy az az utasítás a szerzeteseknek, hogy hagyják el Yushut, a Ganzi Prefektúra Kormány Vallási Ügyek Irodájából jött. Az AP arról is beszámolt, hogy a pekingi-érdekeltségű tibeti költő és aktivista, Woeser, már a kapcsolataitól értesült a földrengés sújtotta zónában, hogy a helyi hivatalnok megparancsolta a szerzeteseknek, hogy azok akarata ellenére azonnal  hagyják el a területet és azzal fenyegetőzött:  el kell mennetek, különben baj lesz.

Reagálva, a tibeti szerzeteseknek a földrengés helyszínéről való kényszerű távozásával kapcsolatos hírre a Free Tibet szóvivője, Matt Whitticase, azt mondta:  "Kína elhatározását, hogy gyarmatosítani fogja Tibetet nyomasztó tragédia, de nem meglepő. A tibeti tragédia hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a nemzetközi közösség biztosítsa a támogatást, hogy az újjáépítési erőfeszítések átlátható legyenek, és célja kifejezetten a tibetiek humanitárius szükségleteinek kielégítése, mintsem a Kínai Kommunista Párt és az ő barátai Tibetben. "

Egy külön cikkben közzé tegnap a The Asia Sentinel, hogy a széles körben tisztelt Kína elemző, Willy Lam "Pekingi politikai forrásokra" hivatkozva kijelentette, hogy a kínai vezetés fő problémája az volt, hogy a politikai történésekre hogyan válaszoljanak Yushu-ban és közvetlen környékén. Lam azt állítja a cikkben, hogy a hivatalos kínai médiában elrendelték a lejáratását a mentésben vezető szerepet játszó tibeti szerzeteseknek, a földrengés utáni eseményekben. E helyett,  Lam úgy értesült, hogy  "a földrengés utáni napon a kínai újságíróknak és honlapíróknak azt mondták, hogy összpontosítsanak a „pozitív” fejleményekre, különösen, arra, ahogy a katonákat, rendőröket, Népi Fegyveres Rendőrséget, tűzoltókat és egyéb személyeket Peking bevetett Qinghaiba, arra a heroikus munkára, amit végeztek, alacsony oxigén és rendkívül rossz feltételek közepette a hegyvidéken."

Talán a legnyilvánvalóbb példa, hogy Kína politikai feleletet ad egy természeti katasztrófára, melyet a tibeti földrengés okozott; jelenleg a Dalai Láma tibeti területekre való tibeti utazását is megtagadják, elutasítva a Dalai Láma kérését is.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb