Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína közelebb került a valósághoz?

2009. augusztus 15. /Kitekintő.hu/TibetPress

A tibetiek még mindig csak várnak

"A kínai kormány saját belügyének tekinti a problémánkat, amivel mi egyetértünk” – mondta a minap a Dalai Láma a BBC-nek adott exkluzív interjújában. Ezzel a kijelentéssel, elképzelhető, hogy végre új fejezet nyílik a Peking és Tibet közötti konfliktusban.

A Dalai Láma BBC-nek adott interjúja után lehetséges, hogy új fejezet nyílik a Peking és Tibet között évtizedek óta tartó konfliktus rendezésében, és egy mindkét fél számára elfogadható álláspontot alakítanak ki a tartomány jogi státuszára és annak a gyakorlatba való átültetésére vonatkozóan.

Az elmúlt 6 évben, 2002 és 2008 között mintegy kilencszer találkoztak már a két fél képviselői, a tárgyalássorozat azonban nem hozott sikert a világ legmagasabban fekvő tartományának ügyét illetően. A tavalyi tibeti tüntetések óta még feszültebbé vált a viszony, azóta igazából nincs is kapcsolat a két kormány között. A Dalai Láma hangsúlyozta, hogy nem függetlenséget, hanem csak tényleges önállóságot szeretne a Tibeti Autonóm Tartománynak és a határán kívül élő tibeti közösségeknek, Kína ebben viszont már az ország széttagolódásának veszélyét látja, tekintettel a területén élő többi kisebbség esetleges későbbi hasonló szándékára.

A tibeti emigráns kormány mindvégig az erőszakmentességre törekedett, a továbbiakban ez a hozzáállás azonban könnyedén változhat az egyre frusztráltabb fiatal generációnak köszönhetően. A buddhista vallási vezető ettől azért is tart, mert szerinte Kína eddig sem állt a helyzet magaslatán a kisebbségi ügyeket tekintve, korábbi fellépései mind kudarcba fulladtak. „Ők mindig csak egy szempontot vesznek figyelembe, azt, hogy miként tartsák meg a hatalmukat, hogyan ellenőrizzenek. Nem törődnek azzal, mit éreznek a helybeliek” – magyarázta a sikertelen kínai kisebbségi politika okát Tibet első embere.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy ha egészében tekint a kommunista országra, akkor már optimista tud lenni, hiszen az a 30-40 évvel ezelőtti helyzethez képest előnyére változott, ugyanis közelebb került és alkalmazkodott a valósághoz. A spirituális vezető szerint a legutóbb az ujgurokkal vagy a tibetiekkel szembeni fellépés azonban távol állt a realitástól, hiszen Kína mindkét esetben úgy bánt az emberekkel, mint az állatokkal. A Dalai Láma a BBC-nek azt mondta, hogy a tibetiek most egyszerűen csak várnak Peking jelzésére: amint Kína hajlandó folytatni a tárgyalásokat, ők már küldik is delegáltjaikat.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb