Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Kína könnyedén darabokra tudja szakítani Indiát"

2009. augusztus 17. /InfoRádió/TibetPress

Indiában felháborodást váltott ki az a kínai elemzés, amely szerint az országot Pekingnek fel kellene darabolnia. A szerző szerint mivel a többnemzetiségű és -nyelvű Indiának "gyenge a nemzettudata", ezért Kína számára az lenne a legjobb, ha a szeparatista erők támogatásával iktatná ki atomfegyverrel is rendelkező gazdasági riválisát.

Kína könnyedén darabokra tudja szakítani az "Indiai Uniót" - írta esszéjében az álnév alatt publikáló szerző a politikai stratégia kérdéseit megvitató kínai oldalon. Mivel a többnemzetiségű és többnyelvű Indiának "gyenge a nemzettudata", ezért Kína számára az lenne a legjobb, ha a szeparatista erők támogatásával iktatná ki atomfegyverrel is rendelkező gazdasági riválisát - vélekedett a szerző, aki szerint például az asszámi szeparatisták mögé állva lehetne elérni az indiai szövetségi állam bukását - idézte a Financial Times az írást.

Bár Nyugaton minkét országot komoly gazdasági tényezőként tartják számon, amelyek néhány évtizeden belül diktálni fognak a világban, úgy tűnik, a két óriás egymással is el lesz foglalva.

"Nem lehet két nap az égen, Kína és India nem élhet harmonikusan egymás mellett" - állította a magát kínaiul csak "stratégia" néven emlegető szerző. El kell érni, hogy India szakadjon szét tucatnyi szuverén államra - tette hozzá.

Bár csak egy név nélkül jegyzett és a tudományos szűrőket megkerülve, az interneten publikált esszéről van szó, maga az a tény, hogy az írás megjelenhetett az internet szabadságát igencsak sajátosan értelmező Kínában, hatalmas felzúdulást keltett Indiában. Olyannyira, hogy az indiai kormány kénytelen volt nyilatkozatban megnyugtatni a közvéleményt a Kínával fenntartott viszonnyal kapcsolatban. A kétoldalú együttműködés fontosságát egy nemrég Indiában járt magas rangú kínai kormányilletékes is megerősítette.

Tény viszont, hogy a két országnak továbbra is rendezetlen határvitája van. Kína tavaly megtorpedózta az Ázsiai Fejlesztési Bank egyik projektjét, mert az Aruncsal Prades államnak juttatott volna fejlesztési pénzeket. Csakhogy Kína szerint a régiót Dél-Tibetnek hívják.

Emellett a Peking által gyűlölt és ellenségnek tartott dalai láma és a tibeti emigráns kormány is Indiában talált menedékre. India viszont protekcionista lépést alkalmazva megtiltotta egyes kínai termékek importját.

Indiában éppenséggel Kínára tekintenek úgy, mint az egypártrendszer miatt potenciálisan ingatag államra. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a kínai diplomaták általában együttműködőek, a kínai média azonban inkább ellenséges velük szemben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb