Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína kivégzett négy tibetit Lhászában, akik részt vettek a 2008 tavaszán lezajlott tüntetésen

2009. október 22./TCHRD/Tibet Office Geneve/TIbetPress

A The Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (Az Emberi Jogok és Demokrácia Tibeti Központja) (TCHRD) megerősítette azt a megbízható forrásból származó értesülést, miszerint Lobsang Gyaltsent, Loyakot, Penkyit és egy ismeretlen tibetit, a Lhászai Ideiglenes Helyhatósági Népbíróság felügyelete alatt, 2009 október 20-án kivégezték, arra hivatkozva, hogy részt vettek a tavalyi, a tibeti fővárosban lezajlott tömeges tüntetésen. További információkra várunk. Arról sincs hír, hogy a kivégzésről a kínai állami médiában bárhol beszámoltak volna. A TCHRD a lehető leghatározottabban elítéli, hogy Kína kivégzett négy tibetit. Forrásunk szerint a Lhásza környéki Lubugból származó Lobsang Gyaltsen holttestét átadták a családjának, majd később a Kyichu folyóba dobták. Arra vonatkozólag nincs információnk, hogy a vádlottak fellebbeztek volna a Legfelsőbb Népbíróságnál, miután a Lhászai Ideiglenes Helyhatósági Népbíróság 2009. április 8-án halálra ítélte Lobsang Gyaltsent és Loyakot.

Hivatalos kínai forrás szerint 2009 április 8-án a Lhászai Népbíróság halált okozó gyújtogatás vádjával két embert (Lobsang Gyaltsent és Loyakot) halálra ítélt, kettőre (Tenzin Phuntsokra és Kangtsukra)  felfüggesztett halálbüntetést szabott ki, egy másikra (Dawa Sangpora) pedig életfogytiglani börtönbüntetést. Ötüket azért ítélték el, mert a március 14-i lhasai zavargások alatt felgyújtottak öt boltot, hét ember halálát okozva ezzel. 2009 április 21-én az állami média szerint ugyanez a bíróság három tibetit (a Nyemo körzetbe való Penkyit, a Sakya körzetbe való Penkyit és Namling körzetbe való Chimet) felfüggesztett halálbüntetésre, életfogytiglanra, és 10 év börtönre ítélt gyújtogatásért, melynek következtében állítólag hat ember vesztette életét tavaly Lhászában. A TCHRD központ nagy gondot fordít azon tibetieknek a sorsára, akikre felfüggesztett halálbüntetést róttak ki.

A Kínai Népköztársaság kormánya napjainkban több embert ítél halálra mint a világ bármely más nemzete. A TCHRD elítéli a négy tibeti kivégzését, és sürgeti a kínai kormányt, hogy tanúsítson önmérsékletet, biztosítson polgárai számára igazságos tárgyalásokat, és tartsa tiszteletben, származásra való tekintet nélkül, minden ember alapvető emberi jogait.

A TCHRD továbbra is  minden esetben határozottan ellenzi a halálos ítéletek használatát, mint olyan dolgot, amely sérti az élethez való alapvető emberi jogot, és azt hogy senkit sem lehet kitenni kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek. Meg kell jegyeznünk továbbá, hogy a halálos ítéletek soha nincs különösebb elrettentő hatása, és semmilyen állítás nem igazolhatja a vádlottakkal szembeni rossz bánásmódot. Például a két tibeti (Lobsang Gyaltsen és Loyak) esetében az állami médiában korábban elhangzott, hogy "mindkettőjüket ki kell végezni, hogy csillapítsuk az emberek dühét." Az ilyen szemet szemért hozzáállás nem megfelelő a halálos ítéletek kiszabásának igazolására. A négy tibeti kivégzése további bizonyítékot szolgáltat rá, hogy Kína nem akarja betartani az Egyesült Nemzetek Moratóriumát a Halálos Ítéletekkel Kapcsolatban, melyet 2007-ben fogadott el, s amely kimondja a kivégzések felfüggesztését, azzal a szándékkal hogy megszüntessék a halálbüntetést.

TCHRD a leghatározottabban ellenzi és bánja a megdöbbentő kivégzéseket. A Központ fokozottan szem előtt tartja a többi olyan tibeti sorsát, akikre felfüggesztett halálos ítéletet róttak ki. Hogy véget vessen ennek, a Központ az ENSZ Különleges Referensének azonnali és sürgős beavatkozását kéri, a  külön bíráskodással, gyorsított eljárásokkal, vagy önkényes kivégzéssel kapcsolatban, valamint a kormányok és a nemzetközi közösség véleményét ezzel a törvénytelen kivégzéssel kapcsolatban.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb