Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína kitoloncolt nyolc amerikai Tibet-támogatót az olimpia záróünnepsége idején,

2008. augusztus 24./SFT/TibetPtress

Kína kitoloncolt nyolc amerikai Tibet-támogatót az olimpia záróünnepsége idején,
az SFT követeli a még mindig börtönben lévők, egy tibeti-német és egy brit állampolgár, azonnali szabadon bocsátását.

Az SFT (Diákok a Szabad Tibetért) aktivistái világszerte örömmel fogadták a hírt, hogy szabadon engedték azt a nyolc amerikai Tibet-támogatót, akiket a kínai hatóságok Pekingben tartóztattak le az olimpia alatt. Az SFT követeli a brit Mandie Mckeown és a tibeti-német Florian Norbu Gyanatshang azonnali szabadon bocsátását, akiket augusztus 21. óta tartanak fogságban.

„A tíz Tibet-támogató törvénytelen letartóztatása keltette negatív sajtóvisszhang hatására a kínai kormány megpróbálja eltussolni az ügyet, amely árnyékot vethetne az olimpiai játékok záró ünnepségére, amely egy újabb propagandafogással igyekszik legitimizálni a kínai uralmat Tibetben: tibetiek énekelnek és táncolnak együtt a többi úgynevezett „nemzeti kisebbséggel” – mondta Lhadon Tethong, az SFT ügyvezető igazgatója.

A pekingi olimpia a leplezetlen kínai kormánypropaganda, a biztonság keménykezű fenntartása, valamint a tiltakozás vagy másként gondolkodás minden formája elutasításának szinonimájává vált. Az olimpiát megelőzően és a játékok alatt kínaiak százait helyezték házi őrizetbe, százak tűntek el vagy kerültek átnevelő munkatáborokba az emberi jogok szószólóival és más, Peking számára „nemkívánatos” elemekkel való leszámolás jegyében.

„Tibetiek ezrei jelenleg is eltűntként vannak nyilvántartva, illetve továbbra is fogságban vannak a március 10-én Lhászában kezdődött, majd Tibet egészére kiterjedő, túlnyomóan békés tüntetéssorozattal szembeni brutális kínai fellépés nyomán” – mondta Tenzin Dorjee, a Students for Free Tibet igazgató helyettese. „Az olimpia alatt a tibeti lakosság nagyon komoly katonai csapaterősítésnek volt a tanúja a Tibeti-fennsík egész területén, ami azt mutatja, hogy a kínai hatóságok újabb erőszakos fellépésre készülnek a védtelen tibeti lakossággal szemben, amely mindent kockára tett idén tavasszal, amikor az utcára ment, hogy emberi jogokat és szabadságot követeljen.”

Wen Yan-King, tajvani-amerikai turista, akit Khamban vettek őrizetbe és hallgattak ki az olimpiát megelőző héten, „háborús övezetnek” nevezte az általa felkeresett területeket.

Annak érdekében, hogy leplezze a Tibeten belüli fokozódó elnyomást, a kínai kormány teljesen elzárta a külvilágtól a Tibeti-fennsík nagy részét. A Tibetben élő tibetiek és a tibeti helyzet elemzői attól tartanak, hogy amint az olimpia végeztével Kína kikerül a figyelem középpontjából, a kínai kormány szigorítani fogja az ellenőrzést Tibetben. A tibetiek továbbra is a megfigyelés, zaklatás, folyamatos félelem és fenyegetettség légkörében fognak élni a kínai katonaság, félkatonai alakulatok és rendőri egységek jelenlétében.

A Students for Free Tibet felszólítja a nemzetközi közösséget, és különösen a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy követelje: a kínai hatóságok azonnal engedjék szabadon mindazokat, akiket igazságtalanul letartóztattak politikai vagy vallási nézeteik miatt az olimpia előtt vagy alatt.

Ötvenhárom aktivistát vettek őrizetbe (az USA, UK, Kanada, Németország, Tibet, Ausztrália és Japán állampolgárait, beleértve három külföldi útlevéllel rendelkező tibetit) és utasítottak ki Kínából a Tibet melletti megmozdulásokban való részvétel, azok figyelemmel követése vagy támogatása miatt augusztus 6.-a óta.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb