Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína kegyetlensége Tibetben lelepleződött - hát a világnak ez sem elegendő

2009. március 21./Dharamszala/ITSN/Youtube/TibetPress

A bejátszások ezen a honlapon:

http://videos.nouvelobs.com/video/iLyROoafJ_qE.html


Dharamsala: Bár számos felvétel áll rendelkezésünkre a tavalyi, egész Tibetben zajlott tüntetésekről melyek világszerte elterjedtek, a következő film egyike azoknak a ritka felvételeknek, melyen a rendőrség ütlegeli a tüntetőket, ahol láthatjuk egy fogoly szenvedését és halálát, valamint a félkatonai egységek jelenlétét Lhaszában, és eljutott a külvilághoz is.


A Központi Tibeti Adminisztrációtól kapott adatok szerint, 2009 január 31-ig, részben az ilyen bántalmazások eredményeképpen, körülbelül 220 tibeti meghalt és több mint 1294 súlyosan megsérült. Több mint 5600-at tartóztattak le, 290-et elítéltek és több mint 1000 fő egyszerűen eltűnt.


A múltban az egyik legmegrázóbb és megdöbbentően fájdalmas felvétel ami kijutott Tibetből, az volt, ahogyan a kínai rendőrség 1988-ban elbánt tüntetőkkel a Jokhang templomban és bántalmazta a szerzeteseket. Ezek a világszerte most bemutatott filmek az első képek, amik a kínai rendőrség kegyetlenségét dokumentálják.


Kína ismételten tagadta a kínzás Tibetben történő felhasználását. Még a tavaly márciusi széleskörű tüntetések és az azt követő leverés után is, a tibeti kínai hatóságok a foglyok kegyetlen veréséhez és kínzásához folyamodott.


A kínai külügyminisztérium visszautasította az ENSZ bizottsági jelentését, mely a kínai rendőrség széles körben folyamodik kínzáshoz, a jelentést ’igaztalannak és rágalmazónak’ nevezve 2008 novemberében és a bizottság tagjait Kínával szembeni ’előítélettel’ vádolta.


Mindazonáltal a következő felvétel bizonyságot tesz amellett, hogy mi folytatódik valójában Tibetben 2008 óta.


Ez egyike azon ritka, a kínai rendőrséget mutató felvételeknek, amely a 2008 március 10-ét követően kirobbant tömeges és széleskörű tiltakozásokban részt vevő tibetieket ütlegeli. Úgy tudjuk, hogy a tüntetők ütlegelése Lhaszában, vagy annak közelében történt 2008 március 14. után. A bejátszás tisztán mutatja a tibeti foglyok ütlegelését, még az után is, mikor kezük-lábuk meg van kötözve, ami a foglyok kezelését szabályozó nemzetközi normák megsértése.


A második bejátszás egy fiatal tibetiről, Tendarról szól, a Kína Mobil társaság alkalmazottjáról, akit a kínai hatóságok kegyetlenül megvertek és később embertelen bánásmódban részesítettek. 2008. március 14-én, munkába vezető útján, Tendar egyszerűen megpróbált néhány kínai rendőrt visszafogni, hogy ne verjenek meg egy magányos szerzetest.


Rálőttek, cigarettacsikkekkel megégették, tűt szúrtak a jobb talpába, súlyosan megverték egy sokkoló gumibottal. A testén látható sebek és sérülések a kínai hatóságok vele szembeni kegyetlenségét bizonyítják.


Amikor átvitték a TAR Népi Kórházba, az orvosok és a nővérek borzasztóan elszörnyedtek a testén lévő elüszkösödött sebek és sérülések láttán, ami azt bizonyítja, hogy a katonai kórházban még a legalapvetőbb orvosi ellátást is megtagadták tőle.


Mivel sebeit polietilénnel kötözték be, azok üszkösödni kezdtek, ahogy ez tisztán látható a felvételen.


A TAR Népi Kórházban testének nagyjából 2,5 kg-i részét el kellett távolítani, hogy a rohadást kitisztíthassák. A családja óriási áldozatok árán minden erőfeszítést megtett, hogy felépüljön, de ez sem hozott eredményt.


2008. június 19-én, sebesülései következtében kiszenvedett. Mikor a hagyománynak megfelelően testét a keselyűknek ajánlották, a jobb talpában egy tűt találtak.


A harmadik bejátszás Lhaszában, a Tibeti nemzeti Felkelés 50. évfordulójának utolsó előkészületeikor jelentős félkatonai jelenlétet mutat.


Lhasa és Tibet összes többi területe lényegében még mindig statárium alatt van.

A mai naptól csak a dokumentum film kétperces verziója látható, az eredeti felvétel több mint hétperces és rendkívül brutális jelenteket tartalmaz.  Jelenleg még nem lehet tudni hogy a Youtube a megrázó képsorok sokkoló hatása miatt vette le a filmet, vagy pedig Kínai nyomásra


http://www.youtube.com/watch?v=xiZL9zvQ3Sc


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb