Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína hatvanadik évfordulóján Tibet békét akar

2009. október 5./Christian Science Monitor/Phayul/TibetPress

2009 szeptember 30.
Ezreket várnak a kormány által szervezett nagygyűlésre Lhászában, míg kínai katonák könnygázpisztollyal csoportosulnak azért, hogy megelőzzék a tavaly márciusihoz hasonló zendüléseket.

Tibet, Lhásza- a tibetiek azt remélik, hogy a Kínai Népköztársaság alapításának hatvanadik évfordulója eseménytelenül zajlik majd le. A kínai rendőrség és katonaság magas fokú készültségben van, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi halálos kimenetelű zendülés. A csütörtöki ünnepsegek központja Pekingben lesz, ott zajlik le az ország mindeddig legnagyobb katonai parádéja, ezreket várnak a 2500 mérföldre innen Lhászában a Potala Palota, a száműzött Dalai Láma korábbi otthona előtt megtartott nagygyűlésen, amelyet a kormány szervez.

A kormány beruházásai ellenére, beleértve a Potala Palota több millió dollárba kerülő felújítását is, a megkérdezett tibetiek azt nyilatkozták, hogy a kínai fejlesztések nem javítottak számottevően az életükön, viszont sérelmezik a vallásszabadság hiányát.

,,Kívülről talán mindez szebben néz ki, de belülről nem.'' mondja egy üzlettulajdonos a himalájai fővárosban, arra utalva, hogy a a városi közlekedési hálózatot fejlesztették. ,,Valóban vannak fejlesztések, de nem vagyunk szabadok.''

A fegyveres katonák felelőssége a társadalmi rendért
A Dalai Láma azt mondta, hogy Kínai Kommunista Párt ,,földi pokollá'' változtatta Tibetet. Ez az év az 1959-es elbukott felkelés ötvenedik évfordulója, amit a kormány ,,Jobbágyfelszabadítás Napjának'' nevezett át. A Kommunista Párt tibeti hivatalnokai megígérték, hogy októberi ünnepségek minden zavaró eseménytől mentesek lesznek, noha az országos ünnep miatt nagy nyomás nehezedik a rendőrségre, hogy elhallgattassák a tiltakozókat. Augusztus végén a kormány elfogadta az ország első törvényét a fegyveres rendőrségről. Ezzel törvényesen felhatalmazva a 660 000 főből álló Fegyveres Népi Rendőrséget arra, hogy a biztonságot veszélyeztető vészhelyzetekre reagáljanak ,,a társadalmi rend helyreállítása érdekében a szükséges intézkedések megtételével tömeget oszlassanak'' az állami Xinhua újság értesülése szerint. ,,A fegyveres rendőrség tavaly kulcsszerepet játszott a tavalyi lhászai és a múlt hónapi hszincsiangi zendülés leverése során'' mondta Liu Xirong, a Népi Kongresszus Törvényhozó Bizottságának elnökhelyettese a Kínai Napilap állami újságban. ,,Ezért az a legjobb, ha tisztázzuk kötelességüket hasonló esetekre.'' Tibet határait lezárták a külföldiek előtt szeptember 22-től legalább október 8-áig, mert zavargásoktól tartanak ezen időszakban.

Katonák a háztetőn
Könnygáz- és gumilövedékű pisztollyal felfegyverzett és álcázott kínai katonák állnak őrt a történelmi lhászai városrész összes kapujánál, ahol még mindig a tibetiek vannak többségben. Míg zarándokok járják körbe a szent Jokhang templomot a városközpontban. Imákat énekelve és leborulva az ősi szobor előtt, katonák sisakjai láthatóak a környező háztetőkön. Páncélozott kocsik gördülnek végig Lhásza utcáin, álarcos-pajzsos katonák cirkálnak a járdákon és a sikátorokban. Sorban masíroznak, az őket fényképező turistáknak letörlik a képeit. Katonák és rendőrök ellenőrzési pontokat működtetnek szerte az utakon a Tibeti Autonóm Régióban, amely a Tibeti Fennsík, a mai Nyugat-Kína nagy részét magában foglalja.

Ilyen erős katonai jelenlétre a 2008 márciusi zendülés óta nem volt példa. Amikor is Tibet különböző részeiről érkezett szerzetesek tiltakoztak Lhászában az 1959-es levert tibeti felkelés negyvenkilencedik évfordulóján, hogy az olimpia alkalmából felhívják a nemzetközi közvélemény a tibeti szabadság  támogatására. Amikor a biztonsági erők leverték a tiltakozást, a tibetiek zendülést rendeztek az utcákon, megtámadtak han kínai polgárokat, akik ma már többségben vannak Lhászában, üzleteket és járműveket gyújtottak fel.

A kormány jelentése szerint 22 ember halt meg a zavargások során, ebből 18 civil, egy rendőr, három zendülő. Külföldi megfigyelők szerint az áldozatok száma 100-218 között mozog, az USA külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése szerint. Ezreket tartóztattak le és vettek őrizetbe. Egy tibeti üzlettulajdonos elmondta, hogy két barátját tartóztatták le, amikor a rendőrség begyűjtötte a politikailag más véleményen lévő elemeket. ,,Én nem félek tőlük, mert magam is a titkosrendőrség tagja vagyok.'' mondta. ,,Most tisztogatásokat végeznek, ez azt jelenti, hogy sok ember eltűnt.'' A Lhászától 45 kilométerre található Ganden kolostor szerzetesei szintén részt vettek a 2008-as tiltakozásban, 500-at közülük ki is taszítottak a papi rendből. Gandenben jelenleg is több száz katona és rendőr állomásozik állandó jelleggel, a szerzetesek szerint ki is hallgatják beszélgetéseiket.

Sötét humor és paranoia a kolostorban.
A tibetiek a megtorlástól félve tartózkodnak attól, hogy nyíltan kritizálják a kínaiakat, fojtott hangnemben beszélnek a 2008-as tiltakozásról és viccekkel oldják a feszültséget. ,,Miért van itt a rendőrség? Mert tanulmányozni akarják a szent iratokat és a filozófiát, persze.'' gúnyolódik az egyik szerzetes.

Magánbeszélgetéseik során sok tibeti elmondta, hogy szerintük sok szerzetes a rendőrség embere, akit azért küldtek oda, hogy felkutassa a nacionalistákat. Még a Világörökség részének számító Potala Palotába is, ami 1959-ig a Dalai Láma otthona volt, sok szerzetes és munkás szerint beszivárogtak az álcázott kínai hivatalnokok.

,,Ha elmegyek a Potala Palotába, a szerzetesek hallgatják, mit mondok a turistáknak.'' mondja egy kormány által kihelyezett idegenvezető. Ha a turisták arról kérdeznek, ami 2008 márciusában történt, a kollégái és ő úgy tesznek, mintha meg sem hallották volna a kérdést.

Kína azonban azt állítja, Tibetet segítik a több millió dolláros infrastrukturális és kulturális fejlesztések. Augusztus 23-án kormányzati bejelentés szerint befejeződött a Potala Palota és a Norbu Lingka, a Dalai Láma másik korábbi lakóhelyének hét évig tartó, 43,9 millió dollárba kerülő felújítása. De a tibetiek azt mondják, ezek a fejlesztések nem teszik elviselhetővé a vallásszabadság hiányát. És míg meg lehet látogatni a XIV.Dalai Láma lakóhelyét a palotában, a helyiek azt sérelmezik, hogy spirituális vezetőjük még mindig száműzetésben él Indiában. A szigorúan védett évforduló-ünnepség napján valószínűleg a kormány kiválaszt néhány tibetit arra a célra, hogy kiálljanak a kínai vezetők mellett és dicsérjék az ország teljesítményeit- látja előre egy üzlettulajdonos.

Közben nagyon sok tibeti nem vesz majd részt az ünnepségen, ehelyett templomba mennek és békéért imádkoznak
Stephen Kurczy

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb