Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína hatalmi harcokat sejt a tibeti miniszterelnök lemondása mögött

2009. június 17./Dharamszala/Phayul/WTN/TibetPress

2009 június 15. hétfő
Lemondását helyezte kilátásba az emigráns tibeti kormány miniszterelnöke, Prof. Szamdhong Rinpocse. Kína ezt arra irányuló jelzésként értelmezi, hogy ,,baj van a Dalai Láma körében.'' ,,Láthatólag elég nagy nézeteltérések vannak az úgynevezett száműzött kormányban.'' - írja Kína országos angol nyelvű hírlapja, a Global Times Ma Jiali-től (Kína Mai Nemzetközi Kapcsolatainak Intézete). ,,Lehetséges, hogy Szamdong Rinpocse kizárólag azért indítványozta lemondását, hogy nyomást gyakoroljon vetélytársaira és így megszilárdítsa hatalmát.'' mondta Ma.

Prof. Szamdhong Rinpocse miniszterelnök, aki jelenleg másodszor van hivatalban, nemrég felajánlotta lemondását, és állítólag középtávú tervként új miniszterelnök választását javasolta 2011 táján, hogy új, fiatalabb emberek vehessék át a hivatalt. A lemondás ötletét azután vetettek fel, hogy Őszentsége a Dalai Láma arra kérte, hogy maradjon, azon az alapon, hogy ez negatív üzenet lenne azok számára, akik elnyomták a tibeti nép szabadság utáni kiáltását.

,,A Dalai Láma úgy érzete, hogy egy középtávú új választás eszközt adna Kína kezébe arra, hogy propagandát folytasson a száműzött tibeti vezetők ellen.'' mondta a TNN-nek a későbbiekben a Rinpocse, aki karizmatikus vezető szerepet játszik a száműzött tibeti közösségben. ,,Sok éve dolgozom már és az újaknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy átvegyék az irányítást.''mondta a Rinpocse.

Rinpocsét maga a Dalai Láma választotta be a száműzött tibeti parlament képviselői közé az 1991-től 1995-ig tartó időszakra. Azután ellenjelölt nélkül az országgyűlés elnökké választották.

A kínai média Hu Yant, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága pártiskolájának professzorát is idézte, aki azt nyilatkozta, nincs meglepve azon, hogy szakadás van ,,a tibeti függetlenségre törekvők táborában''. A riport szerint Yan ,,évekig tanulmányozta a Tibet-ügyet''. ,,Tudtam, hogy vannak tibetiek, akik követik a Dalai Lámát függetlenségre való törekvésükben, de végül, miután látták, hogy erre nincs remény, elhagyták őt.'' mondta Yan a riportban. Ugyanakkor a riport nem tartalmazott ennél részletesebb magyarázatot az ügyet illetően.

A Dalai Láma, aki mindig is a békét és az erőszakmentességet támogatta, azt állítja, hogy nem akarja Tibet függetlenségét, mindössze több jogot és szabadságot a kínai uralom alatt élő tibeti emberek számára. Kína kategorikusan visszautasította a Tibeti Nép Valódi Autonómiájának Memorandumát, amelyet a Dalai Láma képviselete küldött tavaly novemberben a kínai vezetésnek.

Sok tibeti, kiváltképp fiatalok számára, akik nem elégszenek meg kevesebbel, mint himalájai hazájuk függetlenségével, rendkívül nehéz elfogadni a Dalai Láma középutas politikáját, amely ,,valódi és jelentőségteljes'' autonómiára törekszik Tibet számára Kína alkotmánya keretében. Kína 1949-ben katonai erővel megszállta Tibetet. 1959-ben a Dalai Láma és tibetiek ezrei menekültek el országukból egy függetlenségi felkelés leverése után.

Phurbu Thinley


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb