Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína haragszik a Dalai Láma indiai látogatása miatt.

2009. november 13./The Ottawa Citizen/WTNN/TibetPress

2009 november 11.
Egy fiatal buddhista szerzetes napszemüveget visel a Dalai Láma keddi, Tawangban megtartott előadása közben.

Kína kedden kirohant India azon döntése ellen, hogy engedélyezte a Dalai Láma látogatását a Tibettel határos, vitatott Arunachal Pradesh területen. ,,Az indiai fél engedélyezte a Dalai Láma látogatását a kínai-indiai határ vitatott keleti szakaszára, tekintet nélkül Kína mély aggodalmára és arra, hogy ezzel a döntéssel a legkisebb mértékben sem elégedett.'' tájékoztatta a riportereket Quin Gang, a Külügyminisztérium szóvivője. Állítása szerint a Dalai Láma jelenléte a területen világosan megmutatja a 74 éves szent ember ,,szeparatizmusát''. ,,A törekvése, hogy elválassza Tibetet kínától, nem fog sikerülni.'' mondta Quin.

A Dalai Láma túl van egy hetes látogatása felén, melynek során tanított és imádkozott Tawangban, ahol az egyik legfontosabb tibeti buddhista kolostor található. Ugyanakkor ez a város a gócpontja annak a határvitának, amely körülbelül fél évszázadra megmérgezte a kínai-indiai kapcsolatot. Amikor a Dalai Láma ötven évvel ezelőtt elhagyta Tibetet, ebben a 300 éves kolostorban talált menedéket, és a későbbi évek során számos alkalommal meglátogatta ezt a helyet. A távoli határváros és környekének lakói nagyon tisztelik őt. Hétfőn például több tízezren hallgatták beszédét.

Kína szerint azonban Tawang Tibet, ezáltal Kína része. Ezért elégedetlen Peking annyira azzal, hogy a függetlenségi törekvésekkel vádolt Dalai Láma megjelent azon a területen. Kína a Nobel-békedíjas szerzetes szinte valamennyi külföldi látogatása ellen tiltakozik, de a nyári tajvani, valamint a mostani tawangi látogatása ellen tiltakozása különösen vehemens, ugyanis mindkét területet magáénak tartja.

Kína ,,megbüntette'' a tibeti spirituális vezetőt augusztusban fogadó tajvani várost azzal, hogy elirányította a szárazföld felől oda készülő turistákat, ezzel érezhető pangást idézve elő a helyi gazdaságban. Noha Kína szakadárnak bélyegzi, a Dalai Láma figyelmen kívül hagyja ezeket a vádakat. Ezen a héten, amikor megérkezett a hegyi városba, azt mondta: ,,Tawangi látogatásom nem politikai természetű. Célja semmi egyéb, mint hogy elősegítse a nemzetközi testvériséget.'' A vitatott látogatás a kínai és indiai nacionalisták vég nélküli kommentárját idézte elő olyan mértékben, hogy az indiai miniszterelnök. Manmohan Singh és kínai partnere, Wen Jiabao, a thaiföldi ASEAN találkozón foglalkozni kényszerült az üggyel.

De visszafogott szavaik kevéssé csökkentették az izgalmakat. Az indiai pénzügyminiszter Pranab Mukherjee a múlt hétvégi skóciai G-20-as találkozón azt mondta a riportereknek: ,,Nem látok semmi konfliktust az indiai-kínai határvita miatt. Van egy intézményes egyezmény, noha vannak eltérő vélemények.''

India a saját részéről szilárdan kitart Arunachal Pradeshre és a Dalai Láma tawangi látogatásával kapcsolatos álláspontja mellett.

Azonban némi engemény is történt a két szomszéd és rivális között, valamint együtt akadályozták meg, hogy a külföldi újságírók feszegessék a kényes témát.
Általában a kínai-indiai határvita nem sűrűn előforduló téma a két ázsiai óriás között, de a 2008-as lhászai zendülés óta Kína minden Tibettel kapcsolatos dolgot nagyon komolyan vesz

Aileen McCabe, Canwest Hírszolgálat

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb