Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína figyelmezteti az USA törvényhozóit Tibet ügyében.

2009. október 12./Dharamszala/Phayul/TibetPress

2009. október 9.
Kína pénteken figyelmeztette az USA Kongresszusának tagjait, hogy ,,ne használják fel a Tibet-ügyet arra, hogy beavatkozzanak Peking belpolitikájába.''. Ez azután történt, hogy

amerikai törvényhozók emberi jogi díjjal tüntették ki a Dalai Lámát.

,,Arra hívjuk fel az USA Kongresszusának néhány tagját, hogy tartsa tisztaletben a történelmet és a tényeket, ismerje fel a Dalai Láma igazi arcát, és ne használják fel többé a Tibet-ügyet Kína belügyeibe történő beavatkozásra.'' nyilatkozott a kínai külügyminisztérium szóvivője, Ma Zhaoxu az AFP-nek. ,,A kínai nép nagyon jól tudja, miféle ember a Dalai Láma.'' nyilatkozott Ma, amikor megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a kongresszusi Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság díjjal tüntette ki a száműzött tibeti vezetőt. ,,Ő a régi Tibet sötét, feudális jobbágyrendszerének a vezetője, aki még ma is arra törekszik, hogy elszakítsa Tibetet az anyaországtól, aláássa társadalmi stabilitását és nemzeti egységét.'' mondta Ma.

A Dalai Láma, aki most Washingtonban van egy egyhetes látogatáson, kitart amellett, hogy ő mindössze nagyobb autonómiát akar Tibet számára, nem teljes függetlenséget. Számos magasrangú kongresszusi vezető találkozott a Dalai Lámával, megerősítve Tibet-ügy iránti elkötelezettségüket.

,,Továbbra is aggodalmaim vannak a tibetiek vallásszabadsága, kulturális szabadsága és embrei jogai felől, és hiszem, hogy ezeknek a dolgoknak komoly hangsúlyt kell kapniuk a Kínával történő tárgyalások során.'' nyilatkozott Harry Reid szenátor a PTI-nek a Dalai Lámával történt találkozása után. Reid szerint a két vezető fontos ügyekről tárgyalt, többek között a jelenlegi tibeti helyzetről. A Dalai Láma a béke és a remény szimbóluma sokak számára világszerte és a tibetiekért végzett munkája inspiráció forrása honfitársai számára.''

A Dalai Láma a Szenátus Külkapcsolatokért Felelős Bizóttságának tagjaival is találkozott. Témák széles köréről tárgyaltak, többek között szóba került a Dalai Láma fáradhatatlan erőfeszítéseiről a Kínával történő megbékélés és a tibetiek emberi jogainak békés tárgyalásokon keresztül történő előmozdítása érdekében.

A kínai kritikát az sem fékezi, hogy Barack Obama elnök nem találkozott a Dalai Lámával. Barack Obama, aki pénteken megnyerte a Nobel-Békedíjat, azt mondta, hogy még ebben az évben később fog találkozni a Dalai Lámával, miután megtette első elnöki látogatását Kínába a jövő hónapban. Ez a lépés emberi jogi csoportok és néhány törvényhozó kritikáját váltotta ki. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke, aki a díjátadó ünnepségen végig a Dalai Láma oldalán mutatkozott kedden a Kapitóliumban, ,,a világ lelkiismerete elé állított kihívásnak'' nevezte Tibetet, és felhívta Kínát, vegye fontolóra a Dalai Láma üzenetét a toleranciáról.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb