Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína és a fegyverek

2010 január 30. /Free Tibet blog/TibetPress

Kínának nem tetszik, hogy az USA fegyvert ad el Tajvannak, és közben arra kéri az EU-t, hogy oldja fel az ellene érvényben lévő fegyver-embargót.

Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az USA-val

Kína szombaton közölte, hogy felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.

A kínai védelmi minisztérium nyilatkozatában, amelyet a Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség ismertetett, élesen elítélte az ügyletet.

A tárca a dokumentumban hangoztatta: figyelembe véve az amerikai fegyvereladás tényét, a kínai fél úgy döntött, hogy felfüggeszti a katonai érintkezéseket, küldöttségek kölcsönös látogatásait.

Az amerikai kormányzat pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti sziget amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben. A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól.

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetet Kínával szemben. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, hogy megszállja, ha hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát. Peking szakadár kínai tartománynak tekinti Tajvant.

A pekingi vezetés szombaton arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló washingtoni bejelentés károsítja a kínai-amerikai kapcsolatokat és negatív hatással lesz a két nagyhatalom közötti együttműködésre.

Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes szombaton Jon Huntsmannak, az Egyesült Államok pekingi nagykövetének kifejtette, hogy a fegyverügylet veszélybe sodorhatja kapcsolataikat, miközben Washington Kínához fordult, amikor megpróbált úrrá lenni a pénzügyi válságon, Kínához fordul az Iránnal és az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kínai külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy Peking szankciókkal sújthatja azokat az amerikai vállalatokat, amelyek részt vesznek a Tajvannak szóló fegyvereladásban. A közleményben hangsúlyozták, hogy az ügylet kihatással lesz a kínai-amerikai együttműködésre más jelentős kérdésekben.

Pekingben a nap folyamán Csien Li-hua (Qian Lihua), a védelmi minisztérium külügyi hivatalának igazgatója hivatalába kérette az Egyesült Államok pekingi katonai attaséját és tiltakozott a tajvani fegyverügylet miatt.

Kína ismét a fegyverembargó feloldását kéri

Peking szerint az Európai Unió Kínával szembeni fegyverembargója előítéleten alapul - közölte csütörtökön a kínai külügyi szóvivő, ismét felszólítva az uniót a tilalom mielőbbi megszüntetésére.

“Az EU fegyverembargója természetét tekintve politikai előítélet fejez ki Kínával szemben, és ellentétes a világon tapasztalható áramlatokkal csakúgy, mint a Kína-EU közötti stratégiai kapcsolatokkal” - jelentette ki sajtótájékoztatóján Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu).

A szóvivő megjegyzésére azt követően került sor, hogy az EU soros elnökségét jelenleg ellátó Spanyolország külügyminisztere Angel Moratinos kedden Brüsszelben arról beszélt, hogy országa mérlegeli az embargó mellett és az ellene szóló érveket.

Franciaország az egyik erős támogatója az embargó megszüntetésének, és “Spanyolország követi ezt a vonalat” - állapította meg Moratinos.

“Az embargó elvetésének kérésével Kína szeretné elérni, hogy megszűnjön az országgal szembeni politikai előítélet és egyenlő jogokat biztosítsanak számára” - közölte Ma Csao-hszü, s kifejezte abbéli reményét, hogy “az EU mielőbb döntésre jut, és feltétel nélkül maradéktalanul megszünteti a fegyverembargót, elhárítva az akadályt a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok egészséges fejlődése elől”.

Az EU 1989-ben, a Tienanmen téri diáklázadás leverése után léptette életbe az embargót. 2005-ben az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén - Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia köztársasági elnök támogatásával - napirendre tűzték a kérdést, de az EP képviselői 431 szavazattal 85 ellenében a Kínával szemben uniós fegyverszállítási tilalom fenntartása mellett döntöttek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb