Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína érinthetetlen az ENSZ Emberei Jogi Tanács előtt

2008. március 26./Genf/MTI/AFP/TibetPress

Gazdasági és diplomáciai nagyhatalomként Kína "érinthetetlen" az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, a nyugati országoknak a kínai Tibet-politikával kapcsolatos bírálatai ellenére is.

"Kettős mércét alkalmaz a tanács" - panaszolja egy Tibetet támogató nem kormányzati szervezet, a Tibetan UN Advocacy elnöke, Ngawang Choephel.
Míg kisebb államoknak, mint például Izraelnek vagy Burmának rendkívüli ülést szentelt a tanács, a március közepe óta tartó tibeti erőszak ellenére Kínát nem fenyegeti semmiféle hivatalos elmarasztalás az ENSZ-szerv részéről.

Bár az Egyesült Államok, Svájc, Ausztrália, Kanada és - az Európai Unió nevében - Szlovénia hangot adott a tibeti események miatti aggodalmának a tanács ülésén, de egyetlen állam sem nyújtott be határozatot Kína ellen, s nem javasolták küldöttség menesztését vagy rendkívüli ülés összehívását sem, amit egyébként vagy hatvan emberi jogi szervezet szorgalmazott.
A kínai küldött ellenben többször is megpróbálta félbeszakítani az amerikai és az ausztrál szónokokat, valamint a nem kormányzati szervezetek szintén szót kérő képviselőit.

"A nagyhatalmak érinthetetlenek a tanácsban. Kína az volt az Emberi Jogi Bizottságában, és ugyanígy van ez most is" - vélekedett Julie de Rivero, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet képviselője a jelenlegi ENSZ-testület elődjére utalva.

Kínának sikerült nyomást gyakorolnia a tanácsra, s maga az elnök szakította félbe a hozzászólásaikban Tibetre összpontosító nem kormányzati szervezeteket - mondta Julie Gromellon, az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetségének (FIDH) képviselője.

"Valóban számít Kína gazdasági súlya, de aktív politikája is, ami például Afrikában érvényesül" - mondja egy európai diplomata az ENSZ-en belüli politikai alkukról. A keddi ülés előtt a kínai küldött megpróbálta rávenni az európaiakat, hogy ne álljanak elő nyilatkozatukkal - tette hozzá.

A 2006 júniusában, az Emberi Jogi Bizottság utódaként alakult testület 47 tagja között 13 afrikai és 13 ázsiai ország van, márpedig az ENSZ-szerven belül határozottan érvényesül az afrikai és ázsiai partnerek közötti szolidaritás.
Így Szudán, Kína legfontosabb afrikai kereskedelmi partnere is számíthat
Peking
támogatására a dárfúri helyzetre vonatkozó bírálatokkal szemben. Ennek ellenére a tanács Dárfúrral foglalkozó 2006-os rendkívüli ülésén kisebbségbe került Szudán.

Miközben a nem kormányzati szervezetek többet vártak a tanácstól, a nyugati országok elégedettek állásfoglalásukkal. Szlovénia nagykövetének értékelése szerint "jelentőséggel bíró" üzenet született, "a megfelelő pillanatban".

Pénteken ér véget a tanács négyhetes ülésszaka, s csütörtöktől kezdve egy sor határozatról szavaznak, de a tibeti helyzetet egyik sem említi.
"Csak három ország mondta azt, hogy kész támogatni egy Tibetről szóló rendkívüli ülésszak összehívását" - mondta Julie Gromellon.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb