Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína cenzúrázná az egész világot

2009. július 26./Free Tibet Blog/TibetPress

Az, hogy Kínában nincsen sem szólás, sem pedig sajtószabadság, senki számára nem lehet meglepetés. Az viszont példa nélküli, hogy a kommunista diktatúra saját határain kívül, egy demokratikus országban igyekszik elnyomni az alapvető szabadságjogokat. A Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál programjából a kínai kormány megpróbált eltüntetni egy ujgurokról szóló dokumentumfilmet.

A filmfesztivál zsűrijének elnökét, Richard Moore-t a múlt héten megkereste egy hölgy a helyi kínai nagykövetségtől, és felszólította, hogy a “Szeretet tíz feltétele” című filmet vonják vissza a versenyből. A Rebija Kadír, ujgur emberi jogi harcos életéről szóló film a Chen asszonyként bemutatkozó diplomata szerint -a szokásos formulával élve- sérti a kínai nép érzéseit. Dr. Daniel Woodward, Kína-szakértő szerint Peking attól tart, hogy az ujgur nép sorsa iránt is ugyanolyan szimpátia fog ébredni a nyugati társadalmakban, mint a tibetiek iránt.


Ezt a filmet szeretné betiltani Kína.

A hét második felében három kínai filmrendező jelentette be, hogy visszavonja filmjét a fesztiválról, miután megkeresték őket a kínai külügyminisztériumtól. A hétvégén a fesztivál honlapját hacker támadás érte, amely a fesztivál szervezői szerint kínai szerverekről érkezett. A honlapon kínai zászlók, és Kadír ellenes jelszavak jelentek meg. Mivel Ausztráliában nagy számú kínai közösség él, nagyon valószínű, hogy a film vetítése idején előre megszervezett, spontánnak látszó tüntetés fog zajlani a kommunista pártot, és Kína egységét éltető kínaiakkal.


A pekingi olimpia előtt az ötkarikás játékok kínai rendezését támogatók úgy vélték, abban reménykedtek, vagy egyszerűen csak azt hazudták, hogy az olimpia remek alkalom lesz arra, hogy a diktatórikus Kína “megnyíljon”, és demokratizálódjon. A melbourne-i eset a bizonyíték arra, hogy az olimpia éppen az ellenkező hatást érte el: a kínai kommunista párt arroganciája tovább nőtt, és nem hogy nem építette be saját rendszerébe a demokráciát, hanem saját diktatúráját igyekszik ráerőszakolni a világ demokratikus részeire. Elképesztő - és kissé ijesztő- az a paranoia, hogy a világ negyedik legerősebb gazdasága, egy kontinens méretű ország kormánya energiát fordít arra, hogy egy külföldi filmfesztivál programjából megpróbáljon eltüntetni egy dokumentumfilmet.

Az elvtársak Kínát már régen szétcenzúrázták. De a világ egyéb pontjain még rengeteg olyan tudatlan él, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi bántja “a kínai emberek érzéseit”.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb