Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína békésen békítene

2009. február 3./kedd/MTI/TibetPress

A kínai kormány bejelentette, hogy a karhatalmi erőket csak akkor kívánják bevonni a vidéki térségekben az esetleges váratlan tömegmozdulások felszámolására, ha randalírozás, rombolás, gyújtogatás és fosztogatás történik - írta keddi számában a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai napilap.

Csen Hszi-ven (Chen Xiwen), a vidéki munkaerővel foglalkozó munkacsoport vezetője szerint az ország 130 millió vándormunkásának 15,3 százaléka, azaz csaknem 20 millió ember tért haza az iparvárosokból, mert elvesztették állásukat. A megváltozott körülmények között a kormány számára kellemetlen feladatként jelentkezik a társadalmi stabilitás fenntartása.

"Mindig is a kormány alapelvei között szerepelt, hogy a karhatalmi erőket ne vonják be a társadalmi elégedetlenségek megoldásába" - hangsúlyozta Csen, majd hozzátette, hogy az egyes vidéki kormányzatok a gazdasági növekedés hajszolása érdekében figyelmen kívül hagyták a földművesek érdekeit, ez és a hivatalnokok korrupciója pedig számos esetben vezetett a vidéki lakosság elégedetlenségéhez.

A kínai kormány február 1-én tette közzé 2009. évi első számú dokumentumát, amely elsősorban a vidék három területét, nevezetesen a mezőgazdaság, a falu és a földművesek helyzetét érinti. Az egyik kiemelten fontos feladat a mezőgazdasági termelés stabil fejlődésének fenntartása és a földművelésből élők jövedelmének növelése. A globális pénzügyi válság hatására a termények ára a vártnál kevésbé emelkedett, egyes termékek ára jelentősen csökkent, ami sok gondot okoz a mezőgazdasági termelés fejlesztésének folyamatában.

A gazdaság negatív hatásai következtében a vidéki dolgozók nehezen jutnak munkához. A városokban munkát vállaló falusiak egy része már kénytelen volt visszatérni szülőföldjére. Csen Hszi-ven kiemelte, hogy a kormány továbbra is befektetésekkel próbálja rendezni a mezőgazdaság, a falu és a földművesek helyzetét érintő kérdéseket, és állami támogatást nyújt az agrárágazatnak.

A kormány intézkedések sorozatával ösztönzi a munkanélküliek újbóli foglakoztatását, egyebek közt lehetőséget biztosítanak a szakmai átképzésekre, s a közberuházásokba is nagyobb számban kívánják bevonni a vidéki munkavállalókat. Az év első kormánydokumentuma külön említi a falusi közösségek közrendjének megőrzését, kiemelve, hogy elsősorban felvilágosító és meggyőző eszközökkel kell megoldani az esetleges váratlan tömegmozdulásokat.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb