Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína a tibeti kolostorok "kisöprését" tervezi

2008. július 27./The Telegraph (UK)/TibetPress

Kína a tibeti kolostorok kisöprését tervezi – beleértve az imádkozások betiltását is – hiszen ezeket tartja a zavargások központjának. Azokat a szerzeteseket, akiknek “magatartási problémáik” vannak, ill. akik nem hajlandók megváltoztatni gondolkodásukat a hivatalos elvárások szerint, elbocsátják vagy letartóztatják. Azokat a vallási vezetők, akik nem teljesítik a kormány előírását, azaz nem “képzik át magukat”, a kormánymegbízottak fogják áthelyezni. Egy hivatalos dokumentum tartalmazza az előírásokat, melyet csak tibeti nyelven továbbítottak a kormány Tibet információs honlapjára. Ez elsősorban Kandzéra, Szecsuán taromány egy főleg tibetiek által lakott körzetére vonatkozik, mivel az idei zavargások idején itt történt a legtöbb erőszakos összecsapás a szerzetesek és a rendőrség között. Ez igen pontos képet mutat a márciusi tüntetésekben résztvevő szerzetesekkel szembeni hivatalos megtorlásról. A dokumentum, melyet Li Changping, a kerület feje írt alá, rögzíti a helyi Kommunista Párt vezető bizottságának döntését. A célpontok “kolostorok, szerzetesek és szerzetesnők, akik szakadár szlogeneket hangoztatnak, vagy ilyen jellegű brossúrákat osztogatnak, fehér oroszlános zászlót lengetnek [tibeti nemzeti lobogó], ill. akik részt vettek valamilyen elszakadást ösztönző, illegális tüntetésen. Még azokat a szerzeteseket is, akik “kisebb bűnöket” követtek el, haza küldik “átképzésre” – olvasható a dokumentumban. A komolyabb bűnösöket bebörtönzik, míg a “komoly bűntettek és magatartási problémák” miatt a szerzeteseket elküldik a kolostorokból. A “szakadár” cselekmények mögött álló “ötletgazdákkal” teljes mértékben a jogszabályok alapján járnak el. Ha más kolostorban húzódnának meg, akkor az adott kolostor vezetőségét, még ha a Párt nevezte is ki “a szakadár támogatójának és védelmezőjének ill. bomlasztó elemnek” fogják tekinteni. Ez a fenyegető kitétel nehézségeket okozhat a kormánynak, hogy ellenőrizze saját megbízottjait a kolostorokban. A legdrasztikusabb fenyegetés azoknak a kolostoroknak szól, ahol a szerzetesek egy meghatározott százaléka részt vett a tüntetéseken – ez a szám 10-től 30 százalékig terjed. “Valamennyi vallási cselekményt beszüntetnek a kolostorban” – szerepel a dokumentumban. “A szerzetesek cselekedeteit pedig szigorúan ellenőrzik”. Ezekben a kolostorokban valamennyi szerzetest és szerzetesnőt köteleznek, hogy “újra-regisztráltassák” magukat. Azokat, akik megbuknak a “hűség-teszten”, elbocsátják és szállásukat lerombolják – figyelmeztet a dokumentum.
Idén Szecsuán tartomány tibetiek által lakott területein voltak tapasztalhatók a legnagyobb kínai hatalom-ellenes tüntetések. Bizonyíhatóan számos lövöldözés történt a tüntetések során, azonban a két oldal igen eltérően becsüli a halálos áldozatok számát.

A fordítást a The Daily Telegraph-nak Tsering Topgyal ellenőrizte, a Londoni Gazdasági Iskola tibeti akadémikusa.

“Más területek, úgy tűnt, lenyugodtak a helyi megtorlások eredményeként,” – mondta Topgyal. “Ez a terület nagyon aktív. Itt – ahogy más riportokból is kitűnik – egy igen kemény megtorlás látható.”

Zhang Qingli – kemény vonalas politikus Tibetben – ismételten Dalai Lámát támadó beszédeket tartott, és kifejtette, hogy minden eddiginél szigorúbb “hazafias nevelési kampányt” vetnek be a tüntetések nyomán.

A tibeti területi propaganda kampány vezetője korábban már kijelentette, szükséges “a kolostorok kitisztítása”.

Stephanie Brigden, a Free Tibet Campaign vezetője elmondta, írt a miniszterelnöknek, Gordon Brown-nak, és kérte, ítélje el az új intézkedéseket.

“Ezek az intézkedések az elnyomások újabb fejezetét nyitják meg. Egyben a legmocskosabb bizonyítékot is szolgáltatják arra, hogy Kína megindította évtizedek óta eddigi legkeményebb vallási leszámolását Tibetben” – nyilatkozta Brigden. “Most szembesülhetünk Kína vezetőinek szörnyű távlataival, olyan fenséges olimpiai eszmékbe burkolóznak, mint a fair play, miközben rendfenntartó szerveik brutálisan felszámolják a tibeti kolostorokat.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb