Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína 60 év után: kommunizmus helyett kapitalizmus

2009. október 2./Reuters/Hírextra/TibetPress

Bár Kína egypártrendszere megtörhetetlen, és a szabadságjogok túlzott hangoztatása miatt a mai napig kerülnek börtönbe emberek, de a politikai egyeduralmon kívül más már nem nagyon maradt a kínai kommunizmusból.

Az állami szektor előrenyomulása - mind lokális, mind országos szinten - hatalmas akadály, amely a gazdasági reformok útjába gördül. A laza költségvetés-korlátozást mély állami zsebekkel kombinálva a kínai állami vállalatok képesek lettek szinte minden szektorban olyan masszív beruházásokra, ami mind a hazai, mind a külföldi versenytársakat kiűzi a határon túlra” véli Victor Shih, aki politika-tudományt okít egy Chicago melletti egyetemen. A gazdasági válság a tőke-gazdag kínai állami vállalatoknak olyan lehetőséget adott, amelyet kihasználva képesek lettek olyan külföldi megaprojektekhez csatlakozni - és ezáltal azokban befolyást szerezni - akik hirtelen pénz szűkében találták magukat, de eddig nem kértek Kína közelségéből.

Igaz ez még akkor is, ha az importtal foglakozó állami vállalatokat meglehetősen földhöz vágta a világválság. Ugyanis a 4 billió jüanos (mintegy 586 milliárd dolláros) gazdaság-élénkítő csomag legnagyobb része végül az állami vállalatok kasszájába, vagy egyéb érdekszférájába érkezett. Ráadásul a Wall Street nagy neveinek válság során történő összeomlása megnövelték azoknak a hangját, akik a gazdaságban erősen jelen lévő kínai modell mellett érveltek.

Realizáció, globalizáció

Azonban nem csak állami vállalatok megerősítése és az új reformok előtti gátépítés folyik, ha nem a lendületben lévő reformok továbbvitele is. Ezek eredményeképp a kínai mezőgazdaság nagy része mára nincs állami cégtulajdonban, ahogy az alacsony feldolgozottsági szintet igénylő, kisebb áruk és textíliák előállítása sem. Az ország beszállt a klímaváltozás elleni globális harcba, ezen kívül az állam folyamatosan realizálja hadseregének méretét - a legújabb hírek szerint két éven belül 700.000-el akarja csökkenteni katonáinak számát.

De a gazdaságon kívül is mutatkoznak változások: Tibet elnyomása ellenére a világ egyre jobban igyekszik elfogadni Kínát, és ekképp az ország kapcsolatai is javulnak. Elég példa erre a Pekingi Olimpia sikeres megrendezése, és az a tény, hogy pártfőtitkár először a múlt héten vett részt az ENSZ nagygyűlésén, Hu Csin-Tao személyében.

A hatalmas ország tudományos élete is egyre inkább belekerül a globális eszmecserék világába, és ezt a párt is támogatja: a napokban például egy 260 fős kutatócsoportot fognak küldeni az Antarktiszra, amely az eddigi legnépesebb ilyen expedíció.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb