Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína: Indítsanak tisztességes és pártatlan vizsgálatot Urumqi-ban/China: Fair and impartial investigation must be launched in Urumqi

2009. jűlius 6./Amnesty International/TibetPress

China: Fair and impartial investigation must be launched in Urumqi
Az Amnesty International ma felszólította az urumqi-i hatóságokat, hogy azonnal indítsanak független és pártatlan vizsgálatot azon jelentések kapcsán, miszerint 140 embert öltek meg, amint vasárnap délután egy tiltakozás erőszakba torkollott.
 
"A kínai hatóságok készítsenek teljes körű beszámolót a halottakról és a fogva tartottakról. Azonnal engedjék szabadon azokat, akiket azért tartóztattak le, mert véleménynyilvánítási, egyesülési és gyülekezési szabadságukat gyakorolták. Olyan teljes körű és tisztességes vizsgálatot kell indítani, melynek az eredménye a nemzetközi normáknak megfelelő, a halálbüntetést kizáró tisztességes eljárás", nyilatkozta Roseann Rife az Amnesty International ázsiai- csendes-óceáni térségéért felelős igazgatóhelyettese.
 
"Tragikus veszteség történt, és elengedhetelen egy sürgős, független vizsgálat lefolytatása, mely az áldozatokért felelőseket az igazságszolgáltatás elé állítja" - közölte Roseann Rife. "Az erőszakra és a jogtalanságra sem a hatóságnak, sem a tüntetőknek nem lehet mentsége."
 
Az Amnesty International nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben a békés véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát védelmező, az önkényes őrizetbevételt, és az őrizet ideje alatti kínzást és embertelen bánásmódot tiltó nemzeti és nemzetközi joggal kapcsolatos kötelezettségeiket. A szervezet arra is felszólította a hatóságokat, hogy biztosítsanak szabad utat az incidenst tudósító hazai és nemzetközi újságíróknak, valamint a független megfigyelőknek.
 
A Xinhua nevű hivatalos állami hírügynökség jelentése szerint az a Xinjiang Uighur Független Régió (XUAR) fővárosában, Urumqiban, ahol több mint 8 millió ujgur él, a rendőrség több száz résztvevőt letartóztatott, közöttük tíz kulcsembert, akiket a zavargások kirobbantásával vádolnak, továbbá még körülbelül 90 embert keresnek.
 
A jelentések szerint a tiltakozások a kormány tétlensége elleni békés felvonulásokkal kezdődtek, miután egy, a Guagdong tartománybeli shaoguani gyárban kitört lázadásban ketten meghaltak. Június 26-án több száz, a XUAR régióból toborozott ujgur dolgozó csapott össze több ezer han kínai munkással. A jelentések szerint a rendőrség letartóztatta azt a férfit - ennek a gyárnak egy elbocsátott alkalmazottját - aki a halálos összecsapást kiváltó híreket terjesztette. A Guangdong tartománybeli erőszakos eseményeket illetően a hatóság hírzárlatot rendelt el, és utasította a weboldalakat, webes fórumokat, hogy töröljék az összecsapással kapcsolatos bejegyzéseket.
 
A hatóságoknak az erőszakos cselekmények kitörésén túl azzal is foglalkozniuk kell, hogy mi váltotta ki a feszültséget. Az ujgurok az 1980-as évek óta kiterjedt és rendszeres emberi jogi sértések áldozatai. Többek között önkényes őrizetbe vétel és bebörtönzés, magánzárka alkalmazása, a vallási szabadság, kulturális és társadalmi jogok súlyos korlátozásai formájában.
 
A kínai kormánypolitika, mely magában foglalja az ujgur nyelv használatának korlátozását, a vallási szabadság súlyos korlátozását és a han kínaiak folyamatos bevándorlását a régióba, elnyomja a szokásokat, és foglalkoztatási diszkrimináció mellett etnikai feszültséget és elégedetlenséget kelt. A kínai kormány agresszív kampányba kezdett, melynek eredményeképpen ujgurok ezreit tartóztattak le és tartottak fogva önkényesen terrorizmus, szeparatizmus, és vallási szélsőségesség "jogcímén", miközben ők csak békésen éltek emberi jogaikkal.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb