Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína azt tervezi, hogy hétfőtől újra megnyitja Tibet határait a turisták előtt

2009. március 30./Peking/AP/Associated Press/TibetPress

A Pekingi (AP) szerint;- Kína azt tervezi, hogy hétfőtől újra megnyitja Tibet határait a turisták előtt. A jelek szerint a jövő héttől nagyobb lesz a biztonság Pekingben, mert számtalan jubileumi ünnepség befejeződött nagyobb zavargások nélkül

Egyes tibeti területeket le kellett zárni a zavargások miatt, ugyanis az állam ellen tüntettek, ezért erős biztonsági intézkedésekre volt szükség, hogy megmozdulásokat visszaszorítsák


Most Tibet határai újra megnyílnak,- mondta a Tibeti Állami Regionális Turisztikai Hivatal. Eddig csak meghatározott számban fogadtak turistákat biztonsági okokból, de április 5. után visszaáll a rend és minden úgy lesz ahogy azelőtt volt.

Ebben a pillanatban elmondható, hogy Tibet biztonságos, - mondta a tájékoztatót tartó személy, de kilétét nem fedte fel, csak annyit mondott; hogy a neve Liao.


Az újranyitásról szóló híreket elsőként vasárnap adta ki a Xinhua Hírügynökség.

Kína felszólította a turistákat, hogy szerezzenek be speciális engedélyeket, ha Tibetbe akarnak menni, mert előfordulhat, hogy a tibetiek bármelyik etnikai csoportja akik túlérzékenyek, majd híreket akarnak kiszivárogtatni rajtuk keresztül az országból.

Kína igényt tart a tibeti területekre, de a tibetiek többsége felháborodik a kínai uralom ellen, amelynek hatása egyre csak nő amióta kínai katonák léptek Tibet területére 1950-ben. A tibeti lakosság legnagyobb és legnyughatatlanabb része nyugaton van, ezért Kína zárva tartja ezt a régiót, mert tavaly márciusban is ott volt a legtöbb Kína ellenes tüntetés. Kína keményen reagál a megmozdulásokra a tibeti övezetben. A tibeti buddhista kolostorok államellenes, engedetlen cselekedeteire katonai jelenléttel reagál és a forrófejű szerzeteseket kemény parancsokkal regulázza meg.

A hazalátogatókat és családtagokat úgyszintén nem engedjük be Tibetbe még legalább egy hónapig, mert még nem tudtuk elérni a tüntetések előtti nyugalmi állapotot. Az összes látogatók száma a felére csökkent a múlt év első kilenc hónapjában – a Xinhua véleménye szerint, miközben a turisztikai bevételek 54 százalékkal nőttek 264 millió dollárra. A luxus vonat újraindítása Pekingből Tibetbe későbbre halasztódik áprilistól jövő tavaszig.

A tibeti ügyekben általában eljáró Xinhua hétfőn ismét azzal érvelt, hogy a turisták okolhatóak a visszatérő tüntetések kialakulásáért. A turisták a hibásak, mert túl sokszor firtatták a közbiztonság kérdését, és ezért tiltották be a külföldiek látogatásait. Az utóbbi időben felerősödött turizmust a tibeti tüntetők kihasználták,- ezért mint Xin Hua mondta, teljesen egyetért az intézkedéssel.


Időközben az Európai Unió legfelsőbb külügyi diplomatája tárgyalt Pekinggel, hogy nevében képviselje a Dalai Lámát. Benita Ferraro Waldner később elmondta, hogy ő tárgyalt a kínai miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel is. Beszámolt, hogy a hivatalos hangnem kevésbé volt haragos mint az előzőekben, de nem adták semmi jelét a kapcsolatfelvétel szándékának a buddhista vezetővel. Mi úgy érezzük, hogy egyedül a tárgyalások viszik előre a tibeti ügyet. Pekingnek akár tetszik, akár nem a Dalai Láma álláspontja,- egy biztos, hogy beszélniük kell róla, - erősítette meg az EU külügyi kapcsolatokért felelős képviselője.


Peking azzal a vádolja a Dalai Lámát, hogy függetlenséget akar Tibetnek és sértően beszél a témáról a külföldi vezetők előtt, akik találkozókra hívják őt.

Tavaly Kína törölt egy legfelsőbb szintű EU találkozót miután Nicolas Sarkozy, francia elnök magán találkozón fogadta a Dalai Lámát, mert az egész elnöki kabinet véleménye megváltozott ez ügyben.
Christopher Bodeen

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb