Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína: A hatóságok megszegték ígéretüket, és ezzel kockára tették az olimpia örökségét

2008. július 30./szerda//Amnesty International/TibetPress

"A kínai hatóságok megszegték az ország emberi jogi helyzetének javítására tett ígéretüket, és ezzel elárulták az olimpia szellemiségét" - jelentette be mai, 10 nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt megjelent jelentésében az Amnesty International.

A szervezet szerint a Kínában emberi jogi tevékenységet folytató helyi aktivisták és újságírók különös veszélynek vannak kitéve az olimpiai játékok ideje alatt.

Ye Guozhu-t 2004-ben ítélték négy év börtönre, amiért ellenezte az olimpia miatti erőszakos pekingi kitelepítéseket. Szombaton, július 26-án kellett volna szabadulnia, ennek ellenére október 1-ig, a 2008. évi olimpiai játékok után is börtönben marad. "Ye Guozhu-t azért tartják börtönben, hogy ne beszélhessen azokról, akiket vele együtt erőszakkal távolítottak el pekingi otthonaikból az olimpiai építkezések miatt." - mondta az Amnesty International. Peking Xuanwu kerületének rendőrsége elvitte a foglyot. A család nem találkozhat vele, és nem közölték velük, hol tartják fogva.

Hu Dzsia emberi jogi aktivista és író jelenleg börtönben ül "felforgatás vádjával", amiatt, hogy az emberi jogokról írt és a külföldi sajtónak adott interjút. Hu Dzsia vírusos májgyulladásban szenved, a hatóságok azonban megakadályozták, hogy a családja gyógyszert küldjön neki a börtönbe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge nemrégiben bejelentette, hogy a NOB háttérdiplomáciája több emberi jogi reformot (pl. a külföldi sajtóra vonatkozó új intézkedéseket) is eredményezett.

"Örömmel üdvözöljük, hogy a NOB felismerte az emberi jogok területén játszott szerepét, de a jelen helyzetben meglepődve hallgatjuk magabiztos nyilatkozatait arról, hogy a külföldi sajtó szabadon fog működni, és internetes cenzúra sem várható" - mondta Roseann Rife, az Amnesty International Ázsia csendes-óceáni térségért felelős igazgatóhelyettese. "Akkor is ki kell mondaniuk a véleményüket, amikor a hatóságok megsértik a tágabb értelemben vett olimpiai elveket."

Az Amnesty International "Olimpiai visszaszámlálás: megszegett ígéretek" című jelentése négy, az alábbiakban felsorolt, az olimpia alapértékeihez kötődő területen értékeli a kínai hatóságok teljesítményét: az emberi jogi aktivisták üldözése, a vádemelés nélküli börtönbüntetések, a cenzúra és a halálbüntetés.

A dokumentum azzal a következtetéssel zárul, hogy az olimpia megnyitója felé haladva az említett területek többségét tekintve az emberi jogok továbbra is sérülnek. Az olimpiai játékokra való felkészülés során a kínai hatóságok lecsukták, házi őrizetbe vették vagy erőszakkal elhurcolták azokat, akikről úgy gondolták, hogy fenyegetnék a "stabilitásról" és a "harmóniáról" a világnak mutatni kívánt képet.

"Ezenfelül az olimpiai játékokra ellátogató politikai vezetőknek is fel kell emelniük a hangjukat a kínai emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban, továbbá támogatniuk kell a kínai emberi jogi aktivistáit. Ha nem így történik, az azt az üzenetet hordozza majd, hogy lehetséges olimpiát rendezni egy olyan országban, ahogy elnyomás és üldözés uralkodik." - mondta az Amnesty International.

A 18 oldalas jelentést, amelynek címe "Kínai Népköztársaság: Olimpiai visszaszámlálás - megszegett ígéretek" a következő címen lehet megtekinteni: http://www.amnesty.org/en/library/info/ASA17/089/2008/en

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb