Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kié Tibet?

2008. november 1./szombat/High Peaks Earth Blog/GG/Free Tibet Blog/TibetPress

Kína és az ismétlődő birtokos eset.

Bizonyára van egy pszichológiai állapot, melynek tünetei az égető szorongás, a nyomasztó érzés, hogy muszáj újra és újra bejelenteni, ha valami hozzád tartozik, hogy az a valami a tiéd. Honnan jöhet az a különös szükséglet? Hol kezdődhet el? Vajon lehet-e orvosolni?

Először is itt van egy tréfás feladat, találd meg a különbségeket a két kép között!

Olvassuk el a bal oldali kép csodás írásjeleit! (Már ha tudunk kínaiul)Ding Ding zai Xizang (Tintin Tibetben), ez eddig eredménytelen kiindulópontnak tűnik, hisz nincs benne semmi rendkívüli, gondolnánk, míg rá nem jöttünk –míg a Herge alapítvány panaszt nem emelt miatta –arra, hogy Kínában bizony ezt más címmel adták ki: Ding Ding zai Zhongguo Xizang (jobb oldali kép), ami annyit tesz: Tintin KÍNA TIBETJÉBEN.

Mindez elvezet minket Kína és az ismétlődő birtokos eset érdekes tüneteihez. Olyan lehet ez, mint amire a gyerekek is hajlamosak. Mindannyiunknak voltak olyan általános iskolás tankönyvei, melynek elejére a nevünk után hozzá tettük ezt a bizonyos birtokos esetet, mint például „Balázska tankönyve”, vagy hasonlók. Úgy tűnik Tintin áldozatául esett Kína gyerekesebb, birtokló természetének!

Olvasott már valaki Kína kormányzati weboldalán Tibetre vonatkozó dolgokat?
Ott van erre a Kína-Tibet Információs Központ, na és a kínai kormány tibetológiai központja, melynek elnevezése (nem lesz nehéz kitalálni) Kína-Tibetológiai Kutató Intézet. Az idén került megrendezésre egy igen szórakoztató kiállítás Tibetről, Pekingben, a Nemzetiségiek Kulturális Palotájában, a címe: „Kínai-Tibet: a múlt és a jelen”. Most legalább Kínai- Tibetnek írták, nem a szokásos Kína Tibetjének. Csupa ötlet és kreativitás!

Ha már Kína Tibetjéről beszélünk, vessünk egy pillantást az alábbi pekingi magazinra, melyet kéthavonta kiadnak kínaiul, tibetiül és angolul.

Egyes nemzetközi olvasók felismerhetik, hogy ez az a szórakoztató magazin, amit akkor lapozgatnak, mikor a vízumukra várakoznak a helyi kínai követségen vagy konzulátuson. Más olvasók és kalandvágyó utazók (mint Tintin) is ráakadhatnak a magazin ingyenes példányaira, ha éppen azon a vonaton ülnek, amellyel eljuthatnak Kína Pekingjéből Kína Lhaszájába, ugyanis több ezer példányt nyomtatnak ki mindegyik ilyen járatra. Ha pedig megnézzük, hogy ki a felelős a magazin kiadásáért, akkor sem kell meglepődnünk: a Kína Tibetjének büszke gyártója a Kínai Kommunista Párt Egyesült Munkás Osztály Frontja.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb