Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kerülő úton juthatnak be az emigráns tibetiek Magyarországra

2008. szeptember 3./szerda/Origo/TibetPress

Balog Zoltán fideszes képviselő írásbeli kérdést intézett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez azt követően, hogy kiutasítottak az országból egy évek óta itt élő tibeti menekültet egy tavalyi kormányrendeletre hivatkozva. Az igazságügyi minisztérium azt állítja: bár valóban nem ismerik el a tibetiek okmányát, a beutazásuk vízummal lehetséges.

Kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen itt tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetes a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét, ennek ellenére szeptember 8-áig el kell hagynia Magyarország területét. A döntést egy tavaly decemberi kormányrendelettel indokolták, mely szerint nem léphetnek be Magyarországra és nem tartózkodhatnak az ország területén az emigráns tibeti közösség tagjai.

Ennek kapcsán intézett írásbeli kérdést Balog Zoltán fideszes képviselő Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez, mert a kormányrendelet alapján például a dalai láma se utazhatna Magyarországra.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya szerint a schengeni csatlakozás miatt volt szükséges megalkotni a harmadik országok által kiállított okmányok elismerésére vonatkozó, 2007 decemberében életbe lépett kormányrendeletet. Ennek értelmében magyarországi beutazás céljából jelenleg nem elismerhető a tibetiek esetében India által külföldiek részére kiállított úti okmány - ismerte el a sajtóosztály. Mivel Tibet jelenleg Kína része, a menekült és emigrációban élő tibetiek hontalanok, így ezzel az indiai dokumentummal igazolhatják magukat és utazhatnak világszerte.

A kormányrendelet megalkotása előtt egy szakértői csoport tett javaslatot arra, mely okmányokat fogadja el Magyarország. A szakértői munkacsoport a tájékoztatás szerint legalább negyedévente ülésezik, és szükség esetén javaslatot tesz az elismerhető okmányok körének módosítására. "A munkacsoport következő ülésének már korábban kialakított napirendi pontjai között szerepel a tibeti okmányok elismerhetőségének kérdése" - közölte az IRM sajtóosztálya.

Annak ellenére, hogy nem ismerik el a tibetiek India által külföldiek részére kiállított úti okmányát, "a Magyarországra történő beutazás jelenleg is engedélyezhető az ilyen okmánnyal rendelkezők esetén" - állította a sajtóosztály. "Ilyen esetben a vízum kiadható - úgynevezett K-lapon - az érintett tagállam által el nem ismert útiokmányok birtokosai részére a tagállamok által kiadott vízumok beillesztésére szolgáló űrlapok egységes formátumáról szóló 2002-es rendelet alapján. Ennek alapján a hivatkozott kormányrendelet jelenleg sem képezi akadályát annak, hogy tibetiek szabadon beléphessenek Magyarország területére."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb