Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Karmapa a vadvilág megőrzésére hívja fel a figyelmet/Karmapa appeals for wildlife conservation

2009. július 1./Dharamszala/Phayul.com/TibetPress

2009 június 30.
Karmapa appeals for wildlife conservation
Hogyan is kezdődhetne jobban a hét, mint hogy meghallgassuk Őszentsége a XVII.Gyalwa Karmapa beszédét a vadvilág megőrzéséről! Ez a hét így kezdődött a Tibeti Gyermekfalu diákjainak június 29-én, hétfőn, egy tudatosságfelkeltő rendezvényen, amelyet az Indiai Vadvilág Alapítvány (WTI) és a Törődjünk a Vadvilággal Nemzetközi Szervezet (CWI) együttműködésével szerveztek.

,,Az állatok nem az ellenségeink. Minden állatnak megvan a szerepe az ökológiában mint a tápláléklánc részének. Ha az egyik láncszem nincs a helyén, az egész lánc megérzi a hatását. Tehát már csak az emberek érdekében is meg kell menteni a vadvilágot.'' mondta Ogyen Trinley Dordzse, a XVII. Karmapa, aki pénteken ünnepelte a 24.születésnapját.

Dr. Barbara Maas, a CWI elnöke, aki nem tudott jelen lenni az eseményen, hangfelvételen keresztül üzent: ,,A buddhizmus egyik alapelve az együttérzés minden érző lény iránt. Megölni az állatokat a bőrük vagy más testrészük miatt kegyetlenség. Ez a kegyetlenség nemcsak egyes egyedek, de egész fajok sorsára is kihatással van. Azon fajok listája, amelyek az ember miatt állnak a kihalás szélén, napról napra hosszabb lesz. Jelenleg 7,200 ilyen faj van. Ez ránk is katasztrofális hatással lehet, mert mi is a természet részei vagyunk, nem tudjuk elszigetelni magunkat és úgy túlélni.''

Ez a rendezvény a Tibeti Körenyezettudatosságfelkeltő Kampány (TCAC) része volt, annak WTI-CWI projektnek, amelynek az a célja, hogy felkeltse a környezettudatosságot a tibetiekben. A kampányt Őszentsége a Dalai Láma kezdeményezte 2005 április 6-án a tibetiek által a vadvilág ellen elkövetett bűncselekmények, illetve az állati eredetű készítmények hagyományos öltözködésben és gyógyászatban történő felhasználása miatt.

A kampány fontosságát továbbra is hangsúlyozza két tibeti múlt heti kelet-nepáli őrizetbevétele orvvadászatból származó termékek kereskedelme gyanújával. Huszonhárom őzcsapdát és impejai fácán részeit találták náluk- Nepál nemzeti madarát, amely a Veszélyeztetett Fajokról Kereskedelméről Szóló Nemzetközi Egyezmény I.Mellékletének listájában található, ahol is tiltják a birtoklását.

2006-ban Őszentsége a XIV.Dalai Láma üzenete a természetvédelemről roppant nagy érzelmi visszhangot váltott ki, Számos esetben a tibetiek elégették állatbőreiket, Tibetben és Dharamszalában egyaránt. A bőrégetés- egy jelzés arra, hogy a tibetiek ezentúl őrizkednek a vadakból készült termékek használatától- szórványosan továbbra is folytatódott, a legutóbbi ilyen eseményekre ez év áprilisában került sor.

Megerősítve a Dalai Láma korábbi felhívását, a Karmapa hozzátette: ,,A buddhista nézőpont szerint valamennyi érző lény az anyánk lehetett. Azt hisszük, hogy nem ártunk másoknak, állatoknak se, de a valóságot gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Néhányan azt hihetik, hogy a természet olyan nagy, hogy egy ember nem képes hatással lenni rá. De az egyes emberek sokat tesznek ki és így már nem mindegy; és az, hogy ez a hatás pozitív-e vagy negatív, az emberek hitén és jellemén múlik.

A rendezveny szervezői úgy érzik, a tibeti vezetők óriási befolyást gyakorolnak a tibeti népre, ezért különböző tibeti rendek vezetőihez fordulnak támogatásért és áldásért a vadvilág megőrzéséért folyatott kampányuk számára, mondta Mr. Ashok Kumar, a WTI alelnöke.

 

Az évek során a Tibeti Körenyezettudatosságfelkeltő Kampányban (TCAC) részt vevő tibeti hivatalnokok városi és távoli vidéki helyekre egyaránt ellátogattak, hogy terjesszék Őszentsége a Dalai Láma üzenetét és felkeltsék a tibetiekben a környezettudatosságot. Mindezidáig a Tibeti Körenyezettudatosságfelkeltő Kampány (TCAC) Indiában 53 tibeti településre, 68 iskolába és 106 kolostorba jutott el, ezenfelül Nepálba is néhányba.

,,A tibeti közösségen belül a környezettudatosság látható növekedését figyelhettük meg, de persze még ez is messze van a tökéletestől (ahogy azt a múlt heti nepáli letartóztatások is bizonyítják). Őszentsége a Karmapa szavai erősítik a kampányunkat és segítik az ügyet, maradandó üzenetet hagyva a tibeti fiatalokban és felnőttekben egyaránt.'' teszi hozzá Kumar.

A kétórás program a ,,Kendő, amiért meghaltak'' c. nagyszerű dokumentumfilm bemutatásával fejeződött be, amely felvázolja az indiai Kasmírban szőtt Shahtoosh történetét, amely összefonódik a tibeti Chang Tang fennsíki chiru antilop történetével. Régen a chirukat vadászták a bundájáért, amelyből a több ezer dolláros értékű Shahtoosh kendők készültek. A Shahtoosh kendők nemzetközi tilalma feltétlenül szükséges volt a veszélyeztetett chiru megmentéséhez, de katasztrofális következményekkel járt a kasmíri hagyományos Shahtoosh munkások ezrei számára, akik elvesztették a megélhetésüket. A film bemutatja a megélhetés és természetvédelem konfliktusát, ugyanakkor bemutatja az Indiai Vadvilág Alapítvány és a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány által kezdeményezett és brit támogatású közösségi program eredményeit. Noha a projekt által javasolt programokat kitartóan megvalósítják, sikerességüket és növekedésüket mérni és biztosítani kihívás marad.

Végül, nagyon sok múlik a tibeti közösség tudatosságán és elkötelezettségén, hogy egyszer s mindenkorra megállítsák a Shahtoosh csempészetét. A dokumentumfilm végül más divattermékeket például a Pashmina kendőket mutatja be
Wasfia Nazreen

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb