Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kanlhoban letelepítenek 73.700 nomád tibeti pásztort

2008. augusztus 21./csütörtök/Dharamszala/Phayul/TibetPress

Dharamszala, augusztus 18.: A kínai kormány több mint 73.700 nomád tibeti pásztort fog állandó téglaépületekbe költöztetni Gannan (tibetiül: Kanlho) „Tibeti Autonóm Prefektúra” ('TAP') területén egy kormányzati program keretében az elkövetkező öt évben, hangzott el az állami médiában pénteken. Jogvédő csoportok szerint ez egy ellentmondásos gyakorlat, amely jelentős jogsérelmekkel jár.

A Kína északnyugati részén található Gansu tartományban élő nomád tibeti közösség hamarosan Tibetben élő rokonaik sorsára jut, mert állandó téglaépületekbe költöztetik őket egy kormányzati program keretében a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint, amely egy kormányzati tisztviselőre hivatkozik.

A program keretében a Gannan Prefektúrában (Gansu déli részén) élő több mint 73.700 nomád tibetit fognak elköltöztetni őseik földjéről a Sárga-folyó felső folyásától, egy leromlott legelőterületről a következő öt évben – jelentette ki Wang Hongwei, a letelepítési program vezetője múlt hét hétfőn.

Gannan prefektúra önkormányzata már 2004-ben lépéseket tett annak érdekében, hogy a tibeti nomádok térjenek át a belterjes állattenyésztésre a vándorló, legeltetéses életmódról, áll a Hszinhua jelentésében.

A Gannanban élő tibeti nomádok letelepítésére szánt kormányzati források elérik az 1.3 milliárd jüant, idézik a jelentésben Wang Hongweit. Kanlho (Gannan) prefektúra volt az egyik olyan helyszín, ahol a legkomolyabb Kína-ellenes tüntetések zajlottak idén márciusban, amelyek arra késztették a kommunista hatóságokat, hogy határidőt szabjanak a tüntetőknek: március 25-én éjfélig adják fel magukat, különben nagyon kemény elbánásban részesülnek.

Nagy létszámú katonai és rendőri erőket vetettek be a tüntetések elfojtására, amelyek márciusban végigsöpörtek Sangchu (kínaiul: Xiahe), Luchu (kínaiul: Luqu), Machu (kínaiul: Maqu), Chone (kínaiul: Zhouni), Tewo (kínaiul: Diebu) megyéken és Hezuo városán, valamennyi Kanlho (kínaiul: Gannan) "TAP" területén található, Gansu tartományban.

Ugyancsak ebben a hónapban a kínai hatóságok megtiltották az évente megrendezésre kerülő szertartás, a „szarvastánc” augusztus 8-ára kitűzött bemutatását a Bora kolostorban, Sangchu (Xiahe) megye, Kanlho TAP.

A kormány 1.3 milliárd jüant fordított az elmúlt két évben arra, hogy „segítsen a földműveseknek téglaházakba költözni fából és sárból épült otthonaikból, valamint a nomád pásztoroknak a letelepedésben” – áll a Hszinhua pénteki jelentésében.

A 2006 óta folyó kormányzati programnak az a célja, hogy 2010-re a tibeti farmerek és pásztorok 80%-át állandó otthonokba költöztessék. A jelentés nem tesz említést arról, hogy a tibetieknek volt-e beleszólási joguk abba, hogy feladják-e hagyományos életmódjukat.

A kínai álláspont szerint a Csinghai, Szecsuán és Gansu tartományok, valamint a Tibeti Autonóm Régió (TAR) területén élő nomád tibeti pásztorok állandó otthonokba történő növekvő mértékű letelepítése a környezet védelmét és az életszínvonaluk javítását szolgálja. Továbbá azon túl, hogy a tibeti pásztorok segítséget kapnak a fűtött otthonok felépítéséhez szükséges kölcsön felvételéhez, szakmai segítséget is nyújtanak nekik az építkezéshez és az állattartáshoz. Azonban a korábbi beszámolók rávilágítottak, hogy milyen nehézségekkel kénytelenek szembesülni a tibeti nomádok, akiket hagyományos életmódjuk feladására kényszerítenek. Sokuknak a frusztráció és a reménytelenség jut osztályrészül, mert képtelenek biztosítani megélhetésüket a hagyományaiktól és neveltetésüktől eltérő feltételek között.

Továbbá a letelepítés gyakran együtt jár a nomád családok állatainak a leölésével, a családok gyenge minőségű épületekbe költöznek, és képzettség hiányában nem találnak munkát – áll a Human Rights Watch tavalyi jelentésében.

Vannak, akiket azért telepítenek ki, hogy helyet biztosítsanak az állami építkezéseknek, így víztározó- vagy útépítésnek.

2006 és 2007 során 250.000 tibetinek, összlétszámuk csaknem egynegyedének, kellett új „szocialista falvakba” költöznie elszórtan található vidéki otthonaiból. Utasították őket, hogy építsenek maguknak új házat nagyrészt a saját költségükön, de a beleegyezésük nélkül.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb