Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kanada inkább kereskedik Kínával: emberi jogok a fiókban

2009. augusztus 17./Kitekintő.hu/TibetPress

Kanada kész eltekinteni a kínai politikával kapcsolatos fenntartásaitól annak érdekében. hogy erősítse a két ország közötti gatdasági kapcsolatokat. A pénzügyminiszter csaknem egy hetes kínai látogatása az észak-amerikai miniszterelnök őszi látogatásához készítette elő a talajt. A kanadai pénzügyminiszter, Jim Flaherty a héten Kínába látogatott, hogy országának miniszterei közül az elmúlt négy hónapban negyedikként szorgalmazza a kétoldalú kapcsolatok erősödését és előkészítse a terepet Stephen Harper miniszterelnök őszi látogatásához. Ezzel véget ért a feltörekvő szuperhatalom több mint kétéves elhanyagolása.

Kanada, melynek kínai kapcsolatait eddig beárnyékolták az emberi jogi kérdéseket érintő viták, most fordulóponthoz érkezett: "a világválság a gazdaságra összpontosítja a figyelmet" - nyilatkozta Jim Flaherty. Hozzátette: habár időről időre felmerülnek olyan kérdések, melyekben nem értenek egyet, ez nem akadályozza meg abban Kanadát, hogy erős gazdasági kapcsolatokat ápoljon Kínával, melyből "mindkét ország polgárai profitálnak".

A találkozón a kanadai pénzügyminiszter bejelentette: szívesen fogadják a kínai befektetéseket energiaszektorukban. Ez nagy előrelépés az energiaéhes Kína számára, mely már kifejezte elégedetlenségét, amiért nehezen jut be a kanadai energiapiacra bizonyos politikai különbözőségek miatt. Flaherty elmondta, hogy Kína hatalmas dollártartalékokkal rendelkezik, melyet "a növekvő energia-szuperhatalomban", Kanadában kíván befektetni, amit ők támogatunk is, mindaddig, amíg az összeegyeztethető a kormány érdekeltségeivel és az Invest In Canada nevű, a külföldi tőke bevonására törekvő kormányzati szervezet egyéb szabályaival.

A látogatáson emellett Kanada - Kína után az USA-ba irányuló export második legnagyobb szállítója - a kereskedelmi kapcsolatok erősítését is szorgalmazta, hogy lazítson a süppedő amerikai gazdaságtól való függőségén. Az elmúlt öt hónapban 6,8 százalékkal nőtt a Kínába irányuló kanadai export a kanadai statisztikák szerint, mialatt az Egyesült Államokba irányuló kivitel ugyanebben a periódusban 26 százalékkal csökkent. "A kereskedelem egy kétoldalú utca" - mondta Flaherty. Hozzátette: "buzdítjuk a kínai vállalkozások kanadai befektetéseit, és reméljük, a kanadai cégek számára is javulnak a lehetőségek".

A kanadai pénzügyminiszter a hatnapos látogatáson találkozott a kínai miniszterelnök-helyettes Li Kocsianggal (Li Keqiang) és megegyeztek, hogy együtt szállnak harcba a globális pénzügyi válság nehézségeivel. Flaherty továbbá értekezett a kínai pénzügyminiszterrel, Hszie Hszüzsennel (Xie Xuren) is, akivel megosztották tapasztalataikat a gazdasági válság okozta problémák megoldása kapcsán.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb