Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kanada arra készül, hogy felfüggessze a kereskedelmi megállapodás aláírását Kínával, amíg az méltányosabban nem kezd el viselkedni/HUNG

2018. november 8./tibet.ca/TibetPress

forrás
2018 október 30./tibet.ca

CBC Radio/2018. október 26.

Kanada Kínába akkreditált nagykövete bejelentette, valószínűleg addig nem kötnek Kínával kereskedelmi megállapodást, amíg az nem mutat rugalmasságot bizonyos ellentmondásos politikai kérdésekkel kapcsolatban.

John McCallum elmondása szerint pekingi munkája nagy részét az teszi ki, hogy hidat formáljon a Kanada és Kína közötti szakadék fölött, ami a mezőgazdasági piac hozzáférhetőségét, a bérek és nemek közötti egyenlőséget és az emberi jogi kérdéseket illeti.

„Mindent megteszünk, hogy meggyőzzük Kínát, hogy méltányosabban viselkedjék” – nyilatkozta McCallum Chris Hallnak, a CBC Rádió The House című adása műsorvezetőjének.

Justin Trudeau miniszterelnök és a kormánya tagjai decemberben Kínában jártak, hogy egy szabadkereskedelmi egyezményt hozzanak tető alá, de dolguk végezetlenül távoztak.

Most megújult erőfeszítéssel fogtak megint hozzá. Bill Morneau pénzügyminiszter és Jim Carr diverzifikációs miniszter jövő hónapban egy, a kínai politikai és gazdasági vezetők részvételével rendezendő magas szintű üzleti fórumon vesz részt Pekingben. De ezek az erőfeszítések nem lesznek elégségesek a megállapodás eléréséhez, mondta McCallum.

A jövő hónapban tartandó találkozót a „blokkok építésének” kell tartani – fejtette ki – mivel habár Kanada is szeretne egyezményt, de előtte látni szeretné az emberi jogi kérdések javulását.

McCallum hozzátette, hogy a jövőben van lehetőség Kína számára, hogy csatlakozzon a hamarosan ratifikálásra kerülő  CP-TPP ( Kiegészítő és Progresszív Csendes Óceánon túli Társulás ) kereskedelmi egyezményhez.

McCallum azt is kifejtette, hogy a napokban beszélgetéseket folytatott más nagykövetekkel azokról a kihívásokról, amelyek Kína előtt állnak az emberi jogi kérdések és más ügyek tekintetében.

Idén ősszel az ENSZ a „mélységesen aggasztó” nagyszabású Ujgur (Xinjiang)  tartománybeli átnevelő táborok  miatt bírálta Kínát, ahol ujgurok millióit tartják fogva és a Human Rights Watch jelentése szerint a türk muszlimok is a kínai elnyomás miatt szenvednek ugyanitt.

Bármilyen nyugtalanító legyenek is a kínai lépések, McCallum elismerte, „a nap végén Kína úgyis azt fogja csinálni, amit akar”. 

Kína nagyon fontos része stratégiánknak, hiszen egy hatalmas ország.

Formális szabadkereskedelmi egyezmény hiányában – ahogy McCallum kifejtette – a kormány az alapokat tudja csak lehelyezni, ahogy kínai hivatalos személyekkel tárgyal a kanadai cégek részvételéről a kínai infrastrukturális projektekben.

Miután bejelentették az új USA-Mexikó-Kanada egyezményt, Kína bírálta az egyezmény a kereskedelmi szerződés egyik záradékát, amely korlátozza a USMCA országokat a Kínával köthető kereskedelmi egyezmények körében, és ezt az USA által kikényszerített politikai dominanciának nevezi.

A USMCA 32.10-es szekciója megköveteli, hogy az aláíró országok tájékoztassák egymást, ha kereskedelmi tárgyalásokba kezdenek „nem piaci” gazdaságokkal. Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy ez a záradék az amerikaiaknak vétójogot biztosít a Kanada és Kína között kötendő szabadkereskedelmi egyezményt illetően.

Trudeau kijelentette, hogy Kanada nyitott szélesebb körű üzleti együttműködésre Kínával most, hogy az Egyesült Államokkal és Mexikóval lezárultak a tárgyalások.
fordítás/TibetPress

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb