Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kambodzsa kiutasítja a kínai ujgur menekülteket

2009 december 19. /Free Tibet blog/TibetPress

Kiutasítják Kambodzsából azt a 22 ujgurt, aki elmenekült Kínából a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen idén kitört zavargások után, és Kambodzsában menedékjogot kért - jelentette be szombaton a phnompeni külügyminisztérium szóvivője.

Az ujgurok egy titkos misszionáriushálózat segítségével jutottak ki Kínából, és néhány héttel ezelőtt érkeztek meg Kambodzsába. Azzal az indokkal utasítják ki őket az országból, hogy illegálisan léptek be oda - mondta a szóvivő. A csoporthoz tartozott még két ember, akik azonban eltűntek a délkelet-ázsiai országban - tette hozzá.

A belügyminisztérium szóvivője pedig azt jelentette be, hogy a csoportot egy héten belül utasítják ki, s elképzelhető, hogy végül Kínába kell visszatérniük.

Kína jelentős nyomást gyakorol Kambodzsára, hogy utasítsa ki az ujgur csoportot, amelynek tagjait bűnözőknek nevezi. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök egy négy országot érintő körút keretében vasárnap Phnompenbe látogat.

Az Egyesült Államok és az ENSZ azonban éppen arra próbálja meg rávenni Kambodzsát, hogy ne utasítsa ki az ujgurokat. Van több olyan ország, amely nem kényszerít arra ujgurokat, hogy visszatérjenek Kínába, mert attól tart, hogy ott megtorlás vár rájuk. Az Egyesült Államok például nem adja ki Kínának azokat az ujgurokat, akiket terrorizmus gyanújával fogva tartottak a guantánamói börtöntáborban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője szombaton Bangkokból elmondta: a szervezet még nem döntött arról, hogy megadja-e a Kambodzsában lévő ujgur csoport tagjainak a menekültstátust, mindenesetre arra kérték a phnompeni kormányt, hogy ne toloncolja ki őket.

Korábbi pekingi híradások arról szólták, hogy egy 22 tagú ujgur csoport jutott át illegálisan a kínai határon, és Kambodzsába érve az UNHCR irodáján politikai menedékjogot kértek, mondván, hogy hazájukban üldözésnek vannak kitéve.

Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban közölte, hogy a szóban forgó csoport tagjai körözött személyek, akik bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatók, és ügyükben az illetékes hatóságok végzik a nyomozást. “A nemzetközi menekültvédelem rendszere nem adhat menedéket törvényes büntetésük elől menekülő bűnözőknek” - húzta alá akkor Csiang.

Ez év július 5-én zavargások törtek ki Hszincsiang székhelyén. Urumcsiban az ujgur nemzetiségű lakosság a han kínai népcsoport tagjaira támadt, miután Dél-Kínában hanok megöltek két ujgur férfit, akikről elterjedt, hogy megerőszakoltak egy han nőt. A zavargásoknak 197 halálos áldozatuk volt, zömmel han kínaiak. A randalírozók több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtottak föl, illetve rongáltak meg.
A kínai hatóságok a történteket követően szigorú büntetést ígértek a zavargások résztvevőinek és a felbujtóinak. Egy részük keresése még mindig tart. Eddig gyilkosságok, rablás, fosztogatás, gyújtogatás miatt már 17 halálos ítélet született, és több súlyos börtönbüntetést szabott ki a helyi bíróság.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb