Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kalon Tripa, Tibet miniszterelnökének személyes kérése a békeszerető emberekhez (frissitett)

2008. augusztus 29./péntek/Dharamszala/TibetPress

Személyes kérés
Kedves Barátaim!

Talán már olvastátok a Tibeti Szolidaritási Bizottság felhívását, amely minden tibetit, Tibet-csoportot és békeszerető embert világszerte felkér arra, hogy 2008. augusztus 30-án jelképes, 12 órás böjtöt tartsanak a világbékéért, s különösen azokért a tibetiekért, akik az elmúlt hónapokban hunytak el. A felhívás újra elkötelezését fejezi ki az erőszakmentes út mellett. A felhívásban részletesen olvashatunk a böjt megtartásáról. Aki még nem látta a felhívást, elolvashatja a www. tibet.net és a www.stoptibetcrisis.org honlapokon. Ezt a böjtöt rendkívül fontos, erőszakmentes cselekedetnek tekintjük, amelyet a tibetiek Őszentsége a Dalai Láma vezetése alatt egy igen kritikus időszakban végeznek el, különös tekintettel az Olimpiát követő periódusra. Személyesen kérlek benneteket és szervezeteiteket, hogy vegyetek részt a böjtölésben és imában, és másokat is bíztassatok erre, hiszen ezáltal saját szennyeződéseink csökkentése mellett a zsarnokok elméjében is bölcsesség és együttérzés ébredhet. Hiszem, hogy segítetek bennünket ebben az erőszakmentes demonstrációnkban.
Szívélyes üdvözlettel:
Szamdhong Rinpocse KALON TRIPA

A 12 órás Böjt és Ima Szolgálat részletes programja, amelyet tibetiek, Tibet-csoportok és a világ békeszerető emberei végeznek 2008. augusztus 30-án, a tibeti naptár hatodik hónapjának utolsó napján.

1. A Böjt és Ima Szolgálat céljai:
a) Az összes lény negatív cselekedeteinek megtisztítása, különös tekintettel a tibetiekre és kínaiakra, valamint a jó karma halmozása és megsokszorozása. Ez a következőket eredményezi:
b) Hosszú és egészséges életet hoz Őszentsége a Dalai Láma számára, segíti tevékenységének virágzását, amely minden érzőlény javát célozza.
c) Enyhíti a konfliktusokat, betegségeket, szenvedést és természeti csapást a világon, hogy minden lény békében és harmóniában élhessen.
d) Megtisztítja azon tibetiek negatív tetteit, akik a márciusi tüntetések óta, politikai ügyükért harcolva haltak meg, és segít nekik magasabb létállapotokban megszületni, s végül megszabadulni a szamszára gonosz köréből. Emellett azonnali enyhülést hoz azoknak a tibetieknek, akik jelenleg is a brutális kínai elnyomás alatt sínylődnek, s Tibet ügye hamarosan igazságot nyer.
e) Végül szabadságot és jólétet hoz azoknak az embereknek, különös tekintettel a tibetiekre, akik az elnyomás és erőszak áldozataivá váltak, s akiket megfosztottak vallási és lelkiismereti szabadságuktól. Emellett eloszlatja a zsarnokok szívéből a gyűlöletet, megajándékozza őket a tisztánlátás bölcsességével, és
f) Emlékeztet minden embert arra, hogy hatékonyan szálljon szembe az elnyomással, erőszakkal és igazságtalansággal, méghozzá erőszakmentes és békés eszközökkel, amelyek az ellenfelünk iránti együttérzésből és szeretetből fakadnak.

2. A Böjt és Ima Szolgálat időtartama:
a) 2008. augusztus 30-án, a tibeti naptár hatodik hónapjának utolsó, kedvező napján a Böjt és Ima Szolgálat minden országban reggel 7-től este 7-ig, 12 órán át tart.
b) Ha egy bizonyos időzónában a fenti időpont nem alkalmas erre, akkor lehet módosítani rajta, a lényeg az, hogy a Böjt és Ima Szolgálat 12 órán át tartson.
c) Az idősek, betegek és a gyermekek, akik nem képesek részt venni ebben a tevékenységben, állapotuktól függően 10 percig, fél óráig vagy egy óráig vesznek részt a szolgálatban.

3. A böjtölés:
A böjt ideje alatt meleg vagy hideg vizet (sima vizet) lehet fogyasztani. A tea, a tej, a gyümölcslé, az energiaitalok és mindeféle táplálék elfogyasztása tilos. Kivételt képeznek ez alól a naponta szedett gyógyszerek, ezeket a megszokott időben be lehet venni.

4. Az Imaszolgálat programja:
a) A tibeti buddhizmus négy nagy iskolája, valamint a bön kolostorai közösségeiben, legyenek azok nagyok vagy kicsik, a napi szokásos szertartások mellett igyekezzünk minél többet elmondani a következő imákból: imák Őszentségéért a Dalai Lámáért, Guru imák, Dhen-pai Nga-dra, Dhen-stik Mon-lam (Az igazság imája), a 21 Tara imája, a hatszótagú Om Mani Peme Hung mantra, valamint Palden Lhamóhoz és Nechunghoz szóló fohászok.
b) Azok a Tibet-támogatók, akik nem tibetiek és nem recitálnak tibeti imákat, tartsanak csendes böjtöt, vagy zengjék saját vallásuk és hitük imáit és himnuszait.
c) A szünetekben hivatalos közleményeket olvashatunk fel, vagy beszélhet valaki e böjt-kampányról. Kerüljük azonban a szlogeneket és az agresszív beszédeket.
d) Tegyünk felajánlásokat és imádkozzunk azon a kegyhelyen, amely a böjt helyszínéhez legközelebb található.

5. Gyülekezés:
a) A kolostorokban minden szerzetes és apáca gyűljön össze közös szertartásra a gyülekezeti csarnokban vagy az imacsarnokban.
b) A Dharma és elvonulási központokban a lehető legtöbben gyűljenek össze az imateremben. c) Az iskolákban a diákok és a tanárok az auditóriumban gyűljenek össze a böjt idejére.
d) Tibeti településeken az emberek a közösségi teremben, vagy bármilyen más, a célra alkalmas helyen gyülekezzenek.
e) A kórházakban és idősek otthonaiban, ahol nehézséget okoz sok embernek egy helyen összegyűlni, mindenki használhatja saját tartózkodási helyét.
f) A szétszórt tibeti közösségek, akiknek nincs külön találkozóhelyük, otthonukban vagy szomszédjaikkal együtt böjtölhetnek.
g) A Tibetet támogató csoportok bárhol gyülekezhetnek, ahol sok ember elfér.
h) Azon tibetiek, Tibet-támogatók, valamint igazság és békeszerető emberek, akiknek nem áll módjukban csatlakozni egyetlen csoporthoz sem, elvégezhetik ezt saját otthonukban is.

6. Jelentés:
Az egynapos böjt befejeztével a regionális bizottságok, szervezetek vagy magánszemélyek küldjenek pontos jelentést a Tibeti Szolidaritási Bizottságnak (Tibetan Solidarity Committee, Dharamszala) arról, hányan vettek részt az eseményen és mi volt a program.

Tibetan Solidarity Committee
Dharamszala
2008. augusztus 13.

Üdvözlettel:
Tenzin Samphel KAYTA
Human Rights and Press/Information Officer

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb