Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kadar, a főbíró

2011 március 8./OB/barikád.hu

Történeti krónikáink feljegyezték, hogy a Kárpát-medencébe bejött hunok maguk közül bírót választottak. Elsőként ezt a magas rangot a Torda-  nembeli Kadar látta el. Vajon tényleg létezett ilyen méltóságnév a hunoknál? Igazolható-e ezzel is a magyarok hun hagyománya?

 A fenti krónikai idézettel nem tudtak mit kezdeni a magyar történészek, így nem is nagyon foglalkoztak az adattal, de azért a magyarázatokban  tagadták a szónak a hunnal való kapcsolatát. Győrffy György úgy próbálta megmagyarázni a kadar szó eredetét, hogy azt a kazár kadir szóval rokonította. A méltóságnév hun voltát mindaddig tudták tagadni, míg a keleti kutatók fel nem tűntek és nem igazolták a magyar krónika állítását.

Hunoktól a mongolokig

A mongol Ucsiraltu a kínai krónikákban található hun méltóságnevek beazonosításával foglalkozik. Egyik tanulmányában elemezte a kínai forrásokban szereplő kutugu szót, mely a keleti, vagyis az Ázsiában élt hunoknál volt ismert. A kifejezés először a Történeti Feljegyzésekben (Si Csi) jelent meg, és az a Kr. e. 2. században udvari méltóságként volt jelen. A mongol nyelvész szerint a Kr. u. 2. századtól a kínai források már főbírónak emlegetik, majd a név folyamatosan jelen van Belső-Ázsiában, egészen a 13. századi mongol birodalom megalakulásáig.

Nyugati hunok kadarja

Ucsiraltu tanulmányában beszámolt a kínai kutatók véleményéről. Ők a kutugu méltóságnévről azt állítottak, hogy a fenti kutugu név kadagu alakban szerepel a nyugatra vándorolt hunok között. Egy másik kutató, Hardzsaubaj, a régi ujgur címek elemzésekor arra a megállapításra jutott, hogy a kínai forrásokban kutugunak ismert törzs valójában kadarnak olvasandó, pedig nem ismerte a magyar krónikák adatait!

A feltevéseket igazolandó, a Közép-Ázsiát, Észak-Indiát uraló fehér hunok között feltűnik a kadaroui cím a bizánci Theophanes krónikájában, más bizánci források pedig említést tesznek a kadirenoi nevű hun népcsoportról, akik az 5-6. századi Perzsia határainál éltek. A bizánci források tehát jóval a kazárok feltűnése előtt ismerték ezt a méltóságnevet és azt hunnak tartották! Visszatérve Győrffy elméletére, a magyar történész helyesen kapcsolata össze a magyar kadar és a kazár kadir szót, csak azt nem már közölte, hogy mindkettő egy korai hun alakra megy vissza.

A fenti adattal ismét bizonyítást nyert, hogy a magyar krónikák pontosan őrizték meg az európai hunok történetének jeles eseményeit. Büszkék lehetünk arra, hogy a mi hagyományunk híven adja vissza a Kárpát-medencében megjelenő eleinknek, a hunoknak az örökségét.

 

OB

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb