Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Jubilál a balatoni buddhista centrum

2010. szeptember 8./MTI/TibetPress

Kétnapos programmal ünnepli 10 éves fennállását a hét végén a balatonkeresztúri Rabten Tashi Ling Tibeti Kulturális Központ.

A rendezvény részeként Kőrösi Csoma Sándor életéről és a buddhizmusról tartanak előadást neves személyek, de az érdeklődők magyar és tibeti tradicionális ételekkel is megismerkedhetnek.

Hertel Gudrun, a balatonkeresztúri Tibeti Kulturális Központ vezetője szerdán elmondta az MTI-nek, hogy több országból is várnak vendégeket az ünnepségre, amely szombaton 9 órakor kezdődik a Balaton M&K fúvószenekar fellépésével, majd Gonszár Rinpocse ünnepi beszédével. Délelőtt Kubassek János tart előadást Kőrösi Csoma Sándor életéről és munkásságáról, délután a Kisbalaton Néptáncegyüttes ad műsort, miközben a vendégek kézműves kiállítást is megtekinthetnek.

A szombati program ingyenes, míg vasárnap belépő ellenében lehet részt venni Gonszár Rinpocse délelőtti, majd délutáni előadásán, amelynek címe: Alapvető gondolatok a buddhizmusról. (További információk a www.rabten.hu honlapon olvashatók.)

A buddhisták balatonkeresztúri centrumépítésének története Geshe Rabten tibeti szerzetessel kezdődik, aki még az 1960-as években érkezett Európába, hogy elsőként tartson előadásokat a buddhizmusról. Később svájci központtal több buddhista kolostort is alapított a földrészen. A svájci kolostor követei segédkeztek a zalaszántói buddhista sztúpa megépítésében. Kőrösi Csoma Sándor, a tibetológia megalapozója és az első tibeti-angol szótár megalkotója iránti hálából és tiszteletből a sztúpától nem messzire megvásároltak egy területet a balatonkeresztúri szőlőhegyen, ahol tíz évvel ezelőtt a kolostoruk adományozóinak jóvoltából meditációs központot hoztak létre.

A szőlőültetvények közelében kilenc, magyar szabvány szerinti épületet húztak fel. Az egyik szentélyként funkcionál. Azóta a központban vallási rendezvényeket, képzéseket, előadásokat tartanak, a Svájcból vagy más országból érkező buddhisták elmélkednek, pihennek itt, de bárkinek szállást adnak megfizethető áron. Hetente több érdeklődő is betéved a centrumba, amely körül mára kialakult egy kis buddhista közösség, baráti kör.

Hertel Gudrun beszámolója szerint az utóbbi évtizedben több magas rangú vallási vezető is megfordult a balatoni buddhista centrumban, köztük a svájci kolostort alapító, 1986-ban elhunyt Geshe Rabten tibeti reinkarnációja is, akire Indiában, egy tibeti községben találtak rá pár éves korában a kolostor szerzetesei. Mostanság a fiatalember - akinek fotója áll a szentély fő helyén - Svájcban éli a mai fiatalok életét.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb