Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Japán-kínai határvitába csöppent a Google Maps

2010. október 18./sg.hu/TibetPress

Japán azt követeli a szolgáltatótól, hogy haladéktalanul módosítsa egy Tajvantól északkeletre található szigetcsoport nevét és törölje a térképéről azok kínai megfelelőit. Nyersanyag-lelőhelyekről szól a vita.

A vitatott hovatartozású, lakatlan szigetcsoport az észak-kínai tengerben, Tajvantól északkeletre található. Kínai neve Diaoyu, míg a japán Senkaku. A japán parlamentben Seiji Maehara külügyminiszter szólalt fel és azt követelte a Google-től, hogy azonnali hatállyal törölje a Google Maps térképéről a Diaoyu szigetcsoport elnevezést és helyette a Senkaku-szigetek nevet tüntesse fel. Maehara hozzátette, hogy az ügyben hamarosan hivatalosan is megkeresik az amerikai céget. A konfliktus azután robbant ki, hogy az ellenzéki japán liberális demokraták egy tiltakozó levelet küldtek a cégóriás helyi kirendeltségének, amelyben szintén a Diaoyu - Senkaku névcserét követelték.

A lakatlan szigetekre jelenleg mind Japán, mind pedig Kína hivatalosan is igényt tart, mivel mindkét állam azt gyanítja, hogy azok nyersanyagokban bővelkednek. Az ügy szeptemberben szabályos diplomáciai krízishelyzetet okozott Tokió és Pking között, lévén egyik fél sem hajlandó engedni. A feszültség tapintható és ezt jól bizonyítja, hogy már voltak összetűzések is, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt vérontás. A japán haditengerészet ugyanis nemrég feltartóztatott a szigeteknél egy kínai halászhajót, majd őrizetbe vette annak kapitányát. A Google Maps szerkesztői nem először kénytelenek szembenézni hasonló konfliktussal, hiszen tavaly októberben India nyújtott be panaszt amiatt, hogy Arunachal Pradesh tartomány több városának kínai nyelven tüntették fel a nevét. A régió régóta feszültségforrás India és Kína között, mivel utóbbi Tibet részének tartja a tartományt. A Google Maps végül engedett a kérésnek és módosította a neveket.

Szintén vita volt amiatt is, hogy átneveztek egy Kambodzsa és Thaiföld számára egyaránt szimbolikus jelentőségűnek számító templomot. A Preah Vilhear a két ország határán található és mindkét államba nyílik egy-egy kapuja. A Google Earth vezetőinek idén februárban a kambodzsai miniszterelnök írt levelet és tiltakozott a társaság hibás határjelölése ellen. A vállalat válaszul megígérte a kérdés felülvizsgálatát, de azóta sem változtattak a térképen.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb