Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Jamyang Yeshi tibeti tradicionális énekes Magyarországon

2009. április 28./TibetPress

Jamyang Yeshi a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra Kanadából.
Jamyang Yeshi
nomád családban született Tibetben, Amdo megyében, ahol Őszentsége a Dalai Láma is született. Jamyang erről a vidékről menekült el gyalog, viszontagságos körülmények között a Himalája viharos hegyein át, és érkezett meg az indiai Dharamszalába 1998-ban, a Dalai Láma állandó tartózkodási helyére.

Nem sokkal később zenei társaságot alapított,
Fiatalok a Hó Országából néven, ami később nagyon népszerű tradicionális énekeket előadó csoporttá vált. Négy éven keresztül vezette ezt a zenei csoportot, és két CD-t készített, Aku Pema I. és Aku Pema II. címekkel, amely zenei anyagokat Dharamszalában, az elsőként megrendezett Tibeti Zenei Fesztiválon adtak elő

2004-ben kezdte el önálló zenei működését és készített egy újabb zenei albumot,
Dalok messze földről címmel.


Meghívták Moszkvába és fellépett 2004-ben a
Tibeti Buddhista Kultúra Fesztiválon, majd meghívást kapott, a Veszélyeztetett Kultúrák előadássorozatának megnyitójára is, amelyet a Banff Központ szervezett 2005-ben, Kanadában.

Ebből az alkalomból készült egy újabb zenei album,
Karma a hó fogságában címmel.

Továbbá
Jamyang Yeshi koncertezett Őszentsége a Dalai Láma tiszteletére, valamint egy különleges alkalomból Károly Hercegnek is énekelt Delhiben.

Később meghívták az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába, többek között fellépései voltak Torontóban, Ontárióban, Albertában, British Columbiában és Vancouverben.

Unikális zenéje jelenleg is folyamatosan hallható a CBC rádió Gyökerek&Szárnyak, valamint a CKUA nyilvános rádió adásaiban.

Jamyang Yeshi a
Magyarországi Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ meghívására 2009 áprilisában érkezett Budapestre és az alapítvány szervezésében több koncertet is ad a közeljövőben. Bemutatja legújabb zenei albumát Ragyogó Lélek címmel.
A magyarországi tartózkodás alatt
Dettre Gábor filmrendező és Doron Anita operatőr dokumentumfilmet készítenek Jamyang Yeshivel a Sambhala Tibet Központ közreműködésével a magyar és tibeti kultúra különleges találkozásairól.

Jamyang Yeshi nemrég fellépett vendég előadóként a Korai Öröm zenekar meghívására a Gödör Klubban valamit Kanalas Éva koncertjén szintén vendég művészként a Magyarok Házában.
Jamyang Yeshi,
mint a Belső-Ázsiai tradicionális zene jó ismerője és tehetséges előadója komolyan érdeklődik az európai és főleg magyarországi zenei irányzatok felől. A budapesti tartózkodás alatt abban a megtiszteltetésben van része, hogy neves és tehetséges zenészekkel értekezhet, többek között olyanokkal, mint Kanalas Éva, Sebestyén Márta, Rostás Csaba, Szemző Tibor valamint a Városmajori Koós Károly Zenei Általános Iskola és a Zeneakadémia Népművészeti Tagozata.
Jamyang Yeshi önálló koncertjei Budapesten
2009. május 1./ péntek/ 17.00 (Egy délután tibetiekkel)
17.00 filmvetítés: Tíz kérdés a Dalai Lámához ang.besz./magy.felirat90'

19.00 Ragyogó Lélek - Jamyang Yeshi koncertje

helyszín: Harcművészetek Sport Templomában
Budapest, 1081 Rákóczi út 57. www.sporttemplom.hu

2009. május 7./csütörtök/ 20.00

helyszín: Fonó
Budapest, 1116 Sztregova utca 3. www.fono.hu
Jamyang Yeshi
magyarországi tartózkodása alatt jótékonysági gyűjtés folyik egy tibeti iskoláért, amely Yonruban, Tibet Amdo területén van.
Ez a település iskola-központja kétszáz pusztai/nomád családnak
A gyerekeknek naponta télen, nyáron 5-6 órát kellene gyalogolniuk, hogy iskolába járhassanak Ezért, hogy ne maradjanak le a tanulásban, többnyire bentlakásra kényszerülnek.
Nagyon szerény körülmények között élnek, a településen nincs kiépített út-, elektromos és telefonhálózat.
Többek között
Jamyang Yeshi az egyik létrehozója egy jótékonysági alapítványnak, amely alapítvány munkásságát minden érdeklődő megtekinthet a www.borderlessgift.com weboldalon, ahol további információkat kaphatnak arról, hogyan dolgoznak maguk a gyerekek is azért, hogy iskolájukat megtarthassák. A diákokat és iskolájukat megtekinthetik kiállított fotóinkon.

Jamyang Yeshi
két nagyon népszerű és különleges ázsiai hangszeren kíséri önmagát a koncertjein.
Damnye

Eredetileg nem tekintették hangszernek, mert ugyanúgy része volt a buddhista szertartásoknak, mint a kürtök, harangok, és sok más rezgést kelő szakrális eszköz.

A buddhista hagyomány történeti homályában elvész, hogy ki és mikor készítette az első damnyét ezt a. három dupla húros pengetős hangszert. Ez a hangszer az énekes előadók kísérő hangszereként egyre több változáson ment át hosszú évszázadok során. Ugyanolyan sok arculata van, mint maguknak, az énekeseknek.

A hangszertestet változatosan sokféle természetes anyagból készítették, de legfőképpen különböző keménységű fából, attól függően, hogy milyen mélységű hangzást szerettek volna vele elérni. A hangszer rezgést kibocsájtó öblös testére eredetileg kígyóbőrt feszítettek, később birka vagy esetleg kecskebőrt használtak.

A sámán hagyományok szerint az egyik legnépszerűbb díszítés a lófejű hangszer volt, de a sárkányfej is nagyon. Jamyang hangszerén lófejű díszítés látható.
A manapság készült damnye hangszerek főként a zenei funkció elvárásainak megfelelően készülnek, akár elektromos változatban is.
Kara

A
hagyományos tibeti zenében modern hangszernek számít.

A kara kicsi, három húros pengetős hangszer. A hangzása élénk, nem olyan mély, mint a damnye hangzása. Készítése és szerepe hasonló az előbbiekben leírt korban idősebb testvéréhez
Mandolin

Ez a hangszer
ugyan nyugatról jött, hangzása miatt azonban mégis a harmadik legnépszerűbb zeneeszköz a hagyományos zenét játszók között Tibetben.

Információ: Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ 06 70 944 0260
smabhala@elender.hu
www.tibet.hu

Jamyang Yeshi/
www.taracafeproject.ca jamyangyeshi@yahoo.com
Jamyang Yeshi Shinings Spirit Project

http://vimeo.com/2371370
Jamyang Yeshi/Tibetan Song by Danak Jamyang (Bumo Chong Chong)
http://www.youtube.com/watch?v=FcMCKmSAwvs


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb