Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

ITSN hírösszefoglaló

2008. június 10./ITSN/TibetPress

LETARTÓZTATÁSOK

A kínai hatóságok őrizetbe vettek húsz szerzetesnőt, akik korábban letartóztatott társuk szabadon bocsátását követelték, és súlyosan bántalmaztak három szerzetest a kardzei tiltakozások során.

Június 8-án 9 óra körül Tsering Tsomo (27), a Samten Ling kolostor szerzetesnője egyedül békés tiltakozásba kezdett Drango megyében, Kardze Tibeti Autonóm Prefektúrában, Szecsuán Tartományban. Tibetet éltető jelszavakat kiabált, és szórólapokat osztott. Tsering Tsomót súlyosan bántalmazták és megkínozták a biztonsági erők, majd kihallgatásra a helyi fogdába szállították. Délután 5 óra tájban a Samten Ling kolostor több mint 200 szerzetesnője békésen elindult Drango megye közigazgatási hivatala felé, hogy Tsomo szabadon bocsátását követelje. A biztonsági erők erőszakkal feltartóztatták a szerzetesnőket Gogaythangnál. Mintegy húsz szerzetesnő sérült meg, és tízet a közeli kórházba szállítottak. Húsz tüntetőt őrizetbe vettek, és katonai járművekkel a megyei büntetés végrehajtási intézetbe szállítottak. Nem áll rendelkezésre további információ a sérültek és a letartóztatottak jelenlegi állapotáról.

Egy másik esetben, június 6-án, három szerzetes tartott békés tüntetést a megyei önkormányzat épülete előtt Drango megyében. A három szerzetest, Tsewang Dakpát (22), Thupten Gyatsót és Jangsem Nyimát (22) a biztonsági erők összeverték, és mindhármukat kórházi kezelésre szállították. Tsewang Dakpa különösen súlyos sérüléseket szenvedett, és egyes meg nem erősített jelentések szerint elképzelhető, hogy belehalt sérüléseibe.

http://www.tchrd.org/press/2008/pr20080609.html

PÁRBESZÉD KÍNÁVAL

Az USA és az EU üdvözli a Kína és a Dalai láma közötti párbeszédet (AFP)

Az USA és az Európai Unió egy közös nyilatkozattervezet szerint fel fogja szólítani Kínát, hogy „eredményorientált” párbeszédet folytasson a Dalai láma képviselőivel. A nyilatkozatban, amelyet George W. Bush, amerikai elnök és az EU vezetőinek Szlovéniában sorra kerülő éves csúcsértekezlete után tesznek közzé, ez áll: „Üdvözöljük Kína közelmúltbeli azon döntését, hogy megbeszéléseket tart a Dalai Láma képviselőivel. Mindkét felet arra bátorítjuk, hogy kezdettől fogva lényegi, konstruktív és eredményorientált párbeszédre törekedjenek. Aggodalommal töltenek el minket a közelmúltban lezajlott tibeti események, és szorgalmazzuk, hogy minden érintett fél tartózkodjon a további erőszaktól.”

http://tinyurl.com/56q96x

AZ OLIMPIA

Fülöp és Letícia vesz részt a pekingi megnyitóünnepségen (ThinkSpain.com)

Fülöp herceg és Letícia hercegnő fogja képviselni Spanyolországot az Olimpiai Játékok megnyitóünnepségén Pekingben. A bejelentésre Zapatero elnök és a kínai külügyminiszter, Yang Jiechi közötti madridi megbeszélést követően került sor. „Spanyolország a legjobb barátja Kínának az Európai Unióban” – szögezte le a miniszter, aki azt szorgalmazta, hogy Zapatero próbálja meg arra bátorítani európai kollégáit, akiket elborzadtak a kínaiak erőszakos tibeti fellépése láttán, hogy kövessék Spanyolország példáját: ne keverjék bele a sportba a politikát.

http://tinyurl.com/6pogcy

A spanyol kormány ismét megerősítette, hogy támogatja a pekingi olimpiát (Hszinhua)

A spanyol külügyminiszter, Miguel Angel Moratinos megerősítette, hogy a spanyol kormány támogatja a pekingi olimpiai játékokat. Az olimpiai játékok bojkottálása ellentétes az olimpia szellemével – mondta Moratinos, a kínai külügyminiszter vendégül látója, a megbeszéléseik után tartott közös sajtókonferencián. Moratinos közölte, hogy egy hivatalos spanyol delegáció fog részt venni az olimpia megnyitóünnepségén.

http://news.xinhuanet.com/english/2008-06/09/content_8329226.htm

A mexikói sportolókat arra kérik, hogy felelősségteljesen viselkedjenek a pekingi olimpián (Hszinhua)

A Mexikói Olimpiai Bizottság elnöke, Felipe Munoz arra kérte a mexikói sportolókat, hogy felelősségteljesen képviseljék országukat a 2008-as olimpiai játékokon. Munoz szorgalmazta, hogy a sportolók a versenyeken és a versenypályán kívül is tisztelettudóan viselkedjenek. „Ez nagy felelősséget jelent. Az egész ország tanúja lesz annak, amit Önök tesznek. Óvatosan fogalmazzanak; kétszer is gondolják át, hogy mit mondanak, és mit tesznek” – mondta Munoz.

http://news.xinhuanet.com/english/2008-06/10/content_8336608.htm

Tokyo kormányzója részt vesz a pekingi olimpia megnyitóünnepségén (Hszinhua)

Tokyo kormányzója, Shintaro Ishihara közölte, hogy részt fog venni a pekingi olimpiai játékok megnyitóünnepségén. Ishihara elmondta, hogy ott akar lenni a megnyitóünnepségen, ahol egyben szeretné tanulmányozni az ott alkalmazott menedzsment stratégiákat és technikákat.

http://news.xinhuanet.com/english/2008-06/06/content_8322620.htm

Kína fejlődése során kihívásokkal szembesül (Wall Street Journal)

Egy TV reklámot kezdtek sugározni Kínában, amely a közelmúltbeli kedvezőtlen események nyomán kialakult hangulatot veszi célba. A reklámban felteszik a kérdést: „A nehézségeken nehéz felülkerekedni?” A válasz: „Kínaiak, harcoljunk az önérzetünkért.” A hirdetést az inspirálta, ahogy a kínai emberek a földrengésre reagáltak – mondták a reklámügynökség shanghai irodájában. „Elhatároztuk, hogy az egyéni dicsőség helyett a nemzeti dicsőséget állítjuk a középpontba, arra bátorítva mindenkit Kínában, hogy emelt fővel vészelje át e megpróbáltatásokat” – mondta Tom Doctoroff, a reklámügynökség vezetője. A tibeti megmozdulások, majd az olimpiai láng körútja és a földrengés – 2008 Kína számára a nagy megpróbáltatások éve lehet.

http://tinyurl.com/6e85ul

Az Amnesty International arra kéri a kiwi sportolókat, hogy foglaljanak állást (New Zealand Herald)

Az Amnesty International információs csomagot juttat el az olimpián résztvevő újzélandi sportolókhoz abban a reményben, hogy szót fognak emelni az emberi jogok Kínában történő megsértése ellen. A csomag tartalmaz egy ismertetőt azokról, akiket meghurcolt a kínai kormány, valamint leírást az Amnesty olimpiával kapcsolatos álláspontjáról, és javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a sportolók mit tehetnek. Ezenfelül találhatók benne kitűzők, matricák és tetoválások. A sportolókat arra kérik, hogy hallassák a hangjukat, írjanak azoknak, akiket a kínai kormány bebörtönzött, írjanak alá petíciókat, tegyék ki az Amnesty emblémáját csomagjaikra, és tegyék közzé véleményüket az Amnesty kínai kampány honlapján.

http://www.nzherald.co.nz/section/4/story.cfm?c_id=4&objectid=10515544

MENETELÉS TIBETBE

A menet újraindul a vezetőkkel együtt (TPUM)

Hétfőn délután fél háromkor a menetelés Tibetbe újraindult Berinagból, a menet korábban letartóztatott vezetői visszatértek, így a mintegy 50 tibeti együtt menetelhet tovább. A menetelők dalra fakadtak, amint a távolban feltűntek a Himalája hófödte csúcsai. Berinagból több mint egy hétig tart az út Tibetbe, ezalatt az 50 menetelő 180 km-t fog megtenni a hagyományos himalájai kereskedelmi útvonal mentén. Akkor érnek Tibetbe, amikor várhatóan az ellentmondásos kínai olimpiai lángot éppen Lhászán viszik keresztül.

http://tinyurl.com/66le5w

VEZÉRCIKKEK, VÉLEMÉNYEK


Az olimpiai propaganda terv megbukott (The Standard – Hong Kong)

Jamse Rose véleménye szerint Kína rosszul közelítette meg az olimpiával kapcsolatos PR tevékenységet. „Nehéz lenne még egy példát találni arra, amikor egy ország ekkora erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meggyőzze a világot: a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak igaza volt.” – mondta. Végezetül hozzáfűzte: „A modern Kína realitásainak tagadása csak fel fogja erősíteni a reflektorfényt, amikor az rájuk vetül”.

http://tinyurl.com/5s53oj

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb