Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Identitásért: a Dalai Láma felszólal az Európai Parlament ülésén

2008. november 24./hétfő/MNO/TibetPress

Őszentsége a Dalai Láma december 4-én felszólal az Európai Parlament (EP) ülésén – jelentették be pénteken Strasbourgban. A meghívásról szóló döntést egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy Hu Csia (Hu Jia) bebörtönzött kínai ellenzéki kapta az EP Szaharov-díját, és néhány órával azt követően, hogy Pekingben megkezdődött az Európa-Ázsia Együttműködés (ASEM) csúcstalálkozója.

A Dalai Láma Tibet vallási vezetője, aki közel fél évszázada indiai száműzetésben él. Személye az elmúlt – illetve különösen az augusztusi pekingi olimpiát megelőző – hónapokban újra a nemzetközi figyelem előterébe került amiatt, hogy külföldön élő tibetiek erőteljes tiltakozó kampányt folytattak a Tibetben gyakorolt kínai hatalom ellen. A Dalai Láma rendszeresen hangsúlyozta, hogy nem törekszik Tibet Kínától való elszakítására, de arra igen, hogy a tibetiek megélhessék saját kulturális és vallási identitásukat.

Peking ennek ellenére mélységes gyanakvással figyeli a Dalai Láma minden megnyilvánulását, és általában kifejezésre is juttatja rosszallását, ha egy ország bensőséges kapcsolatokat ápol Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjével. Kína – korántsem pusztán a tibeti helyzetre visszavezethető – rossz emberi jogi bizonyítványa miatt az olimpia előtt felmerült az a gondolat is, hogy a nemzetközi közösségnek bojkottálnia kellene a játékokat, de ezt elvetették.

Most, az olimpia után az Európai Unió a jelek szerint jobban fel akarja emelni a szavát a kínai emberi jogi jogsértések ellen. Ebbe illeszkedik az emberi jogok előmozdításáért járó Szaharov-díj csütörtöki odaítélése, valamint a Dalai Láma meghívása is, amiről már régebben folyt a vita uniós berkekben. A december 4-iki dátum olyan hétre esik, amikor az Európai Parlament nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tart ülést.

A Dalai Lámát tehát Brüsszelbe várják december elején. Hu Csia kitüntetéséről a pekingi külügyminisztérium elmarasztalóan nyilatkozott, de – ellentmondva a kínai EU-nagykövet korábbi levelének – nem helyezte kilátásba a Kína-EU kapcsolatok lehűtését. Éppen ellenkezőleg: a kínai szóvivő szerint a Szaharov-díj „szót sem érdemel”olyan fontosabb eseményekhez képest, mint amilyen az Európa-Ázsia (ASEM) csúcstalálkozó.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb