Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Idén Hu Csia kapta a Sakharov-díjat

2008. október 23./olympicrights.org/TibetPress

Az Európai Parlament mai döntése értelmében a szabadon gondolkodásért járó Sakharov-díjat 2008-ban a kínai emberi jogi aktivista, Hu Csia kapja a Kínában és Tibetben elnémított emberek nevében. A díjat ünnepélyes keretek között december 17-én a strasbourgi plenáris ülésen adják át.

Hu Csia a életútja: Hu Csia kiemelkedő emberi jogi aktivista, aki többféle területen tevékenykedik beleértve a polgári szabadságjogokat, a környezetvédelmet és az AIDS elleni küzdelmet.

Letartóztatták röviddel azután, hogy 2007. november 26-án konferencia telefonbeszélgetés keretében számolt be az Európai Parlament emberi jogi albizottságának. Nyilatkozatában kifejtette azt az óhaját, hogy 2008 legyen az “emberi jogok éve Kínában”. Rámutatott, hogy a kínai nemzetbiztonsági hivatal emberi jogi katasztrófát idéz elő azzal, hogy az emberi jogokért küzdő mintegy egy millió embert zaklatnak, akik közül sokakat börtönben, munkatáborban vagy elmegyógyintézetben tartanak fogva. Hozzáfűzte továbbá: “A helyzet iróniáját az adja, hogy az Olimpia megszervezéséért felelős az a személy, aki a pekingi közbiztonsági hivatal vezetőjeként rengeteg emberi jogi sérelem okozója. Kína nem tartja be az ígéreteit az olimpiai játékok előtt.”

Az Európai Parlament tagjaihoz intézett beszédének az lett a következménye, hogy letartóztatták az “államhatalom megdöntésére való felbujtás” vádjával, és 2008. április 3-án három és fél év börtönbüntetésre ítélték, valamint a közügyektől egy évre eltiltották. Bűnösnek találták abban, hogy cikkeket írt az emberi jogok helyzetéről az Olimpiát megelőző időszakban. Több ízben tett közre felhívást az 1989-es Tiananmen téri tömegmészárlás hivatalos kivizsgálása, valamint az áldozatok és a családtagjaik kárpótlása érdekében. Egyik koordinátora a “mezítlábas ügyvédek” csoportjának, amely egy infomális tömörülés; olyan ügyvédekből áll, akik többek között emberi jogi aktivistákat védenek Kínában.

2007. augusztus 8-án Hu Csia és 42 kínai értelmiségi nyílt levelet írt alá “Egy világ, egy álom: egyetemes emberi jogok” címmel, amely arra hív fel, hogy az emberi jogok kapjanak nagyobb figyelmet Kínában. 2007. szeptember 6-án ügyvédjével, Teng Biaoval közösen közzétett egy másik nyílt levelet “Az igazi Kína és az Olimpia” címmel, amely az emberi jogok helyzetét tárgyalja az Olimpiához vezető időszakban. 2007. január 6-án ötvenhét kínai aktivista és író írta alá azt a nyílt levelet, amely Hu Csia azonnali szabadon bocsátására hív fel, és szorgalmazza: a rendőrség tegyen meg mindent annak érdekében, hogy egészségi állapota ne romoljon a fogva tartás során. Hu Csiamájbetegségben szenved.

2008. augusztus 7-én feleségét, Zeng Jinyant Tianjinbe vitték, hogy találkozhasson férjével a börtönben, és csak augusztus 23-án vitték vissza Pekingbe. Néhány nappal később beszámolt arról, hogy Hu Csia arról beszélt neki, hogy a börtönben a fogva tartás körülményei sértik az elítéltek emberi méltóságát és emberi jogait. Nemcsak a börtön személyzetének hozta tudomására ezt a véleményét, hanem az elítéltek körében is terjeszteni kezdte a nézeteit, amivel nehéz helyzetbe hozta a börtönőröket.

Hu Csia Kína emberi jogi problémáinak elsőszámú jelképévé vált, valamint a pekingi hatóságokkal való szembenállás jelképe lett. Ő képviseli az összes többi elnyomott kínai és tibeti lakost: ügyvédeket, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, írókat és internetes máskéntgondolkodókat. Hu Csia valamennyi elnémított kínai és tibeti ember nevében került jelölésre a 2008. évi Sakharov-díjra:

Bu Dongwei; Chen Guangcheng; Dolma Kyab; Du Daobin; Gao Zhisheng; Gong Shenliang; Hada; Harry Wu és a Laogai börtön valamennyi elítéltje; He Depu; Hu Shigen; Huang Jinqiu; Huang Qi; Jia Zhiguo; Jigme Gyatso; Jigme Tenzin Nyima; Kong Youping; Korash Huseyin; Kunkhyen; Li Chang; Li Ying; Liu Jie; Liu Zhihua; Lu Wenbin; Lu Gengsong; Lupoe Adak; Mao Hengfeng; Nurhahmat Yusup; Nurmuhemmet Yasin; Phurbu Rinpoche; Qi Zhiyong; Qin Yongmin; Runggye Adak; Shi Enxiang; Shi Tao; Shuang Shuying; Su Zhimin; Sun Xiaodi; Tao Haidong; Tashi Gyatso; Tenzin Delek; Tohti Tunyaz; Wang Ling; Wang Sen; Wu Lihong; Xu Zerong; Yang Chunlin; Yang Maodong; Yang Tongyan; Yang Zili; Yao Fuxin; Ye Guozhu; Zeng Jinyan; Zhang Lin; Zhang Rongliang; Zhang Shanguang.

Valamint minden más kínai és tibeti nevében, akik a hatósági elnyomás ellen küzdenek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb