Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Húsz embert letartóztattak a kantoni nyelv jogokért való tüntetésen Guangzhouban

2010. augusztus 12./Tibetan Rewiev/WTN/TibetPress

2010. auguszus 5.
Több száz fő vett részt egy tiltakozáson Guangzhouban, Guangdong tartomány fővárosában valamint Hong Kongban augusztus 1-én, azért hogy közösen megvédjék jogaikat, hogy beszélhessék és hallgathassák a bennszülött kantoni nyelvet. A harag a hivatalos kínai nyelv, a mandarin előírása ellen irányult. A rendőrség szétverte a tüntetést Guangzhouban és letartóztatott húsz embert, köztük több újságírót Hong Kongból nyilvános zavargás miatt - számolt be az AsiaNews és a Reuters augusztus 2-án.

A Dél Kínai Reggeli Újság (Hong Kong) augusztus 2-án hivatkozott a guangzhoui rendőrség nyilatkozatára, mely megjelent a minisztérium honlapján, hogy a tiltakozók illegálisan tartották az összejövetelt és hogy "azokat büntették meg, akik esztelenül viselkedtek és zavart okoztak". A demonstráció Hongban viszonylag kisebb volt, mintegy kétszáz ember vonult ki a város kormány-székhelyéhez, hogy kifejezzék támogatásukat a guangzhoui tünetőkért.

Ezt megelőző héten több száz ember tiltakozott Guangzhouban az ellen a terv ellen, hogy a jelentős televízió-műsorokat a városban kantoniról mandarinra fordítják, ami Putonghua néven is ismert, s mindezt a novemberi ázsiai játékok előtt. "Kína sokszínű faji és multikulturális akar lenni, így tiszteletben kell tartaniuk a helyi nyelvjárásokat" - nyilatkozta a Rádió Ausztrália online-on augusztus 3-án Emily Lau, a Hong Kongi Törvényhozó Tanács tagja és a Demokrata Párt alelnöke. Rávilágított, hogy túl nagy hangsúlyt kapott a Putonghua szükségessége, aminek az az eredménye, hogy néhány kantoni felszólaló úgy érezte, hogy befolyásolja a munkahelyi kilátásait Guangdongban.

A jelentés szintén idézte Chongyit, a Kínai Kutatóközpont segédprofesszorát, a sydneyi Technológia Egyetemről, aki azt mondta, a kantoni emberek gyakran kiszorítottnak érzik magukat a mandarin nyelvű kormányzati tisztviselők beszédéből.

Peking támogatja a mandarin kínai nyelvet évtizedek óta, hogy egyesítse a több ezer nyelvjárást és a számos kisebbségi nyelvet. A helyi guangzhoui televíziós állomások a 80-as években szabad utat kaptak a kantoni ben műsorszolgáltatásra egy határokon tuli program keretein belül - adta hírül a Reuters augusztus 2-án. Azonban a tervek mögül a tévéműsorok kihátráltak a kormánytól való félelmükben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb