Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hu Csia széke üresen maradt - „Kína és Tibet elnémított hangjaiért”

2008. december 18./csütörtök/EP/Free Tibet Blog/TibetPress

Ceng Csin-jan: „Meglátogattam Hu Csiát a pekingi városi börtönben”

Átadták az EP gondolatszabadságért adományozott Szaharov díját Hu Csia bebörtönzött kínai ellenzéki aktivistának. A díjazott felesége pekingi házi őrizetéből, videofelvételen szólt az EP képviselőkhöz. Ceng Csin jan beszélt arról, hogy férje rossz egészségügyi állapota ellenére sem adja fel emberi jogi küzdelmét. Az EP Szaharov díjának idei nyertesének tiszteletére jelképesen egy üres széket helyeztek el a plenáris ülésterem közepén.
Az idén Hu Csia, kínai ellenzéki aktivista nyerte az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját. Az idén huszadik évfordulóját ünneplő elismerést a kínai börtönben ülő díjazott nem tudta átvenni. Strasbourgba látogattak viszont a korábbi győztesek és díj névadója, Andrej Szaharov özvegye.A díjazott felesége Ceng Csin-jan videofelvételről közvetített beszédében elmondta: a börtönhatóságok mindkettőjüknek megtiltották, hogy a Szaharov-díjról beszéljenek, amikor november 21-én legutóbb meglátogatta férjét. Hu Csia feleségének azt mondta, reméli, hogy ő lesz Kínában „az utolsó politikai fogoly”.

Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke az ünnepségen arról szólt: Hu Csiát „Kína és Tibet elnémított hangjainak képviselőjeként jelölték a Szaharov-díjra, de ma hallani fogjuk e hangot”.

Az ünnepségen felszólaló Elena Bonner, Andrej Szaharov özvegye azt mondta: „mindig a lelkiismeretünket kell követnünk”. Hozzátette: „az emberi jogok jelentik a civilizáció alapját”. Ceng Csin-jan videoüzenete kapcsán Bonner azt kérdezte a képviselőktől: „vajon mindannyian eleget tettünk-e annak érdekében, hogy megvédjük Hu Csiát, feleségét és gyermeküket attól az államtól, amellyel kapcsolatot szeretnének teremteni?”.

Beszédét követően Bonner személyes ajándékként átadott Pötteringnek egy saját maga által készített listát, amely a néhai férjének odaítélt 97 címet és díjat sorolja fel.

Az ünnepség elején Hans-Gert Pöttering azt mondta, ma „az unió mint a békét, a fejlődést és az emberi jogokat támogató erő elsődleges céljára emlékezünk”. Szaharovot idézve hozzátette: lehetetlen elérni ezen célok közül bármelyiket, ha a másik kettőt semmibe vesszük.

“1988-ban egyik első díjazottunk, Nelson Mandela börtönben volt. 1988-ban Andrej Szaharov széke is üres maradt; ma is van itt egy üres szék Hu Csia számára” − emlékeztetett a házelnök. „Ma a kínaiak barátjaként szólunk az emberi jogokért annak tudatában, hogy mennyit tehetünk együtt a békéért és a fejlődésért” − tette hozzá.

A gondolatai internetes publikálásáért üldözött Ceng Csin-jan, aki maga is házi őrizetben van, webkamerás felvételről szólt a képviselőkhöz. Ceng Csin-jan férje következő üzenetét tolmácsolta: „Az Európai Parlament talán az AIDS és a környezetvédelem terén végzett munkámra gondolt, mivel, amit az emberi jogok terén végeztem, az még korántsem elegendő, ezért meg kell kettőznöm erőfeszítéseimet”.

Ceng Csin-jan közölte azt is: férje távolról sem az egyetlen politikai fogoly Kínában. „Sokszor nagyon magas árat kell fizetni” − mondta. Nem csak a politikai aktivistákat, de rokonaikat is „zaklatja a rendőrség, elveszítik állásukat vagy házi őrizetbe helyezik őket. Néhányukat pedig bíróság elé állították és elítélték”.

“Hu Csia gyakran mondogatta, hogy szeretne létrehozni egy olyan hálózatot, amely támogatná az emberi jogi aktivisták családtagjait. Annak érdekében, hogy erkölcsi támogatást nyújtsanak a családoknak, enyhítsék azt a mentális és egzisztenciális nyomást, amelynek ki vannak téve” − mondta Ceng Csin-jan. Következésképpen „a Szaharov-díjjal járó 50 ezer eurót egy olyan alapítvány létrehozására szeretném fordítani, amely segíti az emberi jogi aktivisták családtagjait” − idézte férje szavait Ceng Csin-jan.

“2004-ig Hu Csia főként a környezetvédelemmel és az AIDS-szel kapcsolatos tanácsadással foglalkozott” − mondta felesége. „2004-től azonban a rendőrség rendszeresen megtagadta tőle a mozgásszabadságot, így nem maradt más választása, minthogy otthonról vegyen részt az emberi jogi mozgalmakban, cikkeket írjon és jelentéseket közöljön” − tette hozzá.

“Mindig kimondta az igazságot. Soha nem hagyta abba az írást az általa megfigyelt jelenségekről. Folyamatosan beszélt azokról a realitásokról, amelyeket a kínai média nem mondhat ki” − mondta Ceng Csin-jan.

Hu Csia megőrizte derűlátását − mondta felesége. „Azt mondta, szerinte Kína a kormány akaratától függetlenül történelmének legnyitottabb időszakán megy keresztül. Kína hatalmas sebességgel közeledik egy nyitott és demokratikus társadalom felé. Tele vagyunk reménnyel, hogy hamarosan üdvözölhetjük a nyitott Kína eljövetelét. Tele vagyunk energiával annak érdekében, hogy Kína békés országgá váljon” − tette hozzá.

Ceng Csin-jan beszédét a képviselők felállva, hosszan tartó tapssal üdvözölték. A fenti videolinkre kattintva meghallgathatja a beszéd rövidített változatát, eredetiben, angol feliratozással.

video: a www.tibet.hu  video linkben


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb