Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hu Csia széke továbbra is üres

2009. jűnius 22./Európai Parlament.hu/TibetPress

Hu Csia továbbra is fogságban van
Amikor tavaly decemberben átadták az EP gondolatszabadságért adományozott Szaharov‑díját Hu Csia bebörtönzött kínai ellenzéki aktivistának, jelképesen egy üres széket helyeztek el a plenáris ülésterem közepén. Jelenleg a meglehetősen rossz egészségügyi állapotban lévő kínai emberi jogi aktivista három és fél éves börtönbüntetését tölti Pekingben „az államhatalom felforgatására való bujtogatás” vádjával.

Mint köztudott, Hu Csiát az EP emberi jogi albizottsága előtt 2007. november 26‑án egy konferenciahívás keretében az emberi jogokra vonatkozóan tett tanúvallomása után letartóztatták – „az államhatalom felforgatására való bujtogatás” vádjával – és három és fél éves börtönbüntetésre ítélték. Hu Csia felesége Ceng Csin-jan – gondolatai internetes publikálásáért – maga is házi őrizetben van.

A polgári jogokkal, környezetvédelemmel és az AIDS-szel kapcsolatos tanácsadással is foglalkozó Hu Csia kiemelkedő kínai emberi jogi aktivistaként és másként gondolkodóként vált ismertté. A „mezítlábas ügyvédek” elnevezésű jogászokat, ügyvédeket és akadémikusokat tömörítő mozgalom egykori koordinátoraként, többek között, sürgette az 1989‑as Tiananmen téri vérengzés hivatalos kivizsgálását.

„Számláljuk a napokat”
2008 decemberében Hu Csia, kínai ellenzéki aktivista nyerte az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját. A tavaly huszadik évfordulóját ünneplő elismerést a kínai börtönben ülő díjazott nem tudta átvenni. A díjazott felesége pekingi házi őrizetéből, videofelvételen szólt az EP‑képviselőkhöz. Ceng Csin‑jan beszélt arról, hogy férje rossz egészségügyi állapota ellenére sem adja fel emberi jogi küzdelmét.

Idén februárban Ceng Csin‑jan és lánya első alkalommal látogathatták meg a bebörtönzött Hu Csiát. Ceng Csin‑jan szerint férje „megöregedett”, de örült a látogatásnak. „Számláljuk a napokat” − írta Ceng webnaplójában. Az EP egykori Szaharov‑díjasai attól tartanak, hogy Hu Csiát leromlott egészségügyi állapota ellenére kényszermunkára foghatják a börtönben, ezért azt kérik, hogy az EU továbbra is követelje a kínai hatóságoktól az aktivista minél hamarabbi szabadon bocsátását.

Az EP tovább küzd Hu Csiáért
Mint emlékezetes, az EU soros cseh elnöksége május 14-én Prágában az EU–Kína emberi jogi párbeszéd keretében szóvá tette Hu Csia, és más kínai emberi jogi aktivisták ügyét a kínai vezetésnél. Peking sajnos azóta is adós maradt a válasszal.

„20 évvel a Tienanmen téri mészárlást követően a parlament nem tekinti lezártnak az ügyet, folytatva az emberi jogok kínai érvényesülése iránti elkötelezettségét” – fogalmazott az EP weboldalának Hélène Flautre (zöldpárti, francia), az EP emberi jogi albizottságának leköszönő alelnöke.

Szaharov-díj „Kína és Tibet elnémított hangjaiért”
Hans-Gert Pöttering, az EP most leköszönő elnöke a tavalyi díjátadó ünnepségen azt mondta: Hu Csiát „Kína és Tibet elnémított hangjainak képviselőjeként jelölték a Szaharov-díjra, de ma hallani fogjuk e hangot”.

„1988-ban egyik első díjazottunk, Nelson Mandela börtönben volt. 1988-ban Andrej Szaharov széke is üres maradt; ma is van itt egy üres szék Hu Csia számára” − emlékeztetett a házelnök. „Ma a kínaiak barátjaként szólunk az emberi jogokért annak tudatában, hogy mennyit tehetünk együtt a békéért és a fejlődésért” − tette hozzá.
videó riport:
Hu Csia videóüzenete
Hu Csia webnaplója

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb