Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hongkongban zajlanak a tüntetések, a kínai páncélosok már gyülekeznek a határnál

2019. augusztus 15./Alfahír.hu/TibetPress

eredeti cikkHongkongban hónapok óta zajlanak nagy tömegeket megmozgató tüntetések, legutóbb a repülőteret sikerült teljes blokád alá vonniuk. A demonstrációk eredetileg egy törvénytervezet miatt kezdődtek, ez alapján a bűnelkövetőket ki lehetett volna adni Kínának a városállamból.

Az ellenállás hatására a kormányzat ezt nem vezette be, a tüntetések viszont nem veszítettek lendületet, hanem átalakultak a kínai befolyás elleni tiltakozássá és kormányellenes megmozdulássá, valamint el is durvultak, többször összecsaptak a rendőrökkel, miközben ellentüntetőkkel is verekedés tört ki.

Donald Trump közölte először, hogy a hírszerzés tájékoztatása szerint Kína katonai csapatokat küld a hongkongi határhoz, amit felvételek is megerősítettek, Sencsenbe páncélosok és teherautók érkeztek.

China PLA is entering Hongkong from Shenzhen pic.twitter.com/9WDt7DCgqu

— Pangait (@cicitmatsalleh) 2019. augusztus 13.
A kínai állami média is beszámolt róla:

 

A Maxar Technologies műholdképe azt mutatja, hogy jelenleg a sencseni stadionban várakoznak a biztonsági erők:

 

A kínai kormány tanácsadói szerint egyelőre nem indokolt Peking közvetlen beavatkozása a hongkongi eseményekbe, de eljuthatnak arra a szintre, hogy mégis így tegyenek.

Érdekes, de a kínai közvéleményt egy ideig nem igazán érdekelte a hongkongi helyzet, akkor vált vezető hírré a tüntetéshullám, amikor július 21-én megostromolták a pekingi kormányzat helyi képviseleti irodáját, a kínai nemzeti jelképeket festékbobával dobálták meg és a kínai zászlót a tengerbe hajították.

Peking ezen már kiakadt, és a Weibo (a kínai Twitter) posztjai alapján a kínai embereknek sem tetszettek ezek a cselekedetek, többen beavatkozást kezdtek követelni. A mikroblogon a toptémák között van a kérdés.

Erősítette ezeket a hangokat, amikor a demonstrálók a hongkongi reptéren egy kínai utast bántalmaztak, a kínai Global Times tudósítójával együtt.

Pekingnek ugyanakkor - ha racionalitást feltételezünk a döntéshozatalukról, márpedig nincs okunk nem így tenni - jelenleg nem áll érdekében a beavatkozás. Túl sokat, esetlegesen az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást is bukhatják, ha nem humánus módon járnak el.

Donald Trump közben találkozót javasolt Hongkong miatt Hszi Csin-pingnek.

Németh Márton 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb