Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hírösszefoglaló Tibetből

2008. május 23./TSG/TibetPress

Kínában letartóztattak két fiatal szerzetest a kardze-i Tsitsang Kolostorból (TCHRD)


Május 20-án Kardze tartományban a kínai rendvédelmi hatóságok két békésen tüntető, 20 év körüli Tsitsang kolostorbeli szerzetest vettek őrizetbe, akik Dalai Láma-párti szlogeneket kántáltak. Nincs információ a két letartóztatott helyzetéről, név szerint Loyangról Tsaklab faluból és Tenzin Ngodupról Pharintsangból, Kardze tartományból.

http://www.tchrd.org/press/2008/pr20080522.html


[Csütörtök] Kínában letartóztattak három Tehor Nyagay-beli szerzetesnőt Kardze tartományban (TCHRD)


Május 20-án három Tehor Nyagay-beli szerzetesnőt tartóztattak le Kardze tartományban, Szecsuánban. A kínai hatóságok békés tüntetés miatt vették őket őrizetbe. A három szerzetesnő (Achoe Ridából, Soe
Choekyi Lamnából és Taga ismertebb nevén Tashi Yangtso Noekabból) szlogeneket kiabált ki a rendőrőrsről, mielőtt letartóztatták őket. Hollétük és körülményeik ismeretlenek.

http://www.tchrd.org/press/2008/pr20080521.html


TIBET

ICT – 2008. május 23.


[Csütörtök] A meghurcolt kolostorok most a földrengés áldozataiért imádkoznak


A tibeti kolostorok szerzetesei az elhunytakért imádkoztak, és pénzt gyűjtöttek az áldozatok megsegítésére. Még most is sok kolostort zárva tartanak a korábbi tüntetések megtorlásaként. Az egyik ilyen kolostor – a Kirti kolostor Ngabában (kínaiul: Aba), a Tibeti Autonóm Tartományban, Szecsuanban – a földrengés epicentrumának közelében található. Itt legalább 10 tibetit lőttek le a nemrégiben történt tüntetések során. A földrengés által érintett más tibeti területeken is haltak meg tibetiek, így Rongtrakban (vagy Tenpa, kínaiul: Danba), Kardzéban (k: Ganzi) és Zhouquban (Drugchu), Gansuban. Értesülések szerint a Maowun börtön egyes részei is megsemmisültek a földrengés során Wenchuanban, ahol foglyok és börtönőrök haltak meg.

http://www.savetibet.org/news/newsitem.php?id=1313

[Kedd] A vezető tibeti felszabadító ügye (RFA)


Miután a családtagok letettték az 5000 jüan foglalót, a kínai hatóságok elengedték Jamyang Kyit, az ismert tibeti írót, televíziós producert és előadót. Valószínűleg bíróság elé állítják majd a márciusi tüntetések kapcsán. Jamyang Kyit április 1-jén tartóztatták le a kínai hatóságok.

http://www.rfa.org/english/news/tibet_bail-05202008174657.html


Olimpia

2008. május 23.


Az olimpiai fáklya útvonalát újratervezték a földrengést követően (Xinhua)


A fáklyamenet szecsuani szakaszát elhalasztották augusztus 3-5-re a május 12-i földrengés miatt. „A fáklyamenet útvonalát és időpontjait más állomásokhoz is hozzáigazítjuk” – nyilatkozta a pekingi olimpiai szervezőbizottság (BOCOG). De az mindezidáig tisztázatlan, hogy hogyan fogják a fáklya útvonalát a Kína többi részén található útvonalhoz hozzáigazítani, hogy behozzák a keletkezett csúszást.

http://news.xinhuanet.com/english/2008-05/22/content_8225847.htm

Hasonló cikk: http://tinyurl.com/3kk8cp


[Csütörtök] A Dalai Láma az olimpiai iránti tiszteletre szólít fel (BBC)


A Dalai Láma – tibeti vallási vezető – kérte a tibetieket, ne tüntessenek, mikor az olimpiai fáklya a régión halad át. A Dalai Láma elmondta: „Kifejezetten kértem a Tibetben élőket, ne zavarják meg… a fáklya menetét.” – majd hozzátette – „Már a kezdetekkor egyértelműen kijelentettem, hogy teljes mértékben támogatjuk az olimpiai játékokat. Az olimpiai láng ennek része. El kell fogadnunk, és meg kell védenünk.”

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7411939.stm


[Csütörtök] Kína hidegen reagál a Dalai Láma olimpiai javaslatára (NY Times)


Kína hidegen reagált a Dalai Láma azon javaslatára, hogy ő szívesen részt venne a pekingi olimpián, és a követeivel való tárgyalások is elhalaszthatóak a szecsuani földrengés miatt. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Qin Gang elmondta: „Ami minket illet, ha a Dalai Láma igazán valami pozitívat akar tenni az anyaországért és az olimpiáért, akkor konkrét lépéseket kell tennie, hogy leállítsa az anyaország bomlasztására irányuló cselekményeket, az összeesküvést és erőszakos zavargásokat, és az olimpia-ellenes cselekményeket.” Hozzátette: „A tárgyalások következő fordulójának időpontja még nem született meg. A jelen helyzetben valamennyi osztályunk minden erejét a földrengés utáni segítségnyújtás köti le.”

http://www.nytimes.com/reuters/news/news-china-tibet.htmlA tibetiek megpróbálják háttérbe szorítani a kínaiakat saját olimpiájukkal (Reuters)


Egy maroknyi Indiában élő tibeti menekült kezdte meg a versengést a „tibeti olimpián”. A szimbolikus esemény Kínát gúnyolja, az igazi, augusztusi nyári olimpia rendezőjét. A márciusi lhászai zavargások után a tibeti játékok a kínai elnyomás elleni tiltakozás egy új, kreatív formája a tibeti menekültek részéről. A tibetiek elmondták, az ő olimpia-verziójuk célja, hogy jelezzék, ők eltökéltek, hogy egyszer majd az igazin vehessenek részt.

http://tinyurl.com/5xfspf


Narancs: a hollandok és a tiltakozás színe? (Reuters)


Narancssárga színt, amely egyébként a holland szurkolók kedvelt színe, fognak viselni az olimpiai játékra látogató tiltakozók is – állítja Jens Galschiot, egy holland szobrász és politikai aktivista. Narancssárga ill. vörös ruhát hordanak a tibeti szerzetesek, és narancssárga volt a Ukrajnában és Kenyában is a politikai váltás színe. „Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy viseljék narancssárgát annak szimbólumaként, hogy Kína megsérti az emberi jogokat.” – mondta Galschiot – „Kína nem tilthatja meg ezt a színt, nem tudja megtiltani.” Az Amnesty International szóvivője, Robert Godden aggodalmának adott hangot, mikor azt mondta: „Jobb, ha a problémákra koncentrálunk, nem pedig kivitelezési módokra.”

http://www.reuters.com/article/GCA-Olympics/idUSL218463220080522


Xu Guohui: A tibeti antilop őrzője (BOCOG)


A Pekingi Olimpiai Bizottság sorozatából „Az én olimpiai történetem – 100 nap, 100 történet”: Xu Guohui története, aki önkéntes tibeti antilopőrző volt a Kekexili Nemzeti Rezervátumban, majd pedig kiválasztották az olimpiai láng egyik vivőjének júliusban. A tibeti antilop a pekingi olimpia egyik kabalája.

http://en.beijing2008.cn/story/story2/0523/


A Dalai Láma az Egyesült Királyságban

2008. május 23.


(Megjegyzés: számos cikk található a Dalai Láma jelenlegi angliai látogatásáról, különösen különböző ügynökségek kiadványaiban és a brit sajtóban. Itt van közülük néhány tipikus.)


A Dalai Láma találkozik a brit miniszterelnökkel – a tárgyalások komoly érdeklődést váltottak ki (AFP)


A Dalai Láma zárt ajtók mögött találkozott pénteken a brit miniszterelnökkel, Gordon Brownnal, aki ezáltal nehéz diplomáciai helyzetbe került; ki kellett állnia a tibetiek jogainak támogatása mellett anélkül, hogy ezzel támadja Pekinget. A találkozóra nem a Downing Streeten került sor, hanem egy ahhoz közeli egyházi rezidencián. A találkozó a tibeti vallási vezető 11 napos brit látogatásának legvitásabb része volt. Őszentsége jelenleg 5 államot érintő utazáson van.

http://afp.google.com/article/ALeqM5i9YnxYPqIAw_Ox1HxNNOsWyh88Dg


Az Egyesült Királyság ’nem tesz eleget Tibetért’ (BBC)


Nagy-Britannia nem tesz eleget a tibetiek emberi jogi harcának ügyében – mondta a Dalai Láma a parlamenti képviselőknek, mikor a külügyi bizottságban tartott beszédet. De elismerte, hogy a külföldi kormányok számára vannak „korlátok”.A kérdésre, mi lenne, ha nagy-Britannia elég támogatást nyújtana a tibetieknek, azt válaszolta, „Úgy gondolom, nem elég”. Válaszolt az emberi jogok kapcsán feltett kérdésekre, s közben elmondta, szerinte nemzetközi megfigyelőknek kellene Kína tibeti ténykedését ellenőrizniük, hogy így a meghirdetett politikák ne kerüljenek át a gyakorlatba.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/7414436.stm


[Csütörtök] A Dalai Láma változásokat lát Kínában (BBC)


A Dalai Láma a BBC-nek elmondta, hisz abban, hogy Kína változik, és hogy ez „sokkal átláthatóbb” helyzethez vezethet Tibetben. Szerinte Kína reakciója a pusztító szecsuani földrengésre a változás egyik jele volt. A cikk egy videóklippet is tartalmaz az interjúról (2 perc 45 másodperc).

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/7413388.stm

Lásd szintén a BBC Dalai Láma profilját:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/1347735.stmVegyes

2008. május 23.


Az Avaaz 1,67 milliós petíciót szerzett a Tibet-párbeszédhez (MyNews – India)


Az Avaaz.org egy óriási, 3 mérföld hosszú „emberi kézfogás-láncot” állított Londonban kedden. A Dalai Láma kézfogással köszönt el, mikor elhagyta a Royal Albert Hall-t. Ez a kézfogás futott végig a 2000 aktivistából álló emberi láncon, akik a város utcára vonulva fogtak kezet egymással egészen a kínai nagykövetségig. Az esemény egyben 1,67 millió aláírást szerzett az Avaaz globális petíciójához, mely kéri a Dalai Láma és a Kína közötti párbeszéd értelmes folytatását.

http://www.mynews.in/fullstory.aspx?storyid=5248


Tibet és Kína: 7 kérdés (BBC)


Két vezető akadémikus elemzi a tibeti vita mindkét oldalát hét kulcskérdés megválaszolása révén. Dr. Steve Tsang a modern kínai tanulmányokra specializálódott a St. Anthony’s College-ban, Oxfordban. Dr. Andrew Fischer Tibet-szakértő a londoni School of Economics fejlődési tudományok tanszékén. (A válaszok videó formájában is elérhetők.)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7392519.stm


A menekültek esélyt látnak a militárisabb Tibet-csoportok számára (Reuters)


A nyugtalan, ifjú tibeti generáció figyelmeztet, hogy ha nem sikerül Tibet függetlenségét elérni, akkor az mély csalódottságot fog kiváltani, ezzel teret adva a következő években a radikális csoportoknak. Sok tibeti tovább akar menni a Dalai Láma békéltető „középutas” politikájánál. Azt mondják, Peking lesz a hibás, ha az emigráns mozgalom erőszakhoz folyamodik. A cikk idézeteket tartalmaz a TYC és a tibeti emigráns kormány szóvivőjétől.

http://in.reuters.com/article/topNews/idINIndia-33714320080522


[Csütörtök] A kínai földrengés félreállítja Tibetet (NY Times)


A cikk szerint: „A tibeti mozgalom azért is harcolt, hogy rivaldafényben maradjon, mert különben csak egy kulturális, vallási és politikai csoportokhoz kötődő informális zagyvaság marad. A mozgalmat mély érzelmi szimpátia tartja össze, és nem egy szervezet vagy pénz. Egyre inkább különbségek vannak a tekintetben, hogy mennyire értsenek egyet a Dalai Láma elképzelésével – azaz az erőszakmentes diplomácia révén elért tibeti függetlenség egy formájával.” Idézetek a SFT-től, FTC-től és John Kammtól a Dui Hua Alapítványtól.

http://tinyurl.com/5flf5r
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb