Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hillary Clinton első külföldi útja Ázsiába vezet

2009. február 5./csütörtök/MTI/TibetPress

Az új amerikai külügyminiszter első külföldi útja a hagyományokkal szemben nem az európai szövetségesekhez vagy a Közel-Keletre vezet; Hillary Clinton ázsiai országokat keres fel jövő hét végén kezdődő egyhetes körútján.

Az amerikai diplomácia irányítója február 15-től 22-ig tartó útja során Japánba, Dél-Koreába, Kínába és Indonéziába utazik, ahol mindenekelőtt a nemzetközi pénzügyi piacok zavarairól, biztonsági ügyekről, a klímaváltozásról és humanitárius kérdésekről fog tárgyalni - közölte csütörtökön Robert Wood külügyi szóvivő.

Clinton február 16. és 18. között Japánban, február 18-19-én Indonéziában, február 19-20-án Dél-Koreában, végül február 20. és 22. között Kínában tesz látogatást. A szóvivő érintőlegesen megjegyezte, hogy az egyeztetéseken minden bizonnyal az észak-koreai atomprogram témája is felmerül majd, de ez ügyben nem várható különösebb bejelentés.

Megfigyelők szerint nemcsak Clinton első külföldi útjának célpontja szokatlan, hanem az is, hogy a fő hangsúly a pénzügyi válságra helyeződik. Ezekben a kérdésekben ugyanis általában nem a külügy-, hanem a pénzügyminisztérium szokta játszani a vezető szerepet a nemzetközi egyeztetéseken.

A külügyi szóvivő Ázsia kiemelt fontosságával indokolta Clinton első útjának állomásait: a földrész mérete, súlya és befolyása egyre növekszik, az Obama-kormány fontos szerepet szán külpolitikájában az ázsiai kapcsolatoknak.

Clinton körútjának egyik legfontosabb eleme a pekingi látogatás lesz. Az Egyesült Államokat és Kínát egyre több közös gazdasági, katonai és diplomáciai törekvés és kezdeményezés fűzi egymáshoz, viszont a két állam között súlyos viták voltak és vannak egyebek mellett az emberi jogok terén és kereskedelmi kérdésekben. A szóvivő világossá tette: a kínai kapcsolat kulcsfontosságú az Egyesült Államok számára, Clinton együttműködésre fog törekedni Pekinggel, például azoknak a problémáknak a megoldásában, amelyek "iszonyatos emberi jogi helyzetekhez vezettek" a Földön. Mint mondta, valószínűleg Tibet kérdéséről is szót fognak ejteni a tárgyalásokon.

Indonéziában, ahol Barack Obama elnök gyerekkorának egy részét töltötte, Clinton hangsúlyozni fogja: Washington szorosabb viszonyt akar kialakítani Dél-Kelet-Ázsiával, miután a térség bizonyos értelemben kívül esett a Bush-kormány látóterén - mondta a szóvivő. Fontosnak mondta, hogy Amerika közeledjen a világ legnagyobb muszlim népességével rendelkező országhoz.

A washingtoni külügyminisztérium korábbi közlése szerint Clintonnak azért nem kell ragaszkodnia a hagyományokhoz és Európába vagy a Közel-Keletre utaznia elsőként, mert Joe Biden alelnök Németországba látogat egy pénteken kezdődő biztonságpolitikai konferenciára, Obama különmegbízottja, George Mitchell pedig már járt a közel-keleti térségben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb