Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Hazafias továbbképzés" a tibeti szerzeteseknek

2008. április 2./kedd/Kitekintő/TibetPress

Kitekintő - Feledy Botond A tibeti eseményekkel kapcsolatos kommunikáció minden oldalon egyre feszültebbé válik, annak ellenére, hogy a területről a mai napig alig érkezik információ. A kínai hatóságok „hazafias továbbképzést” indítottak a tibetiek számára, miközben azzal vádolják őket, hogy öngyilkos merényletekre készülnek. A szomszédos országok változó hangon viseltetnek Peking iránt, míg nyugatról kitartóan érkeznek a – nem túl hatékony – felszólítások az emberi jogok tiszteletére. Tankok, erőszak és rettegés Lhásza utcáin.

Az ABC hírügynökség értesülése szerint a kínai kormány legutóbb azzal védekezett az erőszakos fellépése miatt a tibeti régióban, hogy információi szerint a felkelés szervezői immár öngyilkos merényletekre készülnek. Ezzel a kínai kommunikációba egy új elemet építettek be: az öngyilkos merényletek nyugaton egyértelműen az al-Kaida terrorhálózathoz asszociálhatók, amely sok nyugati polgár szemében indokolhatja a határozott fellépést.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának demokrata elnöke éles hangú nyilatkozatban ítélte el a kínai hatóságok fellépését, és a Dalai Lámával való „azonnali” kapcsolatfelvételre kérte Pekinget. Az Európai Unió részéről szintén erős hangú üzenetet adtak ki. Megjegyzendő, az olimpia bojkottja állami szinten nem került sehol elfogadásra, illetve gazdasági szankciókat sem terveznek Kína ellen.

Eközben a szomszédos országok különböző módon állnak hozzá az elhúzódó konfliktushoz: Nepálban az elmúlt napokban több mint száz tibeti tüntetőt tartóztattak le, akik a nagy létszámú rendőrrel védett kínai nagykövetség épületéhez próbáltak eljutni. A nepáli kormány jelezte, hogy a kínai kapcsolataira figyelemmel nem kíván területet adni a tibeti kampánynak az országban.

Indiában a pártok komoly szócsatába keveredtek arról, hogy milyen módon viszonyuljanak a tibeti eseményekhez. Korábban felemlegetésre került, hogy Nehru 1953-ban Kína részeként ismerte el Tibetet. Ezt egyes pártok ma már helytelen lépésnek tekintik és határozottabb kiállást sürgetnek a tibeti menekültek mellett, míg mások az eddigi semlegesnek tűnő fellépést szorgalmazzák. Az India északi részén, Dharamszálában tartózkodó ideiglenes tibeti kormány továbbra is békében működik.

Peking egyre szélesebb kampányt épít a nyugati médiában megjelenő tudósítások cáfolatára. Legutóbb kínai bloggerek kezdték el tömegesen támogatni a „hazafias” álláspontot, miszerint a nyugati országok eltorzítják az eseményeket. Illusztris magyarázkodás e területről ahhoz a fotóhoz kapcsolódik, amelyen egy tibeti fiatalt két kínai rendőr kísér rohamléptekben el a tüntetés helyszínéről. Amíg az angolszász sajtóban letartóztatásként értelmezték a képet, addig a kínai álláspont szerint éppen egy biztonságos helyre vezetik át a tinédzsert. Kína annyiban nem következetes az álláspontjához, hogy a – szerinte őt támogató – tények megismerését nem teszi lehetővé. Lhászába legutóbb is csak felügyelet mellett látogatott el speciális kritériumok alapján kiválasztott újságírók egy kis csoportja. A külföldieket és más újságírókat száműzték a területről.

A Radio Free Asia több kolostorról közölt híradást, pontos adatokkal szolgálva az elhurcolt szerzetesek számát illetően. Így a Kirti kolostorból közel 500 szerzetest tartóztatott le a kínai rendőrség, majd az épületet körbezárták és semmilyen további ki- vagy befelé irányuló forgalmat nem engednek. A bent tartózkodó szerzetesek feltehetőleg éheznek, ahogy a tibeti régió lakosai általában: a kijárási és mozgási tilalom miatt sokan képtelenek az alapvető szükségleteik kielégítésére is. Ezeket az információkat az emigrált tibetiek és az otthonmaradottak közti telefonos kapcsolatokból gyűjtötték össze.

Hasonló módon értesültek arról a következő kínai taktikáról is. Eszerint a rendőrség arra törekszik, hogy minden családból egy-egy embert letartóztassanak, a többi hozzátartozó számára még veszélyesebbé téve a további részvételt a tüntetésekben. A megfélemlítés folyamatos, az alacsonyan szálló katonai helikopterektől az erős katonai jelenlétig.

A kínai hatóságok a „hazafias továbbképzéssel” elsősorban a szerzeteseket célozzák. A tibeti informális hírek szerint nyugdíjas rendőrségi és más tisztviselőket hívtak be, hogy megfelelő létszámú oktatót állítsanak ki. Több kolostorban erős ellenállás bontakozott ki a „kurzus” látogatásával kapcsolatban.

Március 29-én azonban újabb több ezres lhászai tüntetésről adott számot a tibet.net, amelyet tankokkal és páncélozott csapatszállító járművek bevetésével vertek szét.

A hírzárlatban az újságírók tehetetlenek, a gazdasági érdekeltségek miatt a nyugati országok részéről határozottabb szankciók bevezetésére nem lehet jelenleg számítani.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb