Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Határozott európai üzenet Pekingnek

2008. november 30./vasárnap/Prága/Magyar Hírlap/TibetPress

Az olimpia óta először utazott Európába Őszentsége a Dalai Láma. A tibeti vallási vezető Csehországot és Lengyelországot keresi fel, valamint Brüsszelben beszédet mond az Európai Parlamentben. Kína tiltakozásképpen korábban lemondta a mára, Lyonba tervezett Kína–EU-csúcsot.

A huszadik század az erőszak százada volt, a XXI. századnak azonban a párbeszéd századának kell lennie. Erről a XIV. Dalai Láma beszélt tegnap több ezer ember előtt Prágában. A 73 éves tibeti vezető szerint az elkövetkező évtizedekben a világméretű leszerelésre kell helyezni a hangsúlyt, s erősíteni kell a demokrácia, valamint az egyéni és a kollektív szabadság eszményét szerte a világon. A Nobel-békedíjas szellemi vezető úgy vélte, hogy erre Tibetben is van esély – noha szavai szerint az egykor kommunista diktatúra Kína, ma már kapitalista diktatúrává változott, az elnyomás azonban megmaradt –, a szabadságba vezető útra pedig a legjobb példa Közép-Európa, amelynek népei több évtizedes elnyomás után választották a demokráciát.

Őszentsége a Dalai Lámát tegnap fogadta Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, valamint találkozott Václav Havel volt cseh elnökkel, ma pedig a cseh parlament Tibet-csoportja hallgatja meg.

A tibeti vezető a héten felszólal Brüsszelben, az Európai Parlamentben, valamint elutazik Lengyelországba, ahol Gdanskban részt vesz a Szolidaritás a jövőért konferencián (itt találkozik Nicolas Sarkozy francia és uniós elnökkel is). Már maga az esemény is jelzésértékű, hiszen a konferencia apropója az, hogy 25 éve kapta meg a Nobel-békedíjat a kommunizmusellenes küzdelem egyik lengyel ikonja, Lech Walesa. A volt lengyel elnök a hétvégén a Tibet-ellenes kínai kirohanásokra válaszolva figyelmeztette Pekinget, hagyjon fel a Dalai Lámával szembeni politikájával, mert azt kockáztatja, hogy szembekerül az egész világgal. "Nem engedem meg, hogy önök válogassák meg a barátaimat" – üzente Pekingnek meglehetősen egyértelműen a 65 éves volt lengyel elnök.

"Megtisztelve érzem magam, hogy találkozhatok a Dalai Lámával" – kontrázott Walesára Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki szintén a héten fogadja a száműzetésben élő tibeti vezetőt. A varsói kormány feje a Kína–EU viszonyról azt mondta, hogy az uniós tagállamok döntő többsége úgy véli, a tibeti helyzet a fő akadálya annak, hogy EU és Kína "normális" kapcsolatot alakítson ki egymással.
Janzsó Viktor Magyar Hírlap

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb