Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hamarosan megtartják a tavaly elmaradt EU-Kína csúcstalálkozót

2009. január 30./péntek/MTI/TibetPress

Hamarosan megtartják azt a csúcstalálkozót az Európai Unió és Kína között, amelyet Peking decemberben mondott le a Dalai Láma és Nicolas Sarkozy francia elnök találkozója miatt - jelentette be pénteken az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Durao Barroso az európai körúton tartózkodó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnököt fogadta a testület székhelyén, Brüsszelben. A csúcstalálkozó pontos új időpontjáról később születik döntés.

Az akkor még az uniós kormányfői tanácsot is elnöklő Sarkozy és a tibeti vallási vezető Lengyelországban találkozott egy nemzetközi konferencián. A Tibetet is magában foglaló Kína viszont alapvetően szakadár lázítóként kezeli a lámát, és viszonyuk tovább romlott a tavalyi pekingi olimpia előtti tibeti zavargások óta. 

Barroso és Ven áttekintette a pénzügyi válság miatt kialakult nemzetközi helyzetet, és - mint sajtótájékoztatójukon jelezték - egyetértettek  abban, hogy a nemzetközi élet szereplőinek összehangolt fellépésre kell törekedniük a nehézségek kezelése érdekében.

Ugyancsak együttműködést helyeztek kilátásba a klímaváltozás elleni fellépés területén.

Ven és küldöttsége Brüsszelben egy sor megállapodást is aláírt az unióval. Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos sajtóközleményében ezek közül kiemelte a szorosabb vámegyüttműködést jelentő dokumentumokat, köztük a szellemi tulajdon védelméről szóló közös akciótervet  és a megállapodást a kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagok illegális importjának megakadályozásáról.

Kovács  szerint ezek a megállapodások jelentős állomást képviselnek az EU és Kína közti vámegyüttműködésben. A magyar biztos szerint legelső, 2005-ös kínai látogatásához képest szemmel látható a fejlődés: Kína az EU vámszabályaihoz közelíti a saját vámelőírásait, és fokozott ellenőrzést vezetett be a szellemi tulajdon védelme és a hamisított termékek forgalmának visszaszorítása érdekében. Ennek ellenére az EU területére érkező hamisított áruk és kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagok fő forrása továbbra is Kína maradt. Habár Kovács László szerint ezek ellen nemcsak vámelőírásokkal kell küzdeni, az említett két megállapodás nagymértékben hozzájárul majd az Európai Unió polgárainak hatékonyabb védelméhez.

A szellemi tulajdon védelmével foglalkozó megállapodás közös munkacsoport felállítását szorgalmazza, amely figyelemmel kísérné a hamisított termékek útját Kína és az EU között, emellett a fontosabb kikötők és repülőterek közti együttműködést, a gyorsabb információáramlást, a kölcsönös tapasztalatcserét segíti elő.

A másik  megállapodás hatálya alá olyan vegyületk tartoznak, amelyeket számos termék előállításához használják legálisan (gyógyszerek, szappan, parfümök), viszont kábítószerek előállítására is alkalmasak (heroin, kokain, ecstasy, amfetamin). A megállapodás egy, a szóban forgó kémiai anyagok útját nyomon követő rendszer létesítését célozza, amellyel megakadályozható, hogy ezek az anyagok kikerüljenek a legális forgalomból, és kábítószer készítéséhez használják fel őket.

További megállapodásokat írt alá a kínai küldöttség a termékhamisítás, a bányabiztonság, a polgári légi közlekedés és az illegális fakitermelés területén.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb