Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Hajtóvadászat a Charta ’08 aláíróira Kínában

2009 január 12. /hétfő/magyarhirlap.hu/TibetPress

Csaknem félszáz embert tartóztattak le a kínai hatóságok azok közül, akik aláírták a Charta ’08 kiáltványt. A dokumentum demokratikus átalakulást és az emberi jogok tiszteletben tartását sürgeti a kommunista országban, s már több mint hétezer kínai értelmiségi jegyzi.

Villámgyorsan és meglehetősen hatásosan lépett fel ismét a Kínai Kommunista Párt elnyomó gépezete a legújabb kínai demokráciatörekvéssel szemben. A demokratikus átalakulást és az emberi jogok tiszteletben tartását sürgető dokumentum, a Charta ’08 2008. december 9-i közreadása óta a hatóságok az aláírók sokaságát vették őrizetbe, másokat országszerte megfigyelnek, lehallgatnak és folyamatosan zaklatnak.

A legismertebb letartóztatott, a kínai munkatáborokat és börtönöket is megjárt Liu Hsziaobo kínai emberi jogi aktivista, akit még decemberben hurcolt el otthonából a rendőrség. Mellette már mintegy félszázan jutottak hasonló sorsra, a letartóztatottak pontos száma nem ismert. A Free Tibet Blog értesülései szerint Peking és Sanghaj mellett mintegy fél tucat kínai tartományban voltak letartóztatások az ügyben, kínai emberi jogi szervezetek jelezték, hogy a hatóságok országszerte fokozták a nyomást a Charta ’08 aláíróin és az ismertebb demokráciapárti aktivistákon.

Biztató, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok kiállt a letartóztatottak mellett, Václav Havel a Wall Street Journalban sürgette a kínai demokráciaharcosok támogatását. Az amerikai értelmiségi körök egyik vezető lapjának tekintett The New York Review of Books hasábjain megjelent a Charta ’08 teljes szövegének angol nyelvű fordítása.

A Charta ’08 (a többek között Václav Havel jegyezte csehszlovákiai Charta ’77-hez hasonlóan) az egypártrendszer megszüntetését, az emberi jogok tiszteletben tartásán alapuló demokratikus rendszer bevezetését, valamint alkotmányos reformot sürget. A dokumentumot nem csupán ismert kínai és disszidens értelmiségiek, hanem kormányzati tisztviselők és egyszerű kínai polgárok is aláírták, kiadását az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata hatvanadik évfordulójára időzítették.

Habár az bizonyosnak tűnik, hogy az elmúlt időszak legjelentősebb demokráciatörekvésének vagyunk szemtanúi Kínában, azt még korai lenne kijelenteni, hogy elkezdődött a végjáték, ami a Kínai Kommunista Párt egyeduralmát illeti. Számos megfigyelő mégis úgy véli, a kínai kommunista rezsim történelmi válaszúthoz érkezett.

Az idei év sok bajlódást ígér neki, hiszen számos "kényes" évfordulót kell kezelnie: húsz éve történt a Tienanmen téri vérengzés, ötven éve fojtották vérbe a március 10-i lhászai felkelést, s szintén fél évszázada annak, hogy tízmilliók haltak meg a nagy kínai éhínségben. Emellett tíz éve csaptak le brutálisan a Falunkung mozgalomra, s nem utolsósorban hatvan éve alakult meg a Kínai Népköztársaság.
Janzsó Viktor

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb