Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Gyurcsány Ferenc nem vesz részt a pekingi megnyitón

2008. április 8. /kedd/InfoRádió/TibetPress

Miközben a világ politikai vezetői a tibeti események miatt megosztottak a pekingi olimpia protokolláris rendezvények bojkottálása kapcsán, a magyar miniszterelnök szerint az olimpia nem politikai, hanem sportesemény, ezért nem szükséges a távolmaradás. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére nem lesz jelen a megnyitón.

A magyar miniszterelnök nem vesz részt a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségén, csak sporteseményeken. Ez azonban nem tekinthető bojkottnak, Gyurcsány Ferenc egyébként sem tervezte, hogy részt vesz a protokolláris eseményen - mondta az InfoRádióban a külügyi tárca szakállamtitkára.

A magyar álláspont az, hogy a bojkott nem megoldás, az olimpia ugyanis nem politikai, hanem sportesemény - közölte Várkonyi László.

Mint mondta, Magyarország Tibet ügyében azt vallja, ami az Európai Unió hivatalos álláspontja: síkra száll az emberi, a vallási és a kisebbségi jogokért. Magyarország szerint Tibetnek egy autonómia keretében kellene biztosítani az önrendelkezés jogát, a szakállamtitkár erről Kína budapesti nagykövetén keresztül tájékoztatta a távol-keleti országot.

Az Európai Unió, mint a legtöbb kérdésben, ebben is megosztott. Az Európai Parlament elnöke mellett Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia is úgy nyilatkozott, hogy végső lehetőségként nem szabad kizárni a bojkottot, az Európai Bizottság azonban ez ellen foglalt állást.

Tibetben csaknem négy hete tüntetnek buddhista szerzetesek és szimpatizánsaik, az eseményeknek halálos áldozataik is vannak. Az olimpiáig már csak 17 hét van hátra, a világban pedig egyre több politikus fontolgatja az esemény bojkottját.

Március 11-én a pekingi hatóságok - egyesek szerint a nemzetközi jogokat sértve -, brutálisan verték vissza a tibeti buddhista szerzetesek tüntetéseit, amellyel az 1959-es kínai megszállás évfordulójára emlékeztek, és amellyel az állítólagos kínai emberi jogi visszaélésekre akarták felhívni a figyelmet.
Hanganyag: Molnár Anikó

Megérkezett az olimpiai láng Észak-Amerikába

Szigorú biztonsági körülmények között kedden megérkezett az olimpiai láng egyetlen észak-amerikai állomására, San Franciscóba, helyi idő szerint kedd hajnalban.

A láng nem sokkal 4 óra előtt érkezett a nyugati városba, ahol egy titkos helyre szállították - közölte az olimpiai láng világfutásának helyi szakaszát szervező bizottság. Bár a repülőtéren nem voltak tüntetők, a szigorú biztonsági intézkedésekre és a titkosságra a várható Kína-ellenes tiltakozások miatt van szükség.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb