Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Gyurcsány Ferenc: most ne legyen vita a Tibetről szóló javaslatról

2008. május 22./Budapest/(MTI)/TibetPress

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kéri az Országgyűlés elnökét, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy a jelenlegi helyzetben ne folytassák le a vitát a Tibetről szóló parlamenti határozati javaslatról - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel. Az MDF szerint folytatni kell a tibeti helyzetről szóló országgyűlési határozati javaslat vitáját.

Daróczi Dávid elmondta: a miniszterelnök felhívja a figyelmet a Dalai Láma hétfői berlini beszédére, amelyben a száműzetésben élő vallási vezető felszólította a tibetieket, hogy az elkövetkező napokban a kínai néppel való szolidaritás jeleként szüneteltessenek mindenfajta Kína elleni tiltakozó megmozdulást, illetve tüntetést.

A miniszterelnök úgy látja, ebben a helyzetben, amikor Kínában fél magyarországnyi ember van fedél nélkül a földrengés miatt, először ezzel a problémával nézzenek szembe és csak ezután folytatódjanak az egyeztetések Tibet helyzetéről - közölte Daróczi Dávid.

Az MDF szerint folytatni kell a tibeti helyzetről szóló országgyűlési határozati javaslat vitáját - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt szóvivője csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a demokrata fórum nem tartja helyesnek azt a kormányzati politikát, hogy "tízezrek halála miatt huny szemet egy nemzet önrendelkezésének és emberi jogainak demokratikus igény felett".

A pártszóvivő szerint a vitát folytatni kell a kérdésben, és az MDF nem lát arra okot, miért ne folytassák a határozattervezet tárgyalását a tavaszi ülésszakban.

A Magyar Demokrata Fórum aggódik és együtt érez a kínai néppel és a tibeti nemzettel egyaránt. Osztozunk a kínai nép gyászában, és a természeti katasztrófát demokratákként külön kezeljük a tibetiek jogos autonómia-törekvéseitől és az ottani, tarthatatlan emberi jogi helyzettől - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF az MSZP ellenében hétfőn vette napirendre a parlamentben a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a Dalai Láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A javaslat általános vitája már le is zajlott a parlamentben, normál menetrendben jövő héten kezdenék a részletes vitát. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után azonban bejelentette: a részletes vitát nem vették a jövő hét napirendjére. A javaslatot benyújtók azonban ismét kezdeményezhetik a napirendre vételt és ha ebben egyetértés van köztük, akkor elérhetik a szavazáskor, hogy a javaslat tárgyalását folytassa a Ház.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki hamarosan Kínába utazik - hétfőn a határozati javaslat kapcsán azt mondta, a diplomáciában nem szokásos kapcsolatrontó intézkedéseket hozni magas szintű látogatás előtt, főleg a több ezer ember munkáját lezáró kínai magyar évad záróeseménye előtt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb